Ko želi u trku za Predsjedništvo BiH platiće 25.000 KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH povećala je takse za ovjeru prijave političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine, pa će tako partije za izbore člana Predsjedništva BiH umjesto 20.000 morati da plate 25.000 KM, a nezavisni kandidati koji se prijave za trku u Predsjedništvo BiH umjesto 10.000 KM moraće da plate 13.000 KM.

Bosna i Hercegovina 07.05.2022 | 10:53
Ko želi u trku za Predsjedništvo BiH platiće 25.000 KM

Takođe, političke partije taksu za ovjeru za izbore poslanika u Predstavnički dom parlamenta BiH za ove izbore platiće 25.000 KM, a za prošle ta taksa iznosila je 20.000 KM.

Kada je riječ o izborima za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodne skupštine Republike Srpske, partije će morati da plate 18.000 KM umjesto 14.000, koliko su plaćale na izborima 2018. godine, dok će za učestvovanje na izborima za kantonalne skupštine partije plaćati 13.000 umjesto 10.000 KM, koliko su plaćale na prošlim izborima.

"Taksa je povećana u skladu sa značajem nivoa organa vlasti za koji se prijavljuju za ovjeru, ali i zbog realnih situacija da se pojedini subjekti, uglavnom nezavisni kandidati, prijavlju za učešće na izborima radi mjesta koja im po zakonu pripadaju u biračkim odborima, a što zna biti izvor zloupotreba u izbornom procesu, posebno na dan izbora", rekla je za "Nezavisne novine" Maksida Pirić, stručna savjetnica za odnose sa javnošću Centralne izborne komisije BiH.

Kao i političkim partijama, taksa je značajno povećana i nezavisnim kandidatima, pa će tako oni koji žele učestvovati na izborima za poslanike u Predstavničkom domu BiH umjesto 10.000 za ove izbore platiti 13.000 KM, dok će za entitetske skupštine umjesto 7.000 morati da plate 9.000 KM, dok će za kantonalne skupštine morati da plate 7.000 KM umjesto 5.000, koliko je bilo na prošlim izborima.

"Uplaćeni novčani iznos takse za ovjeru se vraća na način utvrđen članom 4.16 Izbornog zakona BiH. CIK će pokrenuti proceduru povrata novca kod nadležnog organa u roku od 15 dana od dana objave izbornih rezultata u službenim glasilima u Bosni i Hercegovini", navodi se u Pravilniku o prijavi i uslovima za ovjeru političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine.

U suštini, taksa će biti vraćena političkim partijama ili nezavisnim kandidatima ukoliko za člana Predsjedništva BiH, predsjednika Republike RS osvoje 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani član Predsjedništva, predsjednik RS ili potpresjednik RS.

Za vraćanje takse za izbore za entitetske skupštine partije i nezavisni kandidati moraće osvojiti više od tri odsto broja važećih glasova.

Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kaže za "Nezavisne novine" da je dobro što su takse povećane jer će to makar malo uozbiljiti izborni proces, mada će manipulacija i dalje biti.

"Svjedoci smo da se prijavljuju nezavisni kandidati za koje se znalo unaprijed da neće dobiti nijedan glas jer ne glasaju ni sami za sebe. Ta praksa je krenula 2004. godine i to su u stvari nezavisni kandidati koje prijavljuju politički subjekti da bi dobili što više mjesta u biračkim odborima", rekao je Šehić.

On naglašava da je javna tajna da i male stranke prijavljuju izbore isključivo zbog prodaje mjesta u biračkim odborima jer je to postao biznis, ali da bi se spriječile takve stvari, treba mijenjati Izborni zakon.

Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sirotan do sirotana

07.05.2022 09:41

Bakir neki dan rece da ima samo 7000 km usteđevine sto imolicira da ce morati dici kredit da se kandiduje. Podrzati sirotinju i fukaru obavezno.

ODGOVORITE
Name

Borac

07.05.2022 14:46

Sada ce pijana zora otvoriti kesu.

Name

ИГОР

07.05.2022 09:42

БОЖЕ, КОЈИ БЕЗОБРАЗЛУК?!? ПАЈСЕРИ КОЈИ НЕШТО МАЛО РАДЕ СВАКЕ 2 ГОДИНЕ ДРЖЕ МОНОПОЛ.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

07.05.2022 09:48

Dobro Ocigledno da se nesto trebalo uraditi po pitanju ovoga Ali nije bit uraditi bilo sta Sta je sa ovim uradjeno Uradjeno je to da je samo uskraceno nesto nekima koji nemaju dovoljno finansija a ovima sto imaju (bogatima) je dat i taj dio sto je uskracen siromasnim Znaci jednostavno bogatim se izlazi u susret da i dalje rade isto sto su radili samo sto ce prolaziti jeftinije (posto njima par hiljada i ne znaci nesto)

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.05.2022 09:57

Koliko onda uzimaju ako toliko ulažu!

ODGOVORITE
Name

Milion

07.05.2022 10:19

Milione !!

Name

Drago Bl

07.05.2022 10:20

Pa ljudi moji to su naše pare, ne daju oni svoje...ovdhe je sve pobrkano.

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.05.2022 10:39

Pa za njih to i nisu neke cifre. Nakrcali su oni sasvim dovoljno. To je jedino što oni temeljito i dosljedno urade

Name

ReBl

08.05.2022 15:45

Pa duso moja to su nasi dragi predstavnici:Dodik, Cvijanovicka, Spiric,Radmanovic,Majkic, Tamindzija, Mazalica, Zunic, Kabic, Dusica janje moje, Djajic, Zeljkovic, iiiiiii

Name

Direkt

07.05.2022 11:20

Ova mjera neće smanjiti izborne manipulacije, već naprotiv, biće još gore u tom pogledu, jer onaj ko je dosad plaćao potpise za kandidaturu i zloupotrebljavao ovaj izvorni sistem, njemu ništa mu ne znači, što će ovaj put platiti nešto više para, da bi i dalje mogao biti u prilici, da i dalje hapa. Osim toga, što demokratija više košta, sve je manje iste, a sve više je raznih negativnih pojava u izbornom sistemu, kao i inače u društvu, jer da bi neko imao ovoliko para, za ovu svrhu, prvo treba da nađe sponzora, a to je put u korupciju, jer sponzor će, u slučaju da "njegov čovjek" pobjedi, gledati na takvog političara, kao na svog pijuna, s kojim takoreći će moći da radi šta god hoće, dok neko ko iz svog džepa finansira svoju kampanju i pobjedi, taj će nastojati, da tu svoju "investiciju" kapitalizuje, obično što je "deblje" moguće, tako što će npr. promijeniti stranku, kako bi dobio pare i povratio uloženo i pritom zaradio, tako da je ova odredba zakona, čak brutalan generator korupcije i kriminala u politici, kao i kriminala uopšte, jer korumpiran politički sistem, problem je i za čitavo društvo, na kraju krajeva, te stoga, ovakva (skupa) demokratija može samo da odbije "poštene" ljude, od toga da se (profesionalno) bave politikom, a privuče "poštene" kriminalce. Zbog toga, postavlja se pitanje, gdje je sad Zapad, koji je prvi, kada je u pitanju ukazivanje na korupciju u BiH? Eto prijedloga OHR-u, da ukine ovu odredbu i omogući svima, da besplatno mogu da budu birani, jer to je ustavno i zakonsko pravo naroda, da bira i bude biran. Demokratija ne smije biti privilegija bogatih, već u službi svih. Nažalost, kako je sad, nije ni čudo, zašto postoje "preletači", jer pravo da budeš biran, je po aktuelnim pravilima, roba, koja uz to, upravo je postala još skuplja. Kriminalni i kriminogeni zakoni i odredbe, dovode kriminalce na vlast.

ODGOVORITE
Name

Dragan. St

07.05.2022 12:20

A sto je poskupilo???

ODGOVORITE