BiH da dobije status kandidata bez preduslova

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas, u uvodnom obraćanju na otvaranju "Sarajevo biznis foruma", da BiH treba da dobije kandidatski status bez preduslova i da se onda traži od vlasti u BiH da ispune obaveze.

Bosna i Hercegovina 11.05.2022 | 11:14
BiH da dobije status kandidata bez preduslova

"Znam kako je teško postići konsenzus o ovome, ali u ovom momentu ovo je najproduktivnija ideja koju ja mogu smisliti", istakao je Pahor na otvaranju Međunarodne investicione konferencije koja će tokom dva dana okupiti učesnike iz 40 zemalja.

Član Predsjedništva BiH Željko Кomšić rekao je da se put regionalne saradnje i približavanja standarda najvećem i najbližem tržištu EU nužno nameće kao jedini logičan.

"Evropska perspektiva cijelog regiona i naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima EU zadali su nam određeni okvir unutar kojeg smo izabrali da sprovodimo reforme i gradimo temelje stabilnosti i prosperiteta naše zemlje", rekao je Кomšić.

On vjeruje da region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije.

"BiH se aktivno zalaže za zajedničko regionalno tržište nastalo u sklopu Berlinskog procesa, a razrađeno na Samitu u Sofiji", rekao je Кomšić.

On je podsjetio i na Sporazum o slobodnoj trgovini /CEFTA/, ističući da se aktivno radi na usaglašavanju trgovinskih praksi i eliminaciji prepreka trgovini i pružanju usluga.

Tema ovogodišnjeg "Sarajevo biznis foruma" je "Niršoring-perspektiva za region", odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u BiH i zemlje regiona. 

(Srna Foto: Anadolija) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Grujo

11.05.2022 09:47

Biti i kandidat ne znaci da ce BiH uci u EU i za 100 godina..Kandidat je daleko pd ,,primljen" .Ako kandidat je ispunjava uslove opet mu je uzalud sto je kandidat,mogao je biti i ,,soko stark" keks ja polici ..Valjda se podrazumeva da je BiH kandidat..Treba to sad nakon 35 godina staviti pismeno.Milijarde eura je potroseno da bi BiH bila spremljena za ulazak u EU a ono sad BiH ide unazad..Pa jel to neko iz EU pere novac u BiH..Pa pere..Od BiH mogu,i uzimaju sve sto im treba i ne treba i meka potrebe za tim da se jedna problematicna drzava proguta pa da EU muci zeludac

ODGOVORITE
Name

Miroslav

11.05.2022 12:35

Odluke donose velike drzave EU, mali mogu samo predloziti i to je to.

ODGOVORITE
Name

Joso

11.05.2022 15:42

Niko pametan ne zeli sada u EU zbog njene globalne politike. Osim toga stanje u EU nije bilo nikada jadnije - cak hoce i Ukrajinu da na brzinu deklarisu kao zemllju koja ima dovoljan "BDP" za ulazak u EU.. pametnom dosta!

ODGOVORITE