Реални раст БДП у овој години биће значајно успорен

- Реални раст бруто домаћег производа /БДП/ БиХ у овој години успориће се на 2,9 одсто, након што се у прошлој години вратио на 6,5 одсто, наведено је у новом извјештају Светске банке.

Босна и Херцеговина 12.04.2022 | 08:11
Реални раст БДП у овој години биће значајно успорен

Из Свјетске банке предвиђају да ће реални раст БДП-а у наредној години износити 3,1 одсто, а 2024. године 3,5 одсто, те додају да одгођене структурне реформе ометају приступање ЕУ и потенцијални раст производње.

"Рат у Украјини ће вјероватно погоршати притиске на цијене, што ће резултирати стопом инфлације од 4,8 одсто у овој години", наводи се у извјештају.

Економски раст БиХ, према очекивањима Свјетске банке, биће вођен даљим повећањем приватне потрошње подстакнуте дознакама, заоштравањем тржишта рада и домаћим кредитима у кратком року.

"Улагање у енергетику и инфраструктуру допринијеће стимулацији раста у средњем року, док ће већи извоз вјероватно бити надокнађен већим увозом, углавном за инфраструктурне пројекте", истакнуто је у извјештају.

Смиривањем утицаја пандемије вируса корона, те превазилажењем политичке кризе у БиХ, очекује се да ће социо-економски програм, који испуњава приоритете за приступање ЕУ, добити пажњу.

Из Свјетске банке упозоравају да би дуготрајни ефекти рата у Украјини имали негативан утицај на агрегатну тражњу у БиХ, кроз ниже пословно повјерење и повјерење потрошача, као и да би неизвјесности и санкције везане за рат успориле опоравак у ЕУ, што би негативно утицало на потражњу за извозом БиХ.

"Спорији раст у ЕУ би такође могао да ограничи дознаке, од којих БиХ зависи, јер оне чине близу осам одсто БДП-а. Ови ризици би се додатно погоршали, ако би се геополитичке тензије пребациле на БиХ и погоршале ионако значајна политичка трвења", наводи се у извјештају.

(Срна Фото: Илустрација) 

Коментари / 0

Оставите коментар