Цоца цола и ове године реализује акције чишћења

Цоца – Цола у Босни и Херцеговини наставља са реализацијом пројекта „Од извора до мора“. Организовано је 5 акција чишћења у којима учествују волонтери из невладиних организација. Акција чишћења десила се и у Бања Луци.

Република Српска 17.06.2022 | 15:19
Цоца цола и ове године реализује акције чишћења

Цоца – Цола у Босни и Херцеговини наставља са реализацијом пројекта „Од извора до мора“. Организовано је пет акција чишћења у којима учествују волонтери из невладиних организација. Акција чишћења десила се и у Бања Луци.

У бањалучком парку Младен Стојановић окупили су се млади волонтери, који имају исти циљ. То је уљепшат град, тако што ће реализовати акцију чишћења на неколико локација. Ова акција се дешава у склопу Цоца - Цола пројекта „Од извора до мора“, која има задатак подизати свијести о правилном и одговорном одлагању отпада.

„Пројекат се одвија већ двије године под покровитељством Цоца – Цоле у Босни и Херцеговини, он је дио једне глобалне Цоца – Цолине иницијативе, а тиче се свијета без отпада. До 2030. године настојимо да прикупимо барем по једну флашицу или лименку за сваки производ који пласирамо на тржиште. Прошле године имали смо учешће од око 500 волонтера, акција се одвијала у седам гадова. Прикупили смо том приликом пет тона амбалажног отпада“ каже Саша Кукољ, регионални директор продаје Цоца – Цола Босне и Херцеговине.

Акција обухвата чишћење ријечних токова и језера, али и копнених дијелова града. Цоца - цола партнери у овом пројекту су Конзум и Удружење грађана Руке. Из ове компаније поручују да су друштвено одговорни и да поред оваквих акција кроз иновације раде на очувању животне средине.

"Увели смо иновативно паковање на пакет од 6 лименки гдје смо престали са употребом пластичне фолије. Увели смо ново иновативно паковање које је од картона, дакле може се рециклирати. У производном процесу смањили смо тежину боћица и самим тим смањили смо употребу пластике у производњи. Имамо и иновативно рјешење на самом чепу боце, смањили смо тежину чепа за 26%, на годишњем нивоу смањујемо употребу пластике за 50 тона“.

Вриједни волонтери које је окупило Удружење грађана „Здраво да сте“ креули су са акцијом из парка Младен Стојановић, а друге локације су биле на обалама Врбаса. Ово Удружење током цијеле године кроз различите пројекте ради на подизању еколошке свијести код грађана.

„Мислим да неке ствари не треба подразумјевати, треба их ставити назад, у неко формално образовање. Треба јачати капацитете код дјеце, младих и родитеља, треба утицати на то да нове генерације не раде оне грешке које смо ми до сада радили“ истакла Тања Боромиса из Удружења грађана „Здраво да сте“.

Све волонтере повезује мисија чишћења животне средине. Након Бањалуке акција ће се десити у Зеници, Сарајеву и Мостару.

(БН)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Акција

18.06.2022 16:39

Зар није то посао комуналних предузећа градова? Нема толико волонтера колико нас има који бацамо. Едукација дјеце у школама а и увести казне па и пријаве телефоном са снимком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ровокопац

19.06.2022 10:35

Дзаба цистите , Роналдо вас је укопо, само вода.

ОДГОВОРИТЕ