Ко жели у трку за Предсједништво БиХ платиће 25.000 КМ

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ повећала је таксе за овјеру пријаве политичког субјекта за учешће на општим изборима 2022. године, па ће тако партије за изборе члана Предсједништва БиХ умјесто 20.000 морати да плате 25.000 КМ, а независни кандидати који се пријаве за трку у Предсједништво БиХ умјесто 10.000 КМ мораће да плате 13.000 КМ.

Босна и Херцеговина 07.05.2022 | 10:53
Ко жели у трку за Предсједништво БиХ платиће 25.000 КМ

Такође, политичке партије таксу за овјеру за изборе посланика у Представнички дом парламента БиХ за ове изборе платиће 25.000 КМ, а за прошле та такса износила је 20.000 КМ.

Када је ријеч о изборима за посланике у Представничком дому Парламента ФБиХ и Народне скупштине Републике Српске, партије ће морати да плате 18.000 КМ умјесто 14.000, колико су плаћале на изборима 2018. године, док ће за учествовање на изборима за кантоналне скупштине партије плаћати 13.000 умјесто 10.000 КМ, колико су плаћале на прошлим изборима.

"Такса је повећана у складу са значајем нивоа органа власти за који се пријављују за овјеру, али и због реалних ситуација да се поједини субјекти, углавном независни кандидати, пријављу за учешће на изборима ради мјеста која им по закону припадају у бирачким одборима, а што зна бити извор злоупотреба у изборном процесу, посебно на дан избора", рекла је за "Независне новине" Максида Пирић, стручна савјетница за односе са јавношћу Централне изборне комисије БиХ.

Као и политичким партијама, такса је значајно повећана и независним кандидатима, па ће тако они који желе учествовати на изборима за посланике у Представничком дому БиХ умјесто 10.000 за ове изборе платити 13.000 КМ, док ће за ентитетске скупштине умјесто 7.000 морати да плате 9.000 КМ, док ће за кантоналне скупштине морати да плате 7.000 КМ умјесто 5.000, колико је било на прошлим изборима.

"Уплаћени новчани износ таксе за овјеру се враћа на начин утврђен чланом 4.16 Изборног закона БиХ. ЦИК ће покренути процедуру поврата новца код надлежног органа у року од 15 дана од дана објаве изборних резултата у службеним гласилима у Босни и Херцеговини", наводи се у Правилнику о пријави и условима за овјеру политичког субјекта за учешће на општим изборима 2022. године.

У суштини, такса ће бити враћена политичким партијама или независним кандидатима уколико за члана Предсједништва БиХ, предсједника Републике РС освоје 1/3 гласова од укупног броја гласова које је освојио изабрани члан Предсједништва, предсједник РС или потпресједник РС.

За враћање таксе за изборе за ентитетске скупштине партије и независни кандидати мораће освојити више од три одсто броја важећих гласова.

Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ, каже за "Независне новине" да је добро што су таксе повећане јер ће то макар мало уозбиљити изборни процес, мада ће манипулација и даље бити.

"Свједоци смо да се пријављују независни кандидати за које се знало унапријед да неће добити ниједан глас јер не гласају ни сами за себе. Та пракса је кренула 2004. године и то су у ствари независни кандидати које пријављују политички субјекти да би добили што више мјеста у бирачким одборима", рекао је Шехић.

Он наглашава да је јавна тајна да и мале странке пријављују изборе искључиво због продаје мјеста у бирачким одборима јер је то постао бизнис, али да би се спријечиле такве ствари, треба мијењати Изборни закон.

Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сиротан до сиротана

07.05.2022 09:41

Бакир неки дан реце да има само 7000 км устеђевине сто имолицира да це морати дици кредит да се кандидује. Подрзати сиротињу и фукару обавезно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.05.2022 14:46

Сада це пијана зора отворити кесу.

Name

ИГОР

07.05.2022 09:42

БОЖЕ, КОЈИ БЕЗОБРАЗЛУК?!? ПАЈСЕРИ КОЈИ НЕШТО МАЛО РАДЕ СВАКЕ 2 ГОДИНЕ ДРЖЕ МОНОПОЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

07.05.2022 09:48

Добро Оцигледно да се несто требало урадити по питању овога Али није бит урадити било ста Ста је са овим урадјено Урадјено је то да је само ускрацено несто некима који немају довољно финансија а овима сто имају (богатима) је дат и тај дио сто је ускрацен сиромасним Знаци једноставно богатим се излази у сусрет да и даље раде исто сто су радили само сто це пролазити јефтиније (посто њима пар хиљада и не знаци несто)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.05.2022 09:57

Колико онда узимају ако толико улажу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милион

07.05.2022 10:19

Милионе !!

Name

Драго Бл

07.05.2022 10:20

Па људи моји то су наше паре, не дају они своје...овдхе је све побркано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.05.2022 10:39

Па за њих то и нису неке цифре. Накрцали су они сасвим довољно. То је једино што они темељито и досљедно ураде

Name

РеБл

08.05.2022 15:45

Па дусо моја то су наси драги представници:Додик, Цвијановицка, Спириц,Радмановиц,Мајкиц, Таминдзија, Мазалица, Зуниц, Кабиц, Дусица јање моје, Дјајиц, Зељковиц, иииииии

Name

Директ

07.05.2022 11:20

Ова мјера неће смањити изборне манипулације, већ напротив, биће још горе у том погледу, јер онај ко је досад плаћао потписе за кандидатуру и злоупотребљавао овај изворни систем, њему ништа му не значи, што ће овај пут платити нешто више пара, да би и даље могао бити у прилици, да и даље хапа. Осим тога, што демократија више кошта, све је мање исте, а све више је разних негативних појава у изборном систему, као и иначе у друштву, јер да би неко имао оволико пара, за ову сврху, прво треба да нађе спонзора, а то је пут у корупцију, јер спонзор ће, у случају да "његов човјек" побједи, гледати на таквог политичара, као на свог пијуна, с којим такорећи ће моћи да ради шта год хоће, док неко ко из свог џепа финансира своју кампању и побједи, тај ће настојати, да ту своју "инвестицију" капитализује, обично што је "дебље" могуће, тако што ће нпр. промијенити странку, како би добио паре и повратио уложено и притом зарадио, тако да је ова одредба закона, чак бруталан генератор корупције и криминала у политици, као и криминала уопште, јер корумпиран политички систем, проблем је и за читаво друштво, на крају крајева, те стога, оваква (скупа) демократија може само да одбије "поштене" људе, од тога да се (професионално) баве политиком, а привуче "поштене" криминалце. Због тога, поставља се питање, гдје је сад Запад, који је први, када је у питању указивање на корупцију у БиХ? Ето приједлога ОХР-у, да укине ову одредбу и омогући свима, да бесплатно могу да буду бирани, јер то је уставно и законско право народа, да бира и буде биран. Демократија не смије бити привилегија богатих, већ у служби свих. Нажалост, како је сад, није ни чудо, зашто постоје "прелетачи", јер право да будеш биран, је по актуелним правилима, роба, која уз то, управо је постала још скупља. Криминални и криминогени закони и одредбе, доводе криминалце на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган. Ст

07.05.2022 12:20

А сто је поскупило???

ОДГОВОРИТЕ