Блокада путева због фаворизовања појединих фирми

Дрвопрерађивачи у Шипову већ данима блокирају шумске путеве којима се превози обловина. Разлог протеста је, тврде, то што Шумско газдинство "Горица" обловину испоручује само фаворизованим фирмама, док остали немају сировина за рад.

Република Српска 18.03.2022 | 21:17
Блокада путева због фаворизовања појединих фирми

Дрвопрерађивачи блокадом шумских путева желе да укажу на проблем неравноправне расподјеле трупаца, до којих не могу доћи иако су уплатили авансе. Захтијевају од Шумског газдинства "Горица" праведну расподјелу дрвних сортимената.

"Имамо у потпису неких 15 дрвопрерађивача који добрим дијелом носе развој наше општине. Они су сложно потписали блокаду свих радних јединица, путева којима газдује Шумско газдинство "Горица". Једна фирма је фаворизована, која је до понедјељка одвукла 3300 м3, све на рачун дуга, а сви остали дрвопрерађивачи имају уплаћених скоро милион КМ аванса, повукли су само 2500 м3“, каже Милан Плавшић (СНСД), предсједник локалне скупштине Шипово.

Настави ли се наведена пракса, упозоравају, доводи се у питање преко 300 радних мјеста.

"25 година већ радим и овакво стање нисам запамтио, да нема трупаца, да нема обловине, да смо принуђени да купујемо из Рибника. Јуче смо довукли из Рибника даске само да би имали шта радити. Таман неке плате имамо солидне, лијепе и онда посла нема. Значи, опет смо на ничему“, упозорава Богдан Миловац, радник у дрвној индустрији.

Према подацима који су у нашем посједу, Дрвна индустрија Шипово, у власништву Милана Ковача, начелника Шипова, Шумском газдинству Горица дугује више од 700 хиљада марака. На листи дужника налази се и Фабрика амбалаже Шипово, у власништву Симе Зечевића, Ковачевог сестрића, са дугом од 325 хиљада марака, као и Малиновић ЦО у власништву одборника СНСД-а Грује Малиновића са дугом од 235 хиљада марака.

И поред огромних дуговања, Шумско газдинство "Горица" је наведеним фирмама у току прошле и прва три мјесеца текуће године испоручило више од 14 хиљада кубика дрвета.

„Дрвопрерађивачи, нарочито мали, нису задовољни расподијелом трупаца и бодовањем по ком се њима додијељује маса за прераду. Оно што је овдје симптоматично јесте да је главни актер приче Милан Ковач и његов сестрић Симо Зечевић који држе фирме ФАШ и Опленац и који имају огроман утицај у шумарском сектору, те су они повлачили огромне количине трупаца. Па тако имамо преко 300 хиљада марака дуга од стране фирме ФАШ, која је товарила трупце и имамо по десетине хиљада марака људи који су претплатили робу, а која им није испоручена“, наводи Сергеј Милановић, одборник у СО Мркоњиц Град.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопоривреде на упит о протестима дрвопрерађивача одговор нисмо добили, а директор Шумског газдинства "Горица", Јово Дакић, није одговарао на наше позиве.

Блокаде шумских путева ће, најављују дрвопрерађивачи, трајати све док се већ плаћени трупци не испоруче, као и док се пракса фаворизовања појединих фирми не прекине.

(БН/А. Глувић Фото: БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

КАТАСТОФА

18.03.2022 20:43

Има ли и једна категорија становништва,коју Додик и његови пљачкаши нису угрозили?!Питам се да ли смо толико луди,да нијемо ПОСМАТРАМО како нас стихијски уништава?!?!?!Као такви и не заслужујемо живјети,јер смо само обични мјерачи времена,и то са честим застојима. Не жалите се,неспособњаковићи,него се покрените,или извршите колективно самоубиство.Они који немају храбрости заштитити себе,ни своју породицу,обична су сметала која нису вриједна властитог постојања!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

18.03.2022 20:58

Код нас је крадја вијека и сви задовољни,директор и управници милионери,па онда отпремаци и ови повластени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

18.03.2022 20:59

У чајничу ја блокирам све не мозе ми нико ниста .Баја сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУМЕ

18.03.2022 21:00

??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

18.03.2022 21:04

У Вучевици Чајниче се највише пита највећи лопов шуме Немања

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

18.03.2022 21:18

Ковач лопужа снсд битанга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

19.03.2022 06:55

Двије МЗ на општини Шипова које располажу са највише шумског богатства су Љуша и Напоље које немају ни метра асвслтног пута А макадам да те Бог драги сачува све рупа до рупе права катастрофа срамота за општине и ШП Горицу Ту се највише сјече и извозе дрвени асортимани а ови немају разумијевања треба да наспу те путеве и сами их одржавају јер поред пута постоје мајдани односно материјал за насипање а полажу асвслт по селима односно засеоцима Ако хоћете да задржите становништво н Љуши И Напољу онда би сами требали ко некад одржавати путеве и сви би били задовољни

Name

Хаха

18.03.2022 21:35

Овај предсједник скупштине, прича као потписало око 15 фирми. А он има своје двије фирме регистроване на своје ближе. Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

18.03.2022 22:36

Исти случај као у Козарској Дубици. Дрво добија само Дабархолц. Ко лиже д..е тај и напредује без обзира када је основана фирма. Тада плате могу да касне на Банку по три мјесеца. Лако је то све проверити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

18.03.2022 22:36

Ста се цудимо Ковац Додиков Кум. Измедју осталог целу Фабрику купи за 1 км ста даље да прицао. Због такве Политике народ Масовно одлази заувек из Сипова и РС (сви су исти). Нецу висе да паметујем али због ове Политике зивим и радим тамо гдје се постује и постено плати Рад а такви лопови иза ресетака. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

18.03.2022 23:11

Највеци лопов води протесте хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

19.03.2022 09:51

Мафија у овој држави контролише апсолутно све, од државних институција, промета нафте горива, и свих других роба, и промета новца, па до свих профитабилних грана индустрије и привреде, наравно да ту спадају и шуме Српске, и дрвопрерађивачи, зашто би они били изузетак??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јолу

19.03.2022 10:13

Ставите реалну цијену шумских дрвних сортимената. Дрвопрерадјиваци се богате, праве виле и хотеле, цијена робе отишла у небеса, а цијена дрвета у шуми минимална. Шума је власништво нас народа и наше дјеце. Од нас народа се узима. Обавезати сваког дрвопрерадиваца да посумљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зебринут

19.03.2022 10:36

Катестрофа шта се ради од наших шума ..у РС у прошлој год.кажу посечено 3 мил кубика а сигурно двоструко више а да буде још жалосније трде да више прираста нег се сече очитно имамо стручњаке брез очију.памети експерте своје нестручности професионалне лажове И пљачкаше народа ми више шума немамо остале су само површине где су шуме некад биле-пустош .обичан човек неможе купит за огреб од шумарства веч од препродајалца који су у спрези са шумарством то што бољших трупла има извозе тако И палете дрва био предлог забране извоза трупаца Ал лопови-народни непријатељи то одбише треба их блокирати И сваки камион са трупцима или потакама вратих са граничних прелаза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шипово

19.03.2022 21:34

Овако стоје ствари краду сви. 1.Ковач држи у шумарству балавце који су му послушни. 2. Ти балавци краду са свим пиланарима. 3.Унистили су све И једног извођача радова. 4. Шума иде без евиденција нема закона нема правила нема одговорности. 5. Директор није имао зуба у глави кад су га као цуку довели да буде директор а сада има шумске тракторе куце станове викендице пилану по пола са комшијом гдје му И отац ради. 6. Технички директор станови викендице за пола године владавине. 7. Расподјелилац трупаца кнежић станови викендице. 8. Наводни власник фаша симо је досао аутобусом прије неколико година а сада је власник десетине милиона а исто толико има И дуга ирб-у И шумама. 9. За све је крива државна власт што су политику ставили у сваки државни зид дал је стручан кадар или није мора бити политичар у сваком ћошку државне имовине И тиме је урушена држава. 10. Ову републику су они изгубили И краду сто више могу прије него је буду предавали И селе у друге државе а овде остаје огољена сиротиња. 11. Једини начин спаса су улице све нације само против својих политичара И никако нацјонално само своји против својих. Спас је у побунама удрузити се сви И мирним протестима стати лоповима на реп.

ОДГОВОРИТЕ