Plan izlazak iz minusa i povećanje broja radnika

Skupština akcionara „Željeznica Republike Srpske“ usvojila je juče trogodišnji plan poslovanja ovog preduzeća kojim je, nakon višegodišnjih gubitaka, predviđen pozitivan finansijski rezultat.

Republika Srpska 18.06.2022 | 10:44
Plan izlazak iz minusa i povećanje broja radnika

Usvojenim dokumentom ŽRS su u ovoj godini su planirale dobit od 202.247 KM, a u iduće dvije oko pola miliona maraka odnosno 600.000 KM više.

Međutim, taj rezultat značajno će zavisiti od sprovođenja procesa restrukturiranja i subvencija Vlade RS.

Naime, uprava ŽRS se i u ovoj i narednim godinama oslanja na subvencije iz budžeta RS od 25 miliona KM, iako je budžetom za te namjene odobreno 20 miliona.

Kao razlog ovakvog planiranja u ŽRS navode Plan finansijskog i  operativnog restrukturisanja preduzeća, koji je prihvatio Okružni privredni sud u Doboju, a kojim je predviđen iznos subvencije od 25 miliona KM.

„Važno je istaći da postupak restruktruisanja podrazumijeva i potpisivanje dva ugovora sa Vladom RS, odnosno višegodišnjeg ugovora o održavanju infrastrukture i višegodišnjeg ugovora o usluzi željezničkog prevoza putnika, kojima će se finansirati održavanje infrastrukture i sufinansirati prevoz putnika“, navode u ŽRS.

Pored toga, u dokumentu nisu iskazani troškovi amortizacije s obzirom na to da je planiran prelazak željezničke infrastrukture i imovine opertera iz vlasništva ŽRS u vlasništvo Republike Srpske.

„Budući da je prihvaćen Plan finansijskog i operativnog restrukturisanja Željeznica RS, po osnovu koga će sve obaveze po osnovu inostranih kredita biti konvertovane u kapital, a Vlada RS će nastaviti da otplaćuje sve nedospjele obaveze po međunarodnim kreditima, u posmatranom planskom periodu nisu prikazani troškovi redovnih i zateznih kamata po osnovu inostranih kredita“, piše u dokumentu.

Direktor ŽRS Željko Radić potvrdio je za CAPITAL da su planirali dobit bez amortizacije i kamata na ino kredite.

„Što se tiče subvencija, svuda u svijetu država kroz višegodišnje ugovore finansira infrastrukturu i sufinansira putnički saobraćaj, jer on najčešće i u mnogo razvijenijim zemljama nije profitabilan“, kazao je Radić.

Kada je u pitanju radna snaga, ŽRS su na kraju 2021. godine zapošljavale 1.988  radnika. U ovoj godini je planirano zapošljavanje još 110 radnika i planirano je da se taj broj zadrži do 2024. godine

„Željeznice RS“ godinama posluju u minusu, a akumulirani gubitak preduzeća na kraju prošle godine je iznosio 109,7 miliona KM.

Preduzeće se od 2017. godine se nalazi u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja prošle godine, uprava je tražila  produženje tog roka za 12 mjeseci, što je Svjetska banka prihvatila.

(Capital/ foto: Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jaran

18.06.2022 09:06

Ako moj djed ozivi i vi i vasa firma ce poslovat pozitivno....

ODGOVORITE
Name

Kap u moru

18.06.2022 10:08

Halo, koga vi muljate? Ni voz do Sarajeva ne saobraća.

Name

Boris

18.06.2022 10:37

Problem ŽRS je višak zaposlenih parazita a manjak radnika koji doprinose

Name

Goran

18.06.2022 09:06

Ne znam da li su ikad poslovali pozitivno od rata na ovamo?

ODGOVORITE
Name

Ре

18.06.2022 10:12

Немогу покосити траву крај пруге а кад испружиш мало руке кроз прозор уби по рукама али зато прозора и врата од Прода Монта само потјерај на жељезницу тамо све можеш продати а позитивно се послије и станови се и даље само кафе.

Name

Istina

18.06.2022 09:56

Treba doći i Zaluzane kod Banja Luke i vidjeti putnicki saobraćaj Pa železnice R.S.treba ukinuti

ODGOVORITE