Диздаревић: У БиХ не могу ући екстремисти

"Рат у Украјини ће нужно условити промјену политике сигурности, економије као и офанзивног обавјештајног рада према свим оним појединцима и групама које су проруски оријентисане на подручју земаља Западног Балкана", изјавио је стручњак за безбједност др Санди Диздаревић, одговарајући на питање да ли се сукоб из Украјине може прелити и на Балкан.

Босна и Херцеговина 12.04.2022 | 18:23
Диздаревић: У БиХ не могу ући екстремисти

Он каже да су управо у посљедњих неколико мјесеци превасходно САД схватиле колико је јак малигни руски утицај на овом подручју и какве посљедице може изазавати.

"Увијек постоји могућност отварања нових ратишта на овом подручју, али постоји неколико важних чињеница због којих сам мишљења да до тога неће доћи. Уколико би се Република Српска покушала отцијепити и прогласити своју независност, дошло би до реакције и акције превасходно међународних снага с једне стране, а с друге стране сигурно би дошло и до реакције од грађана унутар БиХ", истиче Диздаревић.

Додаје да би се истог тренутка покренуло са Косова а то би значио општи колапс.

"И можда једна од најважних ствари јесте да смо многи у овим нашим земљама мало паметнији него 90-их година и можемо закључивати на темељу искуства, а то значи да појединци, групе из свих земаља Западног Балкана, а мислим превасходно на интелектуалце, који су независни а има их, требају свакодневно кроз интервјуе, конференције, писање чланака, знанствених радова онемогућавати наше, ваше и њихове да нас поновно уведу у стање немира", истиче.

Према његовим ријечима на подручју БиХ видимо неколико важних активности како домаћих безбједносних служби тако и међународних које активно раде на спречавању дестабилизације.

"Од стране међународних организација видимо присуство великог контингента војника који патролирају, а тиме и прикупљају информације о потенцијалним ризицима. Државни апарат дјелује на начин да једну од мјера стално предузима а то је онемогућава улазак оним особама за које постоје информације да могу представљати опасност по јавни ред и мир, националну и међународну безбједност", истиче Дизнадевић за Побједу.

"Параобавјештајни систем, када је у питању руски утицај, одвија се и кроз једну од високо образовних институција са сједиштем у Београду,а  један од таквих оперативаца, који злоупотребљава институцију, знање, позицију и повјерење државе, јесте професор марксизма, а сада социологије чије кодно име је Распучин а заправо његово име је Владимир Н. Цветковић, који има директне везе са Владиславом Филиповом, пуковником руске војно-обавјештајне службе", нагласио је Диздаревић.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тако треба

12.04.2022 16:40

Ста це нам него цујем високи представник се пробyдио из зимског сна и понистио неки квази додиков закон, ако додик не унисти рс неце нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

12.04.2022 18:17

Ниста зовемо Русе да мало расцисте и ситуацију на Балкану доста висе амера

Name

БОБ РОЦК

12.04.2022 18:19

Тако је, не дајте да руски малигни екстремисти уђу, могу само ови из Афганистана, Арабије, могу и ти из УКРАЈИНЕ, они су бенигни

ОДГОВОРИТЕ