Ово су оштре поруке које су размијенили Вучић и Шолц

Завршена је кратка посета немачког канцелара Олафа Шолца Србији. Обележио је састанак два званичника иза затворених врата. Вучић и Шолц провели су нешто више од два сата заједно, а на конференцији за медије одржаној након разговора могле су се чути оштре поруке са обе стране о горућим темама - Косову, санкцијама, али и путу Србије у Европску унију.

Србија 10.06.2022 | 21:15
Ово су оштре поруке које су размијенили Вучић и Шолц

Вучић је на конференцији након састанка у четири ока са немачким канцеларом поручио да је је чуо много добрих и храбрих порука немачког канцелара Олафа Шолца. Ипак, поред охрабривања са обе стране и ветра у леђа за Србију, Шолц је дошао са захтевима ЕУ које до сада нису могле а се чују у јавности. Одлучна реакција председника Србије није изостала.. Ово су биле најважније теме са састанка.

Санкције Русији

На састанку два званичниика доста је било речи о агресији на Украјину и санкцијама Русији.

- Канцелар Шолц је тражио на врло јасан, децидан и оштар начин да се прикључимо санкцијама Русији, да подрзимо рестриктивне мере ЕУ. Ја сам говорио о нашој позицији и о специфичности ситуације око КиМ, енергетике и традиционалних односа са Руском федерацијом - рекао је Вучић.

Говорећи о томе, он је казао да је Србија изразила свој став у Уједињеним нацијама осуђујући напад на Украјину.

- Ми имамо другачији став када је реч о санцкијама. У чему је разлика када неко изведе напад на Србију без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, и када неко без одлуке УН изврши агресију на Украјију. Ми се врло добро сећамо санкција, и не заборавите да имамо историјске односе са Русијом. Разумео сам захтеве канцелара Шолца, његов је захтев да то урадимо јуче, односно што је могуће пре, и искрено смо о томе разговарали - рекао је Вучић.

Питање Косова

Немојте да се љутите што је наш однос према Косову другачији од вашег, јер онолико колико ви волите територијални интегритет Украјине, немојте да се љутите, Срби воле територијални интегритет Србије. Извините. Можете да мислите о мени шта хоћете, али то је тако, казао је данас председник Србије Александар Вучић после састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

Он је тако одговорио на питање шта би била конкретна последица Србији за приступање ЕУ, ако не призна Косово.

- А ми смо упркс свему томе, упркос Резолуцији 1244 која је у пуној снази, смо спремни да разговарамо о компромисним решењима и знамо да је то услов за нашу будућност. Ово око међусобног признања је и за нас изненађење, али Немачка је велика и моћна, снађна, ми смо мали и остаје на нама да сагледамо како да се према томе опходино у наредном периоду. Ми ћемо увек бити спремни за напредак у дијалогу - казао је Вучић на заједничкој конференцији са немачким канцеларом.

Истакао је и да Србија не реагује на тај начин на притисак, у којем нам неко нешто запрети, а ми морамо да урадимо.

- Ми смо данас чули да се тражи међусобно признање. Ми никада раније нисмо чули ни од кога из Европе да се тражи међусобмо признање. Ми смо слушали да се тражи, а оно што јесте део преговарачке платформе коју Србија има са ЕУ, то је да се тражи нормализација односа између Београда и Приштине и никада нико није говорио о међусобном признању осим Американаца, који су ту доктрину усвојили пре тачно три године. Дакле, нико у Европи ни данас званично не тражи међусобно признање, то смо чули данас на конференцији - подвукао је Вучић

Како је рекао, ствари се мењају на штету Србије, како је и предвидео да ће да се догађа пре неколико недеља, пратећи шта се дешава у другим деловима Европе.

- Ако ви мислите да треба да нам претите зато што се трудимо да сачувамо поредак УН, или зато што се трудимо да дођемо до компромисног решења, ми немамо ништа против. Ви свој посао, ми свој посао. Оно што је за мене било важно је да канцелар Шолц разуме суштину проблема, и да зна да се ствари решавају тако што идете корак по корак..

Србија никад није одустајала од дијалога, Србија никада није одбила ниједан састанак, присуствовала је и прихватила сваки позив... Документ о несталим особама смо могли да потпишемо још пре годину дна, али нисмо због хира неких других особа о чему нећу сад да говорим - истакао је Вучић.

Говорећи о косовском проблему, Вучић је рекао да понекад каже и уради "нешто што иде и на моју личну штету, гледам да се угризем за језик, да не би ишло на штету грађана".

Улазак Србије у ЕУ

Председник је на заједничкој конференцији за новинаре са Шолцом рекао да је то што је чуо од канцелара Шолца веома важно и да, како је рекао, "зна да када неки други кажу да су за убрзање европских интеграција то не мора да буде увек тако, али када то каже немачки канцелар он зна да говори истину".

Немачки канцелар Олаф Шол изјавио је данас да се залаже да Србија и земље Западног Балкана што је пре могуће приступе Европској унији и навео да регион у том смислу може да рачуна на подршку Немачке.

'''Мој циљ је да успемо у томе, не у далекој будућности, него што је пре могуће. Неће то бити могуће за шест месеци, то свако зна, то ће још дуго да траје, али би било добро да се поспешује великом храброшћу'''', рекао је Шолц на заједничкој прес конференцији, после састанка са председником Србије Александром Вучићем. Он је тако одговорио на питање да ли постоји временски оквир за приступање Србије и земаља Западног Балкана ЕУ с обзиром на замор у Србији од обећања ЕУ и европских лидера, као и на истраживања јавног мњења да популарност ЕУ у Србији опада.

Шолц је рекао да брзина приступања ЕУ зависи од много фактора, пре свега од земаља које желе да приступе ЕУ и њиховог труда да испуне све неопходне услове за приступање, али и од амбције и динамике ЕУ у том правцу.

''Ми можемо да допринесемо тако да амбиција и замах ЕУ буде велики, то је нешто о чему сам посвећен'', истакао је Шолц.

Навео је да су процеси приступања довели до великих промена у свакој земљи и додао да је то неминовно на путу ка ЕУ, а да је предуслов за то да су одговорни у земљама кандидатима спремни за промене и да теже чланству у ЕУ.

''Желим вас охрабрити, можете се поуздати да ћете добити нашу подршку у свему томе'', рекао је Шолц.

Економија

Вучић је после разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом, рекао да људи у Србији и Немачкој често лако прелазе преко чињенице да Србија и Немачка све ближе и боље сарађују по питању економије, те да је у само у прва четири месеца ове године забележно повећање трговинске размене од 25,7 одсто, у односу на лане.

“То је невероватан скок. Очекујемо да ове године достигнемо трговинску размену са Немачком већу од 7,5 млрд евра”, рекао је Вучић.

Додао је да то Немачку чини убељдиво највећим трговинским партнером Србије, као и Србију највећим трговиснким партнером Немачке на Западном Балкану.

Изнео је податак да бележимо 83,1 одсто пкривености увоза извозом, пре свега због немачких компанија које послују у Србији, а извозе највише у Немачку.

Додао је да у немачким компанијама у Србији ради 77.000 људи, а та бројка је 2104. године била 17.000.

“Надам се да ћемо ускоро моћи да дођемо до трговинске размене од 10 милијарди евра, а да ће 100.000 људи радити у немачким компанијама”, рекао је Вучић.

Додао је да је Намачка и први билатерални донатор, што све заједно говори колико је за Србију важна сарадња са Немачком.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Конотација

10.06.2022 19:40

ЕУ мора поцети признавати медјународно право. Дрзати придику другима, а сам се тога не придрзавати није добра пракса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

11.06.2022 00:27

ЕУ не мора ништа, ми смо ти који МОРАМО све, или не морамо, али онда продјемо како продјемо.

Name

Ма марс

10.06.2022 20:08

А Солц ладно прецитао потање за Лаврова и Турску као цланицу Нато и засто је нико нw критикује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

10.06.2022 20:33

Многе ствари су давно договорене сто се косова тице.развуци састављање владе па поново на изборе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто?

10.06.2022 20:55

Одказите Њемацкој њене фирме и њене еуре узмите Русе и Кинезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.06.2022 05:20

Зна Вуциц ста треба уцинити и да од Кинеза и Руса висе стете него корхсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

11.06.2022 07:05

Швабо напада и уцењује од 1941 ал се Србин покорити неће

ОДГОВОРИТЕ