Треба нам истински патриотизам и домаћинска власт

– Интереси Републике Српске могу бити истински угрожени само ако их угрозимо ми сами. Нико и ништа не може да нам било шта отме или одузме ако смо ми у Српској јединствени и сложни, каже у разговору за „Политику” Горан Селак, председник Социјалистичке партије Српске.

Република Српска 30.05.2022 | 22:08
Треба нам истински патриотизам и домаћинска власт

Он констатује да странке из Сарајева воде деструктивну политику и преживљавају причајући бајке о укидању Српске, нагласивши да „те приче имају своју публику у ФБиХ и те политике добијају подршку на изборима, што је много већи проблем од било каквих њихових уцјена, блокада и ултиматума”.

„Али Република Српска има механизме заштите својих интереса и те механизме не смијемо ни ослабити ни обесмислити. Кључни су слога и јединство поводом питања заштите интереса Републике Српске, али та слога и то јединство морају да буду искрени. Када то постигнемо, онда смо ријешили питање Сарајева и можемо у пуном капацитету да се посветимо унутрашњим проблемима, који нису ништа мање деструктивни и опасни, напротив.”

СПС је дио опозиционог блока на републичком нивоу и са странкама опозиције, каже он, дијелимо већи број програмских циљева.

"Неки конкретан договор о заједничком дјеловању на изборима тек треба да услиједи. Подржаћемо најквалитетније кандидате за појединачне функције, али очекујемо јединствену подршку опозиције нашим политикама. Статус ствараоца Републике Српске за борце и породице бораца, затим 2.500 евра за сваку новорођену бебу, деполитизација институција Српске и јачање веза са Србијом су неке од тих политика.

Морамо да се одужимо борцима, подстичемо рађање, стварамо нова радна места, чувамо мир, а институције вратимо грађанима. Морамо да учимо од Србије, која је упркос кризама и свим дешавањима и даље лидер региона. То је посао будућег премијера, ма како се звао.", казао је Селак за београдску Политику.

На питање шта је за вас као опозицију највећи изазов за Републику Српску, Селак одговара да је то мањак политичке зрелости и истинског патриотизма, те потпуно одсуство домаћинског управљања ресурсима.

"Ту не мислим на кафански патриотизам и букање по митинзима, него на јачање Републике Српске и борбу за националне интересе које дијелимо са Србијом и свим Србима, ма гдје живјели. Политичка зрелост подразумијева да Срби не доводе сами у питање интересе Републике Српске у сврху дневне политике и политичких кампања. Политичка зрелост значи да власт и фотеље не могу бити важнији од Српске", казао је Селак,

(БН)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Прекаја

30.05.2022 20:15

Добро речено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

31.05.2022 14:44

Тачно! Само добро речено и ништа више! Али, од овога се не живи јер су ово само жеље! Од једнократне помоћи нема фајде ако се не повећа дјечији додатак барем 5 пута! И, посебно, ако нема нових радних мјеста. Како је могуће да минимална зарада износи само четвртину потрошачке корпе и да Ви то не споменете и у таквим условима говорите о натслитету и патриотизму?

Name

Па

30.05.2022 21:17

Како се више не уморите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

30.05.2022 22:38

Свака ријеч је на свом мјесту. Подршка за младе и храбре људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ-омладинац

31.05.2022 06:30

Ма дајте нам по 100 км па да кренемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад

31.05.2022 11:51

цујем овај термин "домацинска власт" најезим се. Треба нам, струцна, ефикасна и некорумпирана власт. Без икаквих емоција, само оно сто је апсолутно најбоље да се ради. Ово "домацинска" звуци бас непрофесионално, типа кумовске, партијске, комсијске итд. везе, тј. ово сто имамо сад. Али, кад вецина гласаца нема пола зуба у глави, јасно ми је сто се користи овај израз.

ОДГОВОРИТЕ