Dizdarević: U BiH ne mogu ući ekstremisti

"Rat u Ukrajini će nužno usloviti promjenu politike sigurnosti, ekonomije kao i ofanzivnog obavještajnog rada prema svim onim pojedincima i grupama koje su proruski orijentisane na području zemalja Zapadnog Balkana", izjavio je stručnjak za bezbjednost dr Sandi Dizdarević, odgovarajući na pitanje da li se sukob iz Ukrajine može preliti i na Balkan.

Bosna i Hercegovina 12.04.2022 | 18:23
Dizdarević: U BiH ne mogu ući ekstremisti

On kaže da su upravo u posljednjih nekoliko mjeseci prevashodno SAD shvatile koliko je jak maligni ruski uticaj na ovom području i kakve posljedice može izazavati.

"Uvijek postoji mogućnost otvaranja novih ratišta na ovom području, ali postoji nekoliko važnih činjenica zbog kojih sam mišljenja da do toga neće doći. Ukoliko bi se Republika Srpska pokušala otcijepiti i proglasiti svoju nezavisnost, došlo bi do reakcije i akcije prevashodno međunarodnih snaga s jedne strane, a s druge strane sigurno bi došlo i do reakcije od građana unutar BiH", ističe Dizdarević.

Dodaje da bi se istog trenutka pokrenulo sa Kosova a to bi značio opšti kolaps.

"I možda jedna od najvažnih stvari jeste da smo mnogi u ovim našim zemljama malo pametniji nego 90-ih godina i možemo zaključivati na temelju iskustva, a to znači da pojedinci, grupe iz svih zemalja Zapadnog Balkana, a mislim prevashodno na intelektualce, koji su nezavisni a ima ih, trebaju svakodnevno kroz intervjue, konferencije, pisanje članaka, znanstvenih radova onemogućavati naše, vaše i njihove da nas ponovno uvedu u stanje nemira", ističe.

Prema njegovim riječima na području BiH vidimo nekoliko važnih aktivnosti kako domaćih bezbjednosnih službi tako i međunarodnih koje aktivno rade na sprečavanju destabilizacije.

"Od strane međunarodnih organizacija vidimo prisustvo velikog kontingenta vojnika koji patroliraju, a time i prikupljaju informacije o potencijalnim rizicima. Državni aparat djeluje na način da jednu od mjera stalno preduzima a to je onemogućava ulazak onim osobama za koje postoje informacije da mogu predstavljati opasnost po javni red i mir, nacionalnu i međunarodnu bezbjednost", ističe Diznadević za Pobjedu.

"Paraobavještajni sistem, kada je u pitanju ruski uticaj, odvija se i kroz jednu od visoko obrazovnih institucija sa sjedištem u Beogradu,a  jedan od takvih operativaca, koji zloupotrebljava instituciju, znanje, poziciju i povjerenje države, jeste profesor marksizma, a sada sociologije čije kodno ime je Raspučin a zapravo njegovo ime je Vladimir N. Cvetković, koji ima direktne veze sa Vladislavom Filipovom, pukovnikom ruske vojno-obavještajne službe", naglasio je Dizdarević.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tako treba

12.04.2022 16:40

Sta ce nam nego cujem visoki predstavnik se probydio iz zimskog sna i ponistio neki kvazi dodikov zakon, ako dodik ne unisti rs nece niko

ODGOVORITE
Name

Virus

12.04.2022 18:17

Nista zovemo Ruse da malo rasciste i situaciju na Balkanu dosta vise amera

Name

BOB ROCK

12.04.2022 18:19

Tako je, ne dajte da ruski maligni ekstremisti uđu, mogu samo ovi iz Afganistana, Arabije, mogu i ti iz UKRAJINE, oni su benigni

ODGOVORITE