Zbog velikog rasta cijena povećati penzije, odmah!

Na konferenciji za medije Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Saveza penzionera i potomaka Republike Srpske (SPP), održanoj u Bijeljini, razmatrana je aktuelna ekonomska i socijalna situacija penzionera u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i neophodnost političkog delovanja i jedinstva penzionerskih snaga za poboljšanje njihovog statusa.

Republika Srpska 25.03.2022 | 11:59
Zbog velikog rasta cijena povećati penzije, odmah!

- Došli smo u Republiku Srpsku jer su problemi penzionera ovde i u Srbiji gotovo istovetni i zbog toga smo danas sa predsednikom Saveza penzionera i potomaka dogovorili sadržaj Memoranduma o razumevanju i saradnji između naše dve političke organizacije, koji će biti potpisan u Beogradu za nekoliko dana.

Memorandum obuhvata razmenu ideja i iskustava u radu na poboljšanju ekonomskog i socijalnog statusa penzionera i starih lica. Penzioneri su ceo svoj radni vek uložili u ovo društvo i izgradili su sve što okom vidimo i u čemu uživamo, a mi smo dužni da im se na zaslužen način odužimo.

Osnovna krilatica PUPS-a je „3P“, tj. „penzije prate plate“. Penzije se trenutno isplaćuju po „švajcarskoj formuli“, što znači da plate u javnom sektoru rastu mnogo više nego penzije. Ideal PUPS-a je da penzije svih penzionera rastu u istom procentu kao i plate njihovih radno aktivnih kolega. U nastojanju PUPS-a za stvaranje tih uslova imamo podršku i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, zalažemo se i da sva lica koja su starija od 65 godina, a nemaju uslove za penziju, imaju garantovana mesečna socijalna primanja, koja moraju biti dovoljno velika da pokriju troškove osnovnih životnih potreba - istakao je koordinator za Grad Beograd i kandidat za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije PUPS-a Vladan Đukić.

Đukić je dodao da PUPS i njen predsednik Milan Krkobabić, koji je ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije, uspešno rade na oporavku i napretku srpskih sela.

Ministarstvo na čijem čelu je Krkobabić učestvovalo je, kroz subvencije i ostale vrste pomoći, u formiranju čak 1092 poljoprivredne zadruge za prethodne dve godine, a u toku je i javni poziv za dodelu napuštenih seoskih kuća, sa okućnicama, mladim bračnim parovima. Takođe, Ministarstvo za brigu o selu planira i da raspiše javni poziv za dodelu do 50 hektara poljoprivrednog zemljišta mladim supružnicima.

Predsednik Saveza penzionera i potomaka dr Dragutin Ilić smatra da su iskustva PUPS-a, koji je odličan primer uspešne borbe za prava penzionera i napredak društva u celini, veoma značajna i za penzionere Republike Srpske.

Pozvao je sve penzionere i njihove potomke u Republici Srpskoj, koji istovremeno imaju i državljanstvo Srbije, da na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije glasaju za PUPS, koji je deo liste broj 1 - „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve“, kao i da podrže predsednika Aleksandra Vučića.

- SPP zastupa interese tri generacije, ali dominantno najstarijih koji su i najugroženiji. Našu političku organizaciju osnovali smo 2019. godine i od tada se borimo za objedinjavanje svih organizacija koje predstavljaju penzionere, kao i druge socijalne kategorije, u Republici Srpskoj oko zajedničkih ciljeva.

Od oko 273 hiljade penzionera u Republici Srpskoj, 75 procenata ima manju penziju od 600 KM. To znači da su tri četvrtine naših penzionera na granici ili u stanju socijalne ugroženosti. Ovakvo stanje penzionera je veoma nepravedno i neizdrživo, zato smo veoma srećni što ćemo imati priliku da sarađujemo sa PUPS-om, koji se u dobroj meri uspešno izborio sa sličnim problemima u Srbiji.

Neophodno je da se penzionerske stranke u Republici Srpskoj ugledaju na PUPS, koji se izborio za bolji položaj penzionera u Srbiji, i da insistiraju na primeni njihove devize „penzije prate plate“. PUPS je i patriotska stranka, koja brine o svim članovima društva i njihovoj budućnosti. To najbolje pokazuje rad ministra za brigu o selu Milana Krkobabića, koji je obezbedio budućnost za mnoge mlade porodice kroz podsticaje za poljoprivredne zadruge i kupovinu domaćinstava na selu, a time i budućnost srpskog sela i naroda - naglasio je dr Dragutin Ilić.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sarovic

25.03.2022 11:05

U penziju, pa cemo vidjeti. Ili na posao, kako organizovati ljude da zive i rade, za razne populacije u ovo vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Paja

25.03.2022 11:10

Povecace Mile za cep ulja....

ODGOVORITE
Name

Mijo

25.03.2022 11:11

Nemojte lagati, predsednik Vučić govori nešto drugo i ja mu vjerujem, sramite se vi penzioneri.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

25.03.2022 11:26

Imal gdje Vukotića da koju progovori.

ODGOVORITE
Name

c

25.03.2022 11:47

Nema se para moraju državnici da lete i vozese u luksuznim autima, a moraju uzeti nešto za djeparac. Bjedni predstavnici vlasti.

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.03.2022 11:49

To da penzije prate plate je sasvim realna stvar ali kod nas ce se to desiti za jedno180godina

ODGOVORITE
Name

Ilija

25.03.2022 11:56

Onaj jadov će izigrati penzionere i ako bide povećanja neće boti 10% ko što je rekao.

ODGOVORITE
Name

Mrga

25.03.2022 12:55

Ne treba povecat penzije. Radim na kasi u TC u BL. Od kako je rat krenuo u Ukrajini penzioneri kupuju i sto im treba i ne treba. Razumjem brasno, ulje ....,al da kupuju cokolade ,grickalice u velikim kolicinama ,e to ne razumjem.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

25.03.2022 14:05

Тако купују овакви што причају , све до једног из бившег система са добрим пензијама. Они и нису навикли другачије него да траже само за себе. А шта је за незапосленима и борцима који више и нису на маргинама друштва него смо проглашени за непостојеће. Треба увести ванредно стање и подјелити свком једнако "по глави становника". Дизати пензије и плате запосленима на "државним јаслама" је небулозно.

Name

Sirko

25.03.2022 14:47

Pa ako vamnje lakse povecajte penzionera..Naduvajte ga..Crijevo u usta i ,hajmo sledeci

ODGOVORITE
Name

Boban

25.03.2022 17:47

Povecace dodik za 5 km toje dovoljno nemoj dase vozite ida jedete da on ima dase razbacuje

ODGOVORITE
Name

Bache

25.03.2022 22:24

Jebe zbunjen ludog

ODGOVORITE