Treba nam istinski patriotizam i domaćinska vlast

– Interesi Republike Srpske mogu biti istinski ugroženi samo ako ih ugrozimo mi sami. Niko i ništa ne može da nam bilo šta otme ili oduzme ako smo mi u Srpskoj jedinstveni i složni, kaže u razgovoru za „Politiku” Goran Selak, predsednik Socijalističke partije Srpske.

Republika Srpska 30.05.2022 | 22:08
Treba nam istinski patriotizam i domaćinska vlast

On konstatuje da stranke iz Sarajeva vode destruktivnu politiku i preživljavaju pričajući bajke o ukidanju Srpske, naglasivši da „te priče imaju svoju publiku u FBiH i te politike dobijaju podršku na izborima, što je mnogo veći problem od bilo kakvih njihovih ucjena, blokada i ultimatuma”.

„Ali Republika Srpska ima mehanizme zaštite svojih interesa i te mehanizme ne smijemo ni oslabiti ni obesmisliti. Ključni su sloga i jedinstvo povodom pitanja zaštite interesa Republike Srpske, ali ta sloga i to jedinstvo moraju da budu iskreni. Kada to postignemo, onda smo riješili pitanje Sarajeva i možemo u punom kapacitetu da se posvetimo unutrašnjim problemima, koji nisu ništa manje destruktivni i opasni, naprotiv.”

SPS je dio opozicionog bloka na republičkom nivou i sa strankama opozicije, kaže on, dijelimo veći broj programskih ciljeva.

"Neki konkretan dogovor o zajedničkom djelovanju na izborima tek treba da uslijedi. Podržaćemo najkvalitetnije kandidate za pojedinačne funkcije, ali očekujemo jedinstvenu podršku opozicije našim politikama. Status stvaraoca Republike Srpske za borce i porodice boraca, zatim 2.500 evra za svaku novorođenu bebu, depolitizacija institucija Srpske i jačanje veza sa Srbijom su neke od tih politika.

Moramo da se odužimo borcima, podstičemo rađanje, stvaramo nova radna mesta, čuvamo mir, a institucije vratimo građanima. Moramo da učimo od Srbije, koja je uprkos krizama i svim dešavanjima i dalje lider regiona. To je posao budućeg premijera, ma kako se zvao.", kazao je Selak za beogradsku Politiku.

Na pitanje šta je za vas kao opoziciju najveći izazov za Republiku Srpsku, Selak odgovara da je to manjak političke zrelosti i istinskog patriotizma, te potpuno odsustvo domaćinskog upravljanja resursima.

"Tu ne mislim na kafanski patriotizam i bukanje po mitinzima, nego na jačanje Republike Srpske i borbu za nacionalne interese koje dijelimo sa Srbijom i svim Srbima, ma gdje živjeli. Politička zrelost podrazumijeva da Srbi ne dovode sami u pitanje interese Republike Srpske u svrhu dnevne politike i političkih kampanja. Politička zrelost znači da vlast i fotelje ne mogu biti važniji od Srpske", kazao je Selak,

(BN)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Prekaja

30.05.2022 20:15

Dobro rečeno!

ODGOVORITE
Name

Seljak

31.05.2022 14:44

Tačno! Samo dobro rečeno i ništa više! Ali, od ovoga se ne živi jer su ovo samo želje! Od jednokratne pomoći nema fajde ako se ne poveća dječiji dodatak barem 5 puta! I, posebno, ako nema novih radnih mjesta. Kako je moguće da minimalna zarada iznosi samo četvrtinu potrošačke korpe i da Vi to ne spomenete i u takvim uslovima govorite o natslitetu i patriotizmu?

Name

Pa

30.05.2022 21:17

Kako se više ne umorite

ODGOVORITE
Name

Ispravno

30.05.2022 22:38

Svaka riječ je na svom mjestu. Podrška za mlade i hrabre ljude.

ODGOVORITE
Name

BiH-omladinac

31.05.2022 06:30

Ma dajte nam po 100 km pa da krenemo!

ODGOVORITE
Name

Kad

31.05.2022 11:51

cujem ovaj termin "domacinska vlast" najezim se. Treba nam, strucna, efikasna i nekorumpirana vlast. Bez ikakvih emocija, samo ono sto je apsolutno najbolje da se radi. Ovo "domacinska" zvuci bas neprofesionalno, tipa kumovske, partijske, komsijske itd. veze, tj. ovo sto imamo sad. Ali, kad vecina glasaca nema pola zuba u glavi, jasno mi je sto se koristi ovaj izraz.

ODGOVORITE