Grubješić: Zapad Dodika vidi kao prijetnju za BiH (VIDEO)

Uporne priče pojedinih političara u BiH o secesiji, ne smiju se, kaže Grubješićeva, uzeti olako i to Njemačka vidi.

Republika Srpska 05.05.2022 | 22:47
Grubješić: Zapad Dodika vidi kao prijetnju za BiH (VIDEO)

Zapad ocjenjuje da je nakon Ukrajine, potencijalno bure baruta Kosovo i Bosna i Hercegovina, rekla je Suzana Grubješić, potpredsjednik Centra za spoljnu politiku, gostujući u emisiji "Puls" BN televizije.

Komentarišući pojačano interesovanje Njemačke za Balkan, ona je navela da Njemačka traži od Bosne i Hercegovine da postane funkcionalna zemlja sa efikasnim institucijama, a ne potencijalna opasnost za nove sukobe.

Uporne priče pojedinih političara u BiH o secesiji, ne smiju se, kaže Grubješićeva, uzeti olako i to Njemačka vidi.

“Ako neko priča o tome stalno, a Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH) o tome priča stalno, onda to upali lampicu kod mnogih pa i u Njemačkoj. Postoji bojazan da se prelije kriza iz Ukrajine i na Zapadni Balkan. Sad imate samo dva krizna područja, a to su Kosovo i BiH. Evropska unije mora da reaguje. To je pozadina i većeg američkog angažovanja i povratka SAD-a na Zapadni Balkan, rekla je ona.  

Grubješićeva je podsjetila da Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom, te da je životno zainteresovana za budućnost i stabilnost Srpske. 

Svaki predsjednik Srbije treba da se pita o eventulanim problemima na tom području, ocjenjuje Grubešićeva insistiranje njemačkog kancelara da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjasni o političkoj krizi u BiH.

“Srbija treba i mora da sarađuje sa svakim ko je izabran vlast u Srpskoj. To važi oduvijek, ali sada u ovoj situaciji kad sa Zapada percipiraju Dodika kao Putinovog čovjeka, koji je sa Lovrovim stalno na vezi, to jeste potencijalni problem, kaže Grubješićeva.  

Govoreći o ocjeni predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Dodik pomaže u izmjeni Izbornog zakona BiH, ona kaže:

“I to sad kobajagi partnerstvo sa Dodikom, to da bi se dobila podrška za stvaranje trećeg entiteta. Tu nema tajni ni misterija. Mislim da će to teško ići. Zapad nije spreman da to prihvati, to bi značilo raspad Bosne i Hercegovine. EU i SAD su sada spremni da prave funkcionalniju Bosnu I Hercegovinu u kojoj institucije rade. BiH iz koje se ljudi ne iseljavaju, ne odlaze, baš na taj “mrski Zapad” gdje bi inače išli. 

Kada je riječ o kosovskom pitanju, Grubješićeva ocjenjuje da se sa sadašnjom garnutirom vlasti u Prištini teško može doći do rješenja, navodeći da nijedna vlast u Srbiji neće priznati nezavisnost Kosova. 

“Dok postoji dijalog, pa makar i ovakav prividan u suštini duboko zamrznut, postoji mogućnost da se do kompromisa dođe. A komprimis u politici je pobjeda, a ne poraz samo što to neki ne shvataju jos uvijek, rekla je Grubješićeva. 

Ona je ocijenila da je prvi zvanični susret Vučića sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom donio  niz neprijatnih tema. Jedna od ključnih je i pozicija Srbije u evropskoj strategiji da se sankcioniše Rusija. Ako Srbija ne uspije da dobije izuzeće od šestog paketa sankcija Evropske unije Rusiji koji predviđa prekid kupovine ruske nafte i poklekne pred energetskom krizom, to bi imalo pogubne posljedice, kaže Grubješićeva. 

“To bi imalo surove posljedice po privredu. Čak 60 odsto nafte u Srbiji stiže iz Rusije, a 100 odsto je zavisna od ruskog gasa, rekla je Grubješićeva.  

Ona je podsjetila na inicijativu njemačke vlade da evropske institucije ukinu predpristupnu pomoć onim zemljama Balkana koje nisu uvele sankcije Rusiji. Eksplicitno se misli na Srbiju i Bosnu i Hercegovini, što može dodatno da zakomplikuje situaciju u tim zemljama, upozorava Grubješićeva.

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Tatar

05.05.2022 20:56

Nema njega šta zapad gledati ovako ili onako.On je istinska prednja ne samo za RS iBiH nego isire

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2022 21:11

Ma kakav Dodik. On samo izvršava. On je kao mula u sistemu šverca droge. Daju mu neke nadnaravne moći kao i Marku Kraljeviću koji je bio obični vazal

Name

Nostradamus

06.05.2022 05:26

Re.U pravu ste Dodik je obicna Zapadna sluga nikakva prijetnja,a da budemo realni cime mozemo i da prijetimo sa dva Despota i Vihorom.Dodik ce kao i do sada da se povuce kada se budu donosile neke vazne odluke.Tako ce moci da kaze kako su ga druga dvojica preglasali,a odluka ce da se provede.

Name

BAJA VELIKI

06.05.2022 06:36

TU SAM DA KREIRAM PROBLEME

Name

Aco

06.05.2022 07:04

Iskoristili ga Ameri dok im je trebao.....

Name

Virus

06.05.2022 09:26

Pa kako ova ebotina od drzave funkcionise videli smo po presudama u Sarajevu pametnom dosta samo podela pa taman i sa ronhilom

Name

Re

06.05.2022 09:45

Mile je naj veca pretnja srbima. Sto se tiče njegove politike prema BiH je dobra. Sto on gori odnos ima BiH je sve jaca

Name

Zavisni

05.05.2022 20:57

Ako EU ucjenjuje Srbiju po pitanju njenih odluka u čemu se onda oni razlikuju od Rusije? Jeli to ta demokracija u kojoj želimo, da živimo? Zašto mislite, da je Engleska izašla z EU? Pa zato što u EU uglavnom odlučuju Njemačka i Francuska. A ove ostale manje zemlje su obični sateliti i poslušnici. EU parlament je samo pozorišna bina, odluke vidimo kako se donose. Francuz, Njemac ili Amerikanac kažu kako treba in onda to tako mora da bude ili nema para, nema političke podrške, nema bezbjednosti.

ODGOVORITE
Name

Razlika

05.05.2022 21:39

Razlika je u tome što niko vojno ne napada Srbiju i ne ubija nevini narod u Srbiji Pored najbolje namjere ne vidim da je moguce usporediti pristupe Eu i Rusije .

Name

Alan Ford

05.05.2022 22:43

Pa nece englezima, da prostis kakit madjari ili bugari ili hrvatska. Zato su izasli da mogu zavrsiti stvari u ukraini jer su znali sta se sprema.

Name

Damir

06.05.2022 04:36

Opet su bolji od Rusa treba EU reci i Americi ne i Rusiji ne NEK vode svoje ratove ne preko evrope ali nemozes i tamo i vamo kao Vučić nemoze Beograd i Zagreb godinama voditi rat sa Sarajevom i uništavati našu državu.u kojoj imate sva prava i jednini drugi a nema bivaš skupa koliko ima nas bosnjaka muslimana i opet ugroženi i jedni i drugi. Hrvati imaju 33 posto na državnom nivou vlasti a 50 posto na federalnom a njih 17 posto ako ih i toliko ima toliko i Srbi i Bošnjaci imaju a nas 2 milijona Srba nekad biješe milijon sad 800000 a Hrvata kažu pola milijona a nema ih 300000 hiljada i opet vam ništa Novalja i vi uskraćeni a kad se pare dijele tad ste prvi u redovima.

Name

Luka

05.05.2022 20:59

Vidite da je zapad glyp dodik je pretnja samo za rs

ODGOVORITE
Name

Medo

05.05.2022 21:17

On je prijetnja za svakog normalnog covjeka koji razmislja svojom glavom a najveca pretnja je njegov kriminal koji je razorio sve institucije u Republici Srpskoj

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

05.05.2022 21:51

Koga vi više folirate, on prijetnja za BiH koju podržava čitav zapad i SAD, ta lopužendara seoska je prijetnja samo za RS, a već je i dotuko

ODGOVORITE
Name

RE MEDO

06.05.2022 06:18

Bravo ,svaka cast za komentar podrska ,Laktasi,,

Name

Deutch

06.05.2022 03:27

Dodik je prijetnja gradjanima RS, svima kojima moze oteti nesto, upravo to i ucini. E njegovi sledbenici ( hijararhijski ka dole), cine to jos okrutnije od gore navedenog idiota. U RS nema perspektive makar dok se sjeme ne zatre ovakvim nakazama koji upropastise od A-Ž a to je makar 300 godina.

ODGOVORITE
Name

Devijant

06.05.2022 04:20

Ovde se priča da je ta Njemačka na koljenima.Da je ulje skočilo na 20 eura.Da hljeb košta 10 eura. Sve ovo nema veze sa mozgom i na ovaj način se pokušavaju i pokušavaće se opravdati poskupljenja u BIH. Građanima će se ponuditi priča "Pogledajte svugdje je poskupilo a ne samo kod nas i to i više". Narod, posebno penzioneri će prihvatiti tu priču jer ne vole zapad "Nek one švabe vide malo kako je živjeti u siromaštvu" i tako će opet živjeti u zabludi.Prijedlog za BN: Pošaljite novinara u Njemačku neka malo istraži cijene.Neka navede ime grada, ime marketa i cijenu. Ako istražujete cijenu goriva navedite ime pumpe.Neka narod bar ima prave informacije

ODGOVORITE
Name

Србо

06.05.2022 04:32

Милорад Додик само РС може уништити и њој може пријетити и ником другом, показао је то безброј пута али то само подржсвају његови политичари пензионери и ухљеби ,све што је рекао није испунио и сад иде палење доказа .

ODGOVORITE
Name

Rs Zv

06.05.2022 04:52

Kako moze Dodik da bude pretnja kad je prenjeo toliko nadleznosti sa Republike Srpske na BiH. Ja mislim da oni njega spasavaju, izborna je godina, nije lose da se narod bavi nebitnim temama

ODGOVORITE
Name

SKY

06.05.2022 05:00

Pustite Burleta vise, ima covjek roditeljskih problema!

ODGOVORITE
Name

Bogdan

06.05.2022 06:48

Zapad Dodika vidi kao bijedno pohlepno govedo..I sami su se iznenadili koliko je Dodik prevarant,mafijas i pljackas.Ali nebi trebalo.Dodik je nekoc porucio Americi i OHRu da ce se iznenaditi kako ce on brzo da ispunjava svoje obaveze koje mu je dala medjunarodna zajednca,pardon Amerika..I jest.Prenosio je nadleznosti sa Rep Sprkse na BiH kao halvu..

ODGOVORITE
Name

Србо

06.05.2022 06:53

Народ тако не размишља ,јуче дошла пензија и паре нове по броју сваки мјесец ,што је немогуће да се новац тако често мјења а поготово га не занима што од те своје пензије сваки мј, има мање и може мање намјернице купити.

ODGOVORITE
Name

Tnt

06.05.2022 07:15

On i njegov SNSD je najveća pretnja za opstanak naroda. Šta je to njihova politika dobro donjeli, jel to borba kad ti cijele porodice napuštaju RS, kad je cijena ulja 6 km, vreća brašna 40 km, goriva 3,50 km, a plata 600 km, kriminal, korupcija, dizanje kredita.... kupovina preletača da sačuvaš vlast...ubistva policajaca...ODLAZI

ODGOVORITE
Name

T39842288

06.05.2022 08:30

Nije problem ni u kome tu, najveći problem je narod, samo zna kukati i jaukati i dobro pričati, hajmo na ulicu, hajmo rastjerati ovo sa vlasti

ODGOVORITE
Name

Samo Rusija

06.05.2022 12:39

Je garant srpskog postojanja. Za deceniju svi cete srbe pitati sta i kako! Zapisano.

ODGOVORITE