План излазак из минуса и повећање броја радника

Скупштина акционара „Жељезница Републике Српске“ усвојила је јуче трогодишњи план пословања овог предузећа којим је, након вишегодишњих губитака, предвиђен позитиван финансијски резултат.

Република Српска 18.06.2022 | 10:44
План излазак из минуса и повећање броја радника

Усвојеним документом ЖРС су у овој години су планирале добит од 202.247 КМ, а у идуће двије око пола милиона марака односно 600.000 КМ више.

Међутим, тај резултат значајно ће зависити од спровођења процеса реструктурирања и субвенција Владе РС.

Наиме, управа ЖРС се и у овој и наредним годинама ослања на субвенције из буџета РС од 25 милиона КМ, иако је буџетом за те намјене одобрено 20 милиона.

Као разлог оваквог планирања у ЖРС наводе План финансијског и  оперативног реструктурисања предузећа, који је прихватио Окружни привредни суд у Добоју, а којим је предвиђен износ субвенције од 25 милиона КМ.

„Важно је истаћи да поступак реструктруисања подразумијева и потписивање два уговора са Владом РС, односно вишегодишњег уговора о одржавању инфраструктуре и вишегодишњег уговора о услузи жељезничког превоза путника, којима ће се финансирати одржавање инфраструктуре и суфинансирати превоз путника“, наводе у ЖРС.

Поред тога, у документу нису исказани трошкови амортизације с обзиром на то да је планиран прелазак жељезничке инфраструктуре и имовине опертера из власништва ЖРС у власништво Републике Српске.

„Будући да је прихваћен План финансијског и оперативног реструктурисања Жељезница РС, по основу кога ће све обавезе по основу иностраних кредита бити конвертоване у капитал, а Влада РС ће наставити да отплаћује све недоспјеле обавезе по међународним кредитима, у посматраном планском периоду нису приказани трошкови редовних и затезних камата по основу иностраних кредита“, пише у документу.

Директор ЖРС Жељко Радић потврдио је за ЦАПИТАЛ да су планирали добит без амортизације и камата на ино кредите.

„Што се тиче субвенција, свуда у свијету држава кроз вишегодишње уговоре финансира инфраструктуру и суфинансира путнички саобраћај, јер он најчешће и у много развијенијим земљама није профитабилан“, казао је Радић.

Када је у питању радна снага, ЖРС су на крају 2021. године запошљавале 1.988  радника. У овој години је планирано запошљавање још 110 радника и планирано је да се тај број задржи до 2024. године

„Жељезнице РС“ годинама послују у минусу, а акумулирани губитак предузећа на крају прошле године је износио 109,7 милиона КМ.

Предузеће се од 2017. године се налази у процесу реструктурирања које се финансира кредитом Свјетске банке од 100 милиона КМ, а иако је тај процес требало да буде завршен до краја прошле године, управа је тражила  продужење тог рока за 12 мјесеци, што је Свјетска банка прихватила.

(Цапитал/ фото: Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаран

18.06.2022 09:06

Ако мој дјед озиви и ви и васа фирма це пословат позитивно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

18.06.2022 10:08

Хало, кога ви муљате? Ни воз до Сарајева не саобраћа.

Name

Борис

18.06.2022 10:37

Проблем ЖРС је вишак запослених паразита а мањак радника који доприносе

Name

Горан

18.06.2022 09:06

Не знам да ли су икад пословали позитивно од рата на овамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2022 10:12

Немогу покосити траву крај пруге а кад испружиш мало руке кроз прозор уби по рукама али зато прозора и врата од Прода Монта само потјерај на жељезницу тамо све можеш продати а позитивно се послије и станови се и даље само кафе.

Name

Истина

18.06.2022 09:56

Треба доћи и Залузане код Бања Луке и видјети путницки саобраћај Па железнице Р.С.треба укинути

ОДГОВОРИТЕ