БиХ да добије статус кандидата без предуслова

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је данас, у уводном обраћању на отварању "Сарајево бизнис форума", да БиХ треба да добије кандидатски статус без предуслова и да се онда тражи од власти у БиХ да испуне обавезе.

Босна и Херцеговина 11.05.2022 | 11:14
БиХ да добије статус кандидата без предуслова

"Знам како је тешко постићи консензус о овоме, али у овом моменту ово је најпродуктивнија идеја коју ја могу смислити", истакао је Пахор на отварању Међународне инвестиционе конференције која ће током два дана окупити учеснике из 40 земаља.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да се пут регионалне сарадње и приближавања стандарда највећем и најближем тржишту ЕУ нужно намеће као једини логичан.

"Европска перспектива цијелог региона и наша жеља да свој економски и административни систем ускладимо са стандардима ЕУ задали су нам одређени оквир унутар којег смо изабрали да спроводимо реформе и градимо темеље стабилности и просперитета наше земље", рекао је Комшић.

Он вјерује да регион може бити мост између великих тржишта Европе и Азије.

"БиХ се активно залаже за заједничко регионално тржиште настало у склопу Берлинског процеса, а разрађено на Самиту у Софији", рекао је Комшић.

Он је подсјетио и на Споразум о слободној трговини /ЦЕФТА/, истичући да се активно ради на усаглашавању трговинских пракси и елиминацији препрека трговини и пружању услуга.

Тема овогодишњег "Сарајево бизнис форума" је "Ниршоринг-перспектива за регион", односно могућности реалоцирања производних капацитета европских компанија у БиХ и земље региона. 

(Срна Фото: Анадолија) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Грујо

11.05.2022 09:47

Бити и кандидат не знаци да це БиХ уци у ЕУ и за 100 година..Кандидат је далеко пд ,,примљен" .Ако кандидат је испуњава услове опет му је узалуд сто је кандидат,могао је бити и ,,соко старк" кекс ја полици ..Ваљда се подразумева да је БиХ кандидат..Треба то сад након 35 година ставити писмено.Милијарде еура је потросено да би БиХ била спремљена за улазак у ЕУ а оно сад БиХ иде уназад..Па јел то неко из ЕУ пере новац у БиХ..Па пере..Од БиХ могу,и узимају све сто им треба и не треба и мека потребе за тим да се једна проблематицна дрзава прогута па да ЕУ муци зелудац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.05.2022 12:35

Одлуке доносе велике дрзаве ЕУ, мали могу само предлозити и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосо

11.05.2022 15:42

Нико паметан не зели сада у ЕУ због њене глобалне политике. Осим тога стање у ЕУ није било никада јадније - цак хоце и Украјину да на брзину декларису као землљу која има довољан "БДП" за улазак у ЕУ.. паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ