BiH se nalazi se u stagflaciji, trpimo snažan rast cijena

Bosna i Hercegovina kao i cijeli svijet suočena je sa turbulencijama u ekonomskom svijetu. Ekonomisti kažu nalazimo se u stagflaciji.

Bosna i Hercegovina 18.06.2022 | 20:48
BiH se nalazi se u stagflaciji, trpimo snažan rast cijena

To je stanje kada trpimo snažan rast cijena važnih energenata koji za posljedicu dižu troškove proizvodnje i transporta, što dovodi do otpuštanja radnika i diže cijene kako bi se kompenzirali gubici.

Ove promjene utiče na sve pa i na štednju građana. 

Građani Bosne i Hercegovine u bankama drže 13.78 milijardi maraka. Od tog iznosa kratkoročni i dugoročni depoziti iznose oko 4.89 milijardi maraka, dok depoziti po viđenju i transakcijski računi iznose oko 8.88 milijardi maraka.

Jasan je ovo pokazatelj da depoziti stanoništva imaju važnu ulogu u finansiranju i funkcionisanju banaka zato i svaka promjena bankovnog računa ostavlja trag na tržištu.

- U prvom kvartalu smo imali situciju koju možemo zvati privremenim šokom i bila je vezana za jednu banku. Koja je uspješno restruktuisana već početkom drugog kvartala. Tako da situacija koja je dovela do naglog smanjenja depozita vezano samo za tu banku u suštini sada ima suprotan trend i mi vjerujemo da će depoziti sa 30.06. biti otprilike usporedivi sa onim koje smo imali na kraju prethodne godine, kaže Admil Nukić, pomoćnik direktora Agencije za bankarstvo FBiH za superviziju banaka.

U kontekstu najavljenih promjena nivoa kamatnih stopa koje će imati efekat, možda na neki dio kreditnih portfolija sigurno je to da će se u dugoročno dešavati varijacije u cijeni depozita, odnosno kamatnih stopa na depozite, nastavlja Nukić.

 I tu nije kraj, prava recesija tek dolazi krajem godine.Tek što se oporavljamo od prvog udara već je na snazi drugi. 

-Svi iznose slične zaključke a to je da nas očekuje recesija u narednih godinu i po do dvije, kaže Muhamer Karamehić profesor.

Na naplatu dolazi prekomjerno štampanje novca, tvrde ekonomisti. Rješavanjem jednog problema napravili smo drugi. 

- Zna se da je u zadnjih 15 mjeseci monetarna masa Amerike povećana za 15 puta. Kažu da je 40 posto svih ikada izdatih dolara izdato u zadnjih 15 mjeseci. Ogromna emisija, ona nikada nije praćena povećanjem proizvodnje, nema bazu, dodaje Karamehić.

Ono što je jasno jeste da nam predstoji turbulentan period sa ekonomskim problemima koji će se direktno odraziti na stanovništvo naše zemlje. Na potezu su vlasti kako bi donijele konkretne mjere i barem ublažile posljedice koje su neminovne. 

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hegemon je

18.06.2022 19:21

Zlo po covjecanstvo. Sve nas gura u ptopast. Njegove montirane autokrate za to i sluze, njima nista nece faliti da sav obican svijet poskapa.....

ODGOVORITE
Name

Decko

18.06.2022 22:42

Dok god se ne diese protesti kao u Fbih 2014. na podrucju cijele Bosne i Hercegovine, nista se nece promijeniti na bolje, samo ce biti gore! Morate imati plan i napraviti snaznu drzavu koju ce granjani drzati pod kontrolom, ne nacional-socijalisti! Dok se to ne desi, ja mislim da je dobro, samo neka rastu cijene do nema, to i zasluzijete! Da nemate ni za jedan obrok dnevno! Pozdrav nacional fasistima!

ODGOVORITE
Name

Re decko

19.06.2022 07:17

Pa sta bi u federaciji, jel se bolje zivi posle protesta.Vidim ja da je sad zivot bolji ugodniji posteniji.E moj ti, samo budala moze misliti da se protestima nesto rjesava

Name

Pa što trpimo?

18.06.2022 22:51

Zašto ne uvedu neke zaštitne mjere prema gradjanima?

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.06.2022 08:11

Sve je do nas Da smo imali ljudi uzeli bi motke u ruke i oterali pascad u Brazilu mater

Name

BOY

19.06.2022 07:33

Dodik se izgubio u svojim lažima jednostavno njemu se nemože vjerovati.Duboko vjerujem da be došlo vrijeme da položi račune za sva nedjela koja su počinjena u R Srpskoj od ubistava preko organizovanog kriminala i pljačke pa sve do političke korupcije.

ODGOVORITE
Name

Goran

19.06.2022 07:49

Kpji to ekpnomski eksperti izmislise stagflaciju.Taj izmisljeni pojam nema veze sa maskom novca sa ili bez pokrica koja dovodi do inflacije ili deflacije.Ti eksperti mora da su na brzinu akademski obrazovani.

ODGOVORITE
Name

Grozdana

19.06.2022 11:10

Ja sam čula da to sve Amerika radi,da je to njeno maslo.Malo se preracunalo.Hebaće im Rusi i Kinezi valutu dolar.Eno sad i Rusija sa Turskom trguje u domaćim valutama.Jačat će i ruska valuta i indijska..Pa neka Amerika štanca pa uvaljuje EU inflaciju i zaduzuje dolarem koji nema pokriće..Mogu ga gaćama pokrit da ga sunce ne przi

ODGOVORITE