Због великог раста цијена повећати пензије, одмах!

На конференцији за медије Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) и Савеза пензионера и потомака Републике Српске (СПП), одржаној у Бијељини, разматрана је актуелна економска и социјална ситуација пензионера у Републици Српској и Србији, као и неопходност политичког деловања и јединства пензионерских снага за побољшање њиховог статуса.

Република Српска 25.03.2022 | 11:59
Због великог раста цијена повећати пензије, одмах!

- Дошли смо у Републику Српску јер су проблеми пензионера овде и у Србији готово истоветни и због тога смо данас са председником Савеза пензионера и потомака договорили садржај Меморандума о разумевању и сарадњи између наше две политичке организације, који ће бити потписан у Београду за неколико дана.

Меморандум обухвата размену идеја и искустава у раду на побољшању економског и социјалног статуса пензионера и старих лица. Пензионери су цео свој радни век уложили у ово друштво и изградили су све што оком видимо и у чему уживамо, а ми смо дужни да им се на заслужен начин одужимо.

Основна крилатица ПУПС-а је „3П“, тј. „пензије прате плате“. Пензије се тренутно исплаћују по „швајцарској формули“, што значи да плате у јавном сектору расту много више него пензије. Идеал ПУПС-а је да пензије свих пензионера расту у истом проценту као и плате њихових радно активних колега. У настојању ПУПС-а за стварање тих услова имамо подршку и председника Србије Александра Вучића.

Такође, залажемо се и да сва лица која су старија од 65 година, а немају услове за пензију, имају гарантована месечна социјална примања, која морају бити довољно велика да покрију трошкове основних животних потреба - истакао је координатор за Град Београд и кандидат за народног посланика у Народној скупштини Србије ПУПС-а Владан Ђукић.

Ђукић је додао да ПУПС и њен председник Милан Кркобабић, који је министар за бригу о селу у Влади Републике Србије, успешно раде на опоравку и напретку српских села.

Министарство на чијем челу је Кркобабић учествовало је, кроз субвенције и остале врсте помоћи, у формирању чак 1092 пољопривредне задруге за претходне две године, а у току је и јавни позив за доделу напуштених сеоских кућа, са окућницама, младим брачним паровима. Такође, Министарство за бригу о селу планира и да распише јавни позив за доделу до 50 хектара пољопривредног земљишта младим супружницима.

Председник Савеза пензионера и потомака др Драгутин Илић сматра да су искуства ПУПС-а, који је одличан пример успешне борбе за права пензионера и напредак друштва у целини, веома значајна и за пензионере Републике Српске.

Позвао је све пензионере и њихове потомке у Републици Српској, који истовремено имају и држављанство Србије, да на предстојећим изборима за Народну скупштину Републике Србије гласају за ПУПС, који је део листе број 1 - „Александар Вучић - Заједно можемо све“, као и да подрже председника Александра Вучића.

- СПП заступа интересе три генерације, али доминантно најстаријих који су и најугроженији. Нашу политичку организацију основали смо 2019. године и од тада се боримо за обједињавање свих организација које представљају пензионере, као и друге социјалне категорије, у Републици Српској око заједничких циљева.

Од око 273 хиљаде пензионера у Републици Српској, 75 процената има мању пензију од 600 КМ. То значи да су три четвртине наших пензионера на граници или у стању социјалне угрожености. Овакво стање пензионера је веома неправедно и неиздрживо, зато смо веома срећни што ћемо имати прилику да сарађујемо са ПУПС-ом, који се у доброј мери успешно изборио са сличним проблемима у Србији.

Неопходно је да се пензионерске странке у Републици Српској угледају на ПУПС, који се изборио за бољи положај пензионера у Србији, и да инсистирају на примени њихове девизе „пензије прате плате“. ПУПС је и патриотска странка, која брине о свим члановима друштва и њиховој будућности. То најбоље показује рад министра за бригу о селу Милана Кркобабића, који је обезбедио будућност за многе младе породице кроз подстицаје за пољопривредне задруге и куповину домаћинстава на селу, а тиме и будућност српског села и народа - нагласио је др Драгутин Илић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Саровиц

25.03.2022 11:05

У пензију, па цемо видјети. Или на посао, како организовати људе да зиве и раде, за разне популације у ово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

25.03.2022 11:10

Повецаце Миле за цеп уља....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мијо

25.03.2022 11:11

Немојте лагати, председник Вучић говори нешто друго и ја му вјерујем, срамите се ви пензионери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

25.03.2022 11:26

Имал гдје Вукотића да коју проговори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

25.03.2022 11:47

Нема се пара морају државници да лете и возесе у луксузним аутима, а морају узети нешто за дјепарац. Бједни представници власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.03.2022 11:49

То да пензије прате плате је сасвим реална ствар али код нас це се то десити за једно180година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

25.03.2022 11:56

Онај јадов ће изиграти пензионере и ако биде повећања неће боти 10% ко што је рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрга

25.03.2022 12:55

Не треба повецат пензије. Радим на каси у ТЦ у БЛ. Од како је рат кренуо у Украјини пензионери купују и сто им треба и не треба. Разумјем брасно, уље ....,ал да купују цоколаде ,грицкалице у великим колицинама ,е то не разумјем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

25.03.2022 14:05

Тако купују овакви што причају , све до једног из бившег система са добрим пензијама. Они и нису навикли другачије него да траже само за себе. А шта је за незапосленима и борцима који више и нису на маргинама друштва него смо проглашени за непостојеће. Треба увести ванредно стање и подјелити свком једнако "по глави становника". Дизати пензије и плате запосленима на "државним јаслама" је небулозно.

Name

Сирко

25.03.2022 14:47

Па ако вамње лаксе повецајте пензионера..Надувајте га..Цријево у уста и ,хајмо следеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

25.03.2022 17:47

Повецаце додик за 5 км тоје довољно немој дасе возите ида једете да он има дасе разбацује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацхе

25.03.2022 22:24

Јебе збуњен лудог

ОДГОВОРИТЕ