Грубјешић: Запад Додика види као пријетњу за БиХ (ВИДЕО)

Упорне приче појединих политичара у БиХ о сецесији, не смију се, каже Грубјешићева, узети олако и то Њемачка види.

Република Српска 05.05.2022 | 22:47
Грубјешић: Запад Додика види као пријетњу за БиХ (ВИДЕО)

Запад оцјењује да је након Украјине, потенцијално буре барута Косово и Босна и Херцеговина, рекла је Сузана Грубјешић, потпредсједник Центра за спољну политику, гостујући у емисији "Пулс" БН телевизије.

Коментаришући појачано интересовање Њемачке за Балкан, она је навела да Њемачка тражи од Босне и Херцеговине да постане функционална земља са ефикасним институцијама, а не потенцијална опасност за нове сукобе.

Упорне приче појединих политичара у БиХ о сецесији, не смију се, каже Грубјешићева, узети олако и то Њемачка види.

“Ако неко прича о томе стално, а Милорад Додик (члан Предсједништва БиХ) о томе прича стално, онда то упали лампицу код многих па и у Њемачкој. Постоји бојазан да се прелије криза из Украјине и на Западни Балкан. Сад имате само два кризна подручја, а то су Косово и БиХ. Европска уније мора да реагује. То је позадина и већег америчког ангажовања и повратка САД-а на Западни Балкан, рекла је она.  

Грубјешићева је подсјетила да Србија има специјалне везе са Републиком Српском, те да је животно заинтересована за будућност и стабилност Српске. 

Сваки предсједник Србије треба да се пита о евентуланим проблемима на том подручју, оцјењује Грубешићева инсистирање њемачког канцелара да се предсједник Србије Александар Вучић изјасни о политичкој кризи у БиХ.

“Србија треба и мора да сарађује са сваким ко је изабран власт у Српској. То важи одувијек, али сада у овој ситуацији кад са Запада перципирају Додика као Путиновог човјека, који је са Ловровим стално на вези, то јесте потенцијални проблем, каже Грубјешићева.  

Говорећи о оцјени предсједника Хрватске Зорана Милановића да Додик помаже у измјени Изборног закона БиХ, она каже:

“И то сад кобајаги партнерство са Додиком, то да би се добила подршка за стварање трећег ентитета. Ту нема тајни ни мистерија. Мислим да ће то тешко ићи. Запад није спреман да то прихвати, то би значило распад Босне и Херцеговине. ЕУ и САД су сада спремни да праве функционалнију Босну И Херцеговину у којој институције раде. БиХ из које се људи не исељавају, не одлазе, баш на тај “мрски Запад” гдје би иначе ишли. 

Када је ријеч о косовском питању, Грубјешићева оцјењује да се са садашњом гарнутиром власти у Приштини тешко може доћи до рјешења, наводећи да ниједна власт у Србији неће признати независност Косова. 

“Док постоји дијалог, па макар и овакав привидан у суштини дубоко замрзнут, постоји могућност да се до компромиса дође. А компримис у политици је побједа, а не пораз само што то неки не схватају јос увијек, рекла је Грубјешићева. 

Она је оцијенила да је први званични сусрет Вучића са њемачким канцеларом Олафом Шолцом донио  низ непријатних тема. Једна од кључних је и позиција Србије у европској стратегији да се санкционише Русија. Ако Србија не успије да добије изузеће од шестог пакета санкција Европске уније Русији који предвиђа прекид куповине руске нафте и поклекне пред енергетском кризом, то би имало погубне посљедице, каже Грубјешићева. 

“То би имало сурове посљедице по привреду. Чак 60 одсто нафте у Србији стиже из Русије, а 100 одсто је зависна од руског гаса, рекла је Грубјешићева.  

Она је подсјетила на иницијативу њемачке владе да европске институције укину предприступну помоћ оним земљама Балкана које нису увеле санкције Русији. Експлицитно се мисли на Србију и Босну и Херцеговини, што може додатно да закомпликује ситуацију у тим земљама, упозорава Грубјешићева.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Татар

05.05.2022 20:56

Нема њега шта запад гледати овако или онако.Он је истинска предња не само за РС иБиХ него исире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2022 21:11

Ма какав Додик. Он само извршава. Он је као мула у систему шверца дроге. Дају му неке наднаравне моћи као и Марку Краљевићу који је био обични вазал

Name

Нострадамус

06.05.2022 05:26

Ре.У праву сте Додик је обицна Западна слуга никаква пријетња,а да будемо реални циме моземо и да пријетимо са два Деспота и Вихором.Додик це као и до сада да се повуце када се буду доносиле неке вазне одлуке.Тако це моци да казе како су га друга двојица прегласали,а одлука це да се проведе.

Name

БАЈА ВЕЛИКИ

06.05.2022 06:36

ТУ САМ ДА КРЕИРАМ ПРОБЛЕМЕ

Name

Ацо

06.05.2022 07:04

Искористили га Амери док им је требао.....

Name

Вирус

06.05.2022 09:26

Па како ова еботина од дрзаве функционисе видели смо по пресудама у Сарајеву паметном доста само подела па таман и са ронхилом

Name

Ре

06.05.2022 09:45

Миле је нај веца претња србима. Сто се тиче његове политике према БиХ је добра. Сто он гори однос има БиХ је све јаца

Name

Зависни

05.05.2022 20:57

Ако ЕУ уцјењује Србију по питању њених одлука у чему се онда они разликују од Русије? Јели то та демокрација у којој желимо, да живимо? Зашто мислите, да је Енглеска изашла з ЕУ? Па зато што у ЕУ углавном одлучују Њемачка и Француска. А ове остале мање земље су обични сателити и послушници. ЕУ парламент је само позоришна бина, одлуке видимо како се доносе. Француз, Њемац или Американац кажу како треба ин онда то тако мора да буде или нема пара, нема политичке подршке, нема безбједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлика

05.05.2022 21:39

Разлика је у томе што нико војно не напада Србију и не убија невини народ у Србији Поред најбоље намјере не видим да је могуце успоредити приступе Еу и Русије .

Name

Алан Форд

05.05.2022 22:43

Па неце енглезима, да простис какит мадјари или бугари или хрватска. Зато су изасли да могу заврсити ствари у украини јер су знали ста се спрема.

Name

Дамир

06.05.2022 04:36

Опет су бољи од Руса треба ЕУ реци и Америци не и Русији не НЕК воде своје ратове не преко европе али немозес и тамо и вамо као Вучић немозе Београд и Загреб годинама водити рат са Сарајевом и уништавати нашу државу.у којој имате сва права и једнини други а нема биваш скупа колико има нас босњака муслимана и опет угрожени и једни и други. Хрвати имају 33 посто на државном нивоу власти а 50 посто на федералном а њих 17 посто ако их и толико има толико и Срби и Бошњаци имају а нас 2 милијона Срба некад бијеше милијон сад 800000 а Хрвата кажу пола милијона а нема их 300000 хиљада и опет вам ништа Новаља и ви ускраћени а кад се паре дијеле тад сте први у редовима.

Name

Лука

05.05.2022 20:59

Видите да је запад глyп додик је претња само за рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медо

05.05.2022 21:17

Он је пријетња за сваког нормалног цовјека који размисља својом главом а највеца претња је његов криминал који је разорио све институције у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.05.2022 21:51

Кога ви више фолирате, он пријетња за БиХ коју подржава читав запад и САД, та лопужендара сеоска је пријетња само за РС, а већ је и дотуко

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МЕДО

06.05.2022 06:18

Браво ,свака цаст за коментар подрска ,Лактаси,,

Name

Деутцх

06.05.2022 03:27

Додик је пријетња градјанима РС, свима којима мозе отети несто, управо то и уцини. Е његови следбеници ( хијарархијски ка доле), цине то јос окрутније од горе наведеног идиота. У РС нема перспективе макар док се сјеме не затре оваквим наказама који упропастисе од А-Ж а то је макар 300 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

06.05.2022 04:20

Овде се прича да је та Њемачка на кољенима.Да је уље скочило на 20 еура.Да хљеб кошта 10 еура. Све ово нема везе са мозгом и на овај начин се покушавају и покушаваће се оправдати поскупљења у БИХ. Грађанима ће се понудити прича "Погледајте свугдје је поскупило а не само код нас и то и више". Народ, посебно пензионери ће прихватити ту причу јер не воле запад "Нек оне швабе виде мало како је живјети у сиромаштву" и тако ће опет живјети у заблуди.Приједлог за БН: Пошаљите новинара у Њемачку нека мало истражи цијене.Нека наведе име града, име маркета и цијену. Ако истражујете цијену горива наведите име пумпе.Нека народ бар има праве информације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

06.05.2022 04:32

Милорад Додик само РС може уништити и њој може пријетити и ником другом, показао је то безброј пута али то само подржсвају његови политичари пензионери и ухљеби ,све што је рекао није испунио и сад иде палење доказа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс Зв

06.05.2022 04:52

Како мозе Додик да буде претња кад је прењео толико надлезности са Републике Српске на БиХ. Ја мислим да они њега спасавају, изборна је година, није лосе да се народ бави небитним темама

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКY

06.05.2022 05:00

Пустите Бурлета висе, има цовјек родитељских проблема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

06.05.2022 06:48

Запад Додика види као биједно похлепно говедо..И сами су се изненадили колико је Додик преварант,мафијас и пљацкас.Али неби требало.Додик је некоц поруцио Америци и ОХРу да це се изненадити како це он брзо да испуњава своје обавезе које му је дала медјународна заједнца,пардон Америка..И јест.Преносио је надлезности са Реп Спрксе на БиХ као халву..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

06.05.2022 06:53

Народ тако не размишља ,јуче дошла пензија и паре нове по броју сваки мјесец ,што је немогуће да се новац тако често мјења а поготово га не занима што од те своје пензије сваки мј, има мање и може мање намјернице купити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

06.05.2022 07:15

Он и његов СНСД је највећа претња за опстанак народа. Шта је то њихова политика добро доњели, јел то борба кад ти цијеле породице напуштају РС, кад је цијена уља 6 км, врећа брашна 40 км, горива 3,50 км, а плата 600 км, криминал, корупција, дизање кредита.... куповина прелетача да сачуваш власт...убиства полицајаца...ОДЛАЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

06.05.2022 08:30

Није проблем ни у коме ту, највећи проблем је народ, само зна кукати и јаукати и добро причати, хајмо на улицу, хајмо растјерати ово са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Русија

06.05.2022 12:39

Је гарант српског постојања. За деценију сви цете србе питати ста и како! Записано.

ОДГОВОРИТЕ