Coca cola i ove godine realizuje akcije čišćenja

Coca – Cola u Bosni i Hercegovini nastavlja sa realizacijom projekta „Od izvora do mora“. Organizovano je 5 akcija čišćenja u kojima učestvuju volonteri iz nevladinih organizacija. Akcija čišćenja desila se i u Banja Luci.

Republika Srpska 17.06.2022 | 15:19
Coca cola i ove godine realizuje akcije čišćenja

Coca – Cola u Bosni i Hercegovini nastavlja sa realizacijom projekta „Od izvora do mora“. Organizovano je pet akcija čišćenja u kojima učestvuju volonteri iz nevladinih organizacija. Akcija čišćenja desila se i u Banja Luci.

U banjalučkom parku Mladen Stojanović okupili su se mladi volonteri, koji imaju isti cilj. To je uljepšat grad, tako što će realizovati akciju čišćenja na nekoliko lokacija. Ova akcija se dešava u sklopu Coca - Cola projekta „Od izvora do mora“, koja ima zadatak podizati svijesti o pravilnom i odgovornom odlaganju otpada.

„Projekat se odvija već dvije godine pod pokroviteljstvom Coca – Cole u Bosni i Hercegovini, on je dio jedne globalne Coca – Coline inicijative, a tiče se svijeta bez otpada. Do 2030. godine nastojimo da prikupimo barem po jednu flašicu ili limenku za svaki proizvod koji plasiramo na tržište. Prošle godine imali smo učešće od oko 500 volontera, akcija se odvijala u sedam gadova. Prikupili smo tom prilikom pet tona ambalažnog otpada“ kaže Saša Kukolj, regionalni direktor prodaje Coca – Cola Bosne i Hercegovine.

Akcija obuhvata čišćenje riječnih tokova i jezera, ali i kopnenih dijelova grada. Coca - cola partneri u ovom projektu su Konzum i Udruženje građana Ruke. Iz ove kompanije poručuju da su društveno odgovorni i da pored ovakvih akcija kroz inovacije rade na očuvanju životne sredine.

"Uveli smo inovativno pakovanje na paket od 6 limenki gdje smo prestali sa upotrebom plastične folije. Uveli smo novo inovativno pakovanje koje je od kartona, dakle može se reciklirati. U proizvodnom procesu smanjili smo težinu boćica i samim tim smanjili smo upotrebu plastike u proizvodnji. Imamo i inovativno rješenje na samom čepu boce, smanjili smo težinu čepa za 26%, na godišnjem nivou smanjujemo upotrebu plastike za 50 tona“.

Vrijedni volonteri koje je okupilo Udruženje građana „Zdravo da ste“ kreuli su sa akcijom iz parka Mladen Stojanović, a druge lokacije su bile na obalama Vrbasa. Ovo Udruženje tokom cijele godine kroz različite projekte radi na podizanju ekološke svijesti kod građana.

„Mislim da neke stvari ne treba podrazumjevati, treba ih staviti nazad, u neko formalno obrazovanje. Treba jačati kapacitete kod djece, mladih i roditelja, treba uticati na to da nove generacije ne rade one greške koje smo mi do sada radili“ istakla Tanja Boromisa iz Udruženja građana „Zdravo da ste“.

Sve volontere povezuje misija čišćenja životne sredine. Nakon Banjaluke akcija će se desiti u Zenici, Sarajevu i Mostaru.

(BN)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Акција

18.06.2022 16:39

Зар није то посао комуналних предузећа градова? Нема толико волонтера колико нас има који бацамо. Едукација дјеце у школама а и увести казне па и пријаве телефоном са снимком.

ODGOVORITE
Name

rovokopac

19.06.2022 10:35

Dzaba cistite , Ronaldo vas je ukopo, samo voda.

ODGOVORITE