Finska i Švedska šalju delegacije u Tursku

Ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavašoglu je potvrdio da će se sutra u Ankari sastati zvaničnici ove države sa delegacijama Finske i Švedske kako bi razgovarali o članstvu ovih zemalja u NATO savezu.

Bosna i Hercegovina 24.05.2022 | 22:55
Finska i Švedska šalju delegacije u Tursku

Ranije je ministar spoljnih poslova Finske, Pekka Haavisto potvrdio da će njegova država i Švedska u srijedu poslati delegacije u tursku prestolnicu kako bi pokušali postići dogovor o prijemu ove dvije države u NATO savez.

U nedjelju je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan održao telefonske razgovore sa liderima Finske i Švedske u naporu da se postigne dogovor.

Turska je optužila Finsku i Švedsku da pružaju utočište osobama povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i pristalicama Fethullaha Gulena (FETO) koje Turska smatra teroristima.

Takođe, zahtjev Tuske je i da se ukinu zabrane na uvoz vojne opreme koje su ove države uvele Turskoj.

Erdogan je ranije izjavljivao da čak nema potrebe da delegacije iz ovih država uopšte pokušavaju doći u Tursku kako bi pregovarali o članstvu u NATO savezu.

Da bi se primile nove članice u NATO potrebno je da postoji saglasnost svih 30 država članica ove najjače vojne alijanse na svijetu.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

XxL

25.05.2022 02:00

Kad ce ici kod Milanovica?

ODGOVORITE
Name

realnost

25.05.2022 04:35

Bez Ruje dzaba pregovarate!

ODGOVORITE
Name

Brko

25.05.2022 05:37

Kako dolaze Erdoganu na noge.Treba ih Erdo prvo dobro nasamarat jer su neposlusni pa ih onda upustit..Jos ako popuse Erdi bice im lakse..E hoce NATO ojacat sa njime dvjema a i njima bit bolje...Oooj zito rano ,umazenih derista

ODGOVORITE