Realni rast BDP u ovoj godini biće značajno usporen

- Realni rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ BiH u ovoj godini usporiće se na 2,9 odsto, nakon što se u prošloj godini vratio na 6,5 odsto, navedeno je u novom izvještaju Svetske banke.

Bosna i Hercegovina 12.04.2022 | 08:11
Realni rast BDP u ovoj godini biće značajno usporen

Iz Svjetske banke predviđaju da će realni rast BDP-a u narednoj godini iznositi 3,1 odsto, a 2024. godine 3,5 odsto, te dodaju da odgođene strukturne reforme ometaju pristupanje EU i potencijalni rast proizvodnje.

"Rat u Ukrajini će vjerovatno pogoršati pritiske na cijene, što će rezultirati stopom inflacije od 4,8 odsto u ovoj godini", navodi se u izvještaju.

Ekonomski rast BiH, prema očekivanjima Svjetske banke, biće vođen daljim povećanjem privatne potrošnje podstaknute doznakama, zaoštravanjem tržišta rada i domaćim kreditima u kratkom roku.

"Ulaganje u energetiku i infrastrukturu doprinijeće stimulaciji rasta u srednjem roku, dok će veći izvoz vjerovatno biti nadoknađen većim uvozom, uglavnom za infrastrukturne projekte", istaknuto je u izvještaju.

Smirivanjem uticaja pandemije virusa korona, te prevazilaženjem političke krize u BiH, očekuje se da će socio-ekonomski program, koji ispunjava prioritete za pristupanje EU, dobiti pažnju.

Iz Svjetske banke upozoravaju da bi dugotrajni efekti rata u Ukrajini imali negativan uticaj na agregatnu tražnju u BiH, kroz niže poslovno povjerenje i povjerenje potrošača, kao i da bi neizvjesnosti i sankcije vezane za rat usporile oporavak u EU, što bi negativno uticalo na potražnju za izvozom BiH.

"Sporiji rast u EU bi takođe mogao da ograniči doznake, od kojih BiH zavisi, jer one čine blizu osam odsto BDP-a. Ovi rizici bi se dodatno pogoršali, ako bi se geopolitičke tenzije prebacile na BiH i pogoršale ionako značajna politička trvenja", navodi se u izvještaju.

(Srna Foto: Ilustracija) 

Komentari / 0

Ostavite komentar