Финска и Шведска шаљу делегације у Турску

Министар спољних послова Турске, Мевлут Чавашоглу је потврдио да ће се сутра у Анкари састати званичници ове државе са делегацијама Финске и Шведске како би разговарали о чланству ових земаља у НАТО савезу.

Босна и Херцеговина 24.05.2022 | 22:55
Финска и Шведска шаљу делегације у Турску

Раније је министар спољних послова Финске, Пекка Хаависто потврдио да ће његова држава и Шведска у сриједу послати делегације у турску престолницу како би покушали постићи договор о пријему ове двије државе у НАТО савез.

У недјељу је предсједник Турске, Реџеп Тајип Ердоган одржао телефонске разговоре са лидерима Финске и Шведске у напору да се постигне договор.

Турска је оптужила Финску и Шведску да пружају уточиште особама повезаним са Радничком партијом Курдистана (ПКК) и присталицама Фетхуллаха Гулена (ФЕТО) које Турска сматра терористима.

Такође, захтјев Туске је и да се укину забране на увоз војне опреме које су ове државе увеле Турској.

Ердоган је раније изјављивао да чак нема потребе да делегације из ових држава уопште покушавају доћи у Турску како би преговарали о чланству у НАТО савезу.

Да би се примиле нове чланице у НАТО потребно је да постоји сагласност свих 30 држава чланица ове најјаче војне алијансе на свијету.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

XxЛ

25.05.2022 02:00

Кад це ици код Милановица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

25.05.2022 04:35

Без Рује дзаба преговарате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

25.05.2022 05:37

Како долазе Ердогану на ноге.Треба их Ердо прво добро насамарат јер су непослусни па их онда упустит..Јос ако попусе Ерди бице им лаксе..Е хоце НАТО ојацат са њиме двјема а и њима бит боље...Ооој зито рано ,умазених дериста

ОДГОВОРИТЕ