Тражи се правда за преминулу породиљу и њену бебу

“Азра ми се боримо”, “Сви смо ми Азра”, поруке су из центра Бихаћа. Завршен је протест којим се подсјећа и тражи правда за младу Азру Бећирспахић (25) и њену бебу Мерјам које су преминуле при породу 17. марта ове године.

Босна и Херцеговина 26.03.2022 | 14:21
Тражи се правда за преминулу породиљу и њену бебу

И да није у питању Азра, реакција би била иста, кажу организатори. Страшна су дешавања у породилиштима у Босни и Херцеговини каже Хадија Карабашић Мустафић, једна од организаторки протеста на којем су најбројније биле жене.

“Ова порука је давно требала бити послана на овакав начин, јако снажно, да ми једноставно не можемо више да трпимо шта се дешава у нашим породилиштима, то је стварно страшно на који начин се опходе према трудницама. Ја сам давно рекла да није уопште чудо да се ово десило, само је било питање времена, да ли ће бити то Азра или неко други, што кажем, било само питање времена”, каже Хадија која тврди да се поштује воља породице да се не упире прстом у потенцијално одговорне, већ да се искључиво укаже систему да мора да реагује.

“Овдје је и пород преко штеле”, “Беба није једнако коверта”, “Породилиште не смије бити синоним за страх”, само су неке од порука са транспарената испред којих су читана и потресна свједочења у искуствима породиља широм Босне и Херцеговине.

“На одјел патологије примљена сам у 35. седмици трудноће због обилног цурења плодне воде, гдје сам провела осам дана. Осми дан су кренули лагани болови и око 22 часа сам пребачена у предрађаону. У салу за порођаје сам пребачена сутрадан око 16 часова када су болови постали неподношливи. Како сам се слабо отварала, укључен ми је дрип. Трудила сам се дисати правилно, али болови су били страшни и повремено се нисам могла суздржати да не јаучем. Бабица је била нељубазна, говорила је како беспотребно кукам, јер су јачи болови код бубрежних каменаца, него код порода. Ругала ми се и говорила како толика жена не може да трпи бол”, само је дио потресног свједочења у којем стоји и да је породиља из Мостара након два сата дрипа молила доктора да уради и царски рез јер се не осјећа добро и јер страхује да ће изгубити свијест, на шта се доктор насмијао и изашао из сале. 

“Бабица је цијело вријеме говорила како сам размажена и како ме треба бити срамота што плачем умјесто да ме бар мало охрабри. То је коментарисала са двије млађе докторке које су ме повремено обилазиле, које су се такође цинично смијале на коментаре дотичне – све на два метра од мене. У једном моменту ми се зацрнило пред очима, сви су улетјели у рађаону и окупили се око мене. По изразима њихових лица сам примјетила да је нешто кренуло по злу, али мени нико ниша није говорио”, наводи породиља која је жељела остати анонимна, као и све чија су потресна свједочанства читана.

“Знам само да сам пар пута губила свијест и да је доктор свом тежином притиснуо мој трбух, а ја сам престала осјећати болове. Момента када сам родила се не сјећам. Знам да сам питала бабицу јесам ли родила и је ли све у реду с бебом, она је само нешто дрско промрмљала и изашла”, наводи породиља у чијем отпусном листу не стоје никакве информације о компликацијама при породу због којих њена кћерка има трајне и тешке повреде мозга због којих не може да говори и има потешкоће у развоју.

Протестима је присуствовао велики број Бишћана и становника Босанског Петровца из којег је био организован превоз.

Иначе, истрага о Азриној смрти још траје, а спроводе је Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона.

Иако је у склопу истраге извршена обдукција, резултати нису саопштени јавности. Породица преминуле породиље упозорила је како је она уредно ишла на прегледе и како је са њеном трудноћом било све у реду до кобне ноћи порода. У јавном писму затажили су утврђивање свих детаља трагедије, као и евентуалну одговорност здравствених радника који су обављали пород.

Хајрудин Хавић, директор Кантоналне болнице, изјавио је раније како су доктори учинили све да сачувају живот мајке и бебе.

“Нажалост и поред напора догодио се смртни исход. У пружање здравствене помоћи било је укључено особље са четири одјељења, сви су дали максималан напор и учинили све што је било у њиховој моћи, али, нажалост, безуспјешно”, истакао је Хавић.

Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Критика

26.03.2022 13:36

Зао ми је стварно пацијената и породиља на којима се "издрндавају" особе које нису достојне медицинског посла и струке. Та достојност није само науцена струка него и опходјење и понасање према пацијенту као људском бицу. На залост код нас је све висе "покондирених тикви" а све мање особа које не успију разнанти да је хумана медицина у ствари рад са "цовјеком", а не у некој пољоприврдној задрузи (реци зивотињама, мада и зивотиње треба да се постују).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.03.2022 13:44

Па како ли пацијент изгледа кад дате минимум ако на маxимуму пацијент подлегне

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

26.03.2022 14:05

Засто би радили доктори са одговорносцу према пацијентима,кад сваки има свога ментора у политици и зна да це бити застицен од одговорности.А тако исто и судије раде како им политицари сугерису.Крајне је вријеме да се политицкој банди стане у крај и свргне са власти.Ево народе ако невидите како вас стите тридесет година криминалци на власти бирајте их и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

26.03.2022 14:20

Стари завјет ! ! !

Name

Да

26.03.2022 15:08

Сви људи знају муке једне зене приликом порода саосјецали би се са зенама медицински радници би се максимално посветили да пород протекне у најбољем реду ако немозе природно има царски рез толико

Name

Истина

26.03.2022 14:54

Није било коверте или је била танка. Људи по цијелој БиХ,то је јавна тајна,иду раније и носе коверте за породе а и за све друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

26.03.2022 20:54

Организовати протесте у цитавој земљи,народ масовно да изадје на улице и да не попуста.Слицне трагедије се код нас десавају скоро сваки дан,породице се не могу саме борити нити изборити,зато је потребна огромна подрска других градјана.

ОДГОВОРИТЕ