Blokada puteva zbog favorizovanja pojedinih firmi

Drvoprerađivači u Šipovu već danima blokiraju šumske puteve kojima se prevozi oblovina. Razlog protesta je, tvrde, to što Šumsko gazdinstvo "Gorica" oblovinu isporučuje samo favorizovanim firmama, dok ostali nemaju sirovina za rad.

Republika Srpska 18.03.2022 | 21:17
Blokada puteva zbog favorizovanja pojedinih firmi

Drvoprerađivači blokadom šumskih puteva žele da ukažu na problem neravnopravne raspodjele trupaca, do kojih ne mogu doći iako su uplatili avanse. Zahtijevaju od Šumskog gazdinstva "Gorica" pravednu raspodjelu drvnih sortimenata.

"Imamo u potpisu nekih 15 drvoprerađivača koji dobrim dijelom nose razvoj naše opštine. Oni su složno potpisali blokadu svih radnih jedinica, puteva kojima gazduje Šumsko gazdinstvo "Gorica". Jedna firma je favorizovana, koja je do ponedjeljka odvukla 3300 m3, sve na račun duga, a svi ostali drvoprerađivači imaju uplaćenih skoro milion KM avansa, povukli su samo 2500 m3“, kaže Milan Plavšić (SNSD), predsjednik lokalne skupštine Šipovo.

Nastavi li se navedena praksa, upozoravaju, dovodi se u pitanje preko 300 radnih mjesta.

"25 godina već radim i ovakvo stanje nisam zapamtio, da nema trupaca, da nema oblovine, da smo prinuđeni da kupujemo iz Ribnika. Juče smo dovukli iz Ribnika daske samo da bi imali šta raditi. Taman neke plate imamo solidne, lijepe i onda posla nema. Znači, opet smo na ničemu“, upozorava Bogdan Milovac, radnik u drvnoj industriji.

Prema podacima koji su u našem posjedu, Drvna industrija Šipovo, u vlasništvu Milana Kovača, načelnika Šipova, Šumskom gazdinstvu Gorica duguje više od 700 hiljada maraka. Na listi dužnika nalazi se i Fabrika ambalaže Šipovo, u vlasništvu Sime Zečevića, Kovačevog sestrića, sa dugom od 325 hiljada maraka, kao i Malinović CO u vlasništvu odbornika SNSD-a Gruje Malinovića sa dugom od 235 hiljada maraka.

I pored ogromnih dugovanja, Šumsko gazdinstvo "Gorica" je navedenim firmama u toku prošle i prva tri mjeseca tekuće godine isporučilo više od 14 hiljada kubika drveta.

„Drvoprerađivači, naročito mali, nisu zadovoljni raspodijelom trupaca i bodovanjem po kom se njima dodijeljuje masa za preradu. Ono što je ovdje simptomatično jeste da je glavni akter priče Milan Kovač i njegov sestrić Simo Zečević koji drže firme FAŠ i Oplenac i koji imaju ogroman uticaj u šumarskom sektoru, te su oni povlačili ogromne količine trupaca. Pa tako imamo preko 300 hiljada maraka duga od strane firme FAŠ, koja je tovarila trupce i imamo po desetine hiljada maraka ljudi koji su pretplatili robu, a koja im nije isporučena“, navodi Sergej Milanović, odbornik u SO Mrkonjic Grad.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoporivrede na upit o protestima drvoprerađivača odgovor nismo dobili, a direktor Šumskog gazdinstva "Gorica", Jovo Dakić, nije odgovarao na naše pozive.

Blokade šumskih puteva će, najavljuju drvoprerađivači, trajati sve dok se već plaćeni trupci ne isporuče, kao i dok se praksa favorizovanja pojedinih firmi ne prekine.

(BN/A. Gluvić Foto: BN) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

KATASTOFA

18.03.2022 20:43

Ima li i jedna kategorija stanovništva,koju Dodik i njegovi pljačkaši nisu ugrozili?!Pitam se da li smo toliko ludi,da nijemo POSMATRAMO kako nas stihijski uništava?!?!?!Kao takvi i ne zaslužujemo živjeti,jer smo samo obični mjerači vremena,i to sa čestim zastojima. Ne žalite se,nesposobnjakovići,nego se pokrenite,ili izvršite kolektivno samoubistvo.Oni koji nemaju hrabrosti zaštititi sebe,ni svoju porodicu,obična su smetala koja nisu vrijedna vlastitog postojanja!!!

ODGOVORITE
Name

Sokolac

18.03.2022 20:58

Kod nas je kradja vijeka i svi zadovoljni,direktor i upravnici milioneri,pa onda otpremaci i ovi povlasteni

ODGOVORITE
Name

Nemanja

18.03.2022 20:59

U čajniču ja blokiram sve ne moze mi niko nista .Baja sam

ODGOVORITE
Name

SUME

18.03.2022 21:00

??????

ODGOVORITE
Name

Ivan

18.03.2022 21:04

U Vučevici Čajniče se najviše pita najveći lopov šume Nemanja

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

18.03.2022 21:18

Kovač lopuža snsd bitanga

ODGOVORITE
Name

Patriota

19.03.2022 06:55

Dvije MZ na opštini Šipova koje raspolažu sa najviše šumskog bogatstva su Ljuša i Napolje koje nemaju ni metra asvsltnog puta A makadam da te Bog dragi sačuva sve rupa do rupe prava katastrofa sramota za opštine i ŠP Goricu Tu se najviše sječe i izvoze drveni asortimani a ovi nemaju razumijevanja treba da naspu te puteve i sami ih održavaju jer pored puta postoje majdani odnosno materijal za nasipanje a polažu asvslt po selima odnosno zaseocima Ako hoćete da zadržite stanovništvo n Ljuši I Napolju onda bi sami trebali ko nekad održavati puteve i svi bi bili zadovoljni

Name

Haha

18.03.2022 21:35

Ovaj predsjednik skupštine, priča kao potpisalo oko 15 firmi. A on ima svoje dvije firme registrovane na svoje bliže. Hahaha

ODGOVORITE
Name

Dušan

18.03.2022 22:36

Isti slučaj kao u Kozarskoj Dubici. Drvo dobija samo Dabarholc. Ko liže d..e taj i napreduje bez obzira kada je osnovana firma. Tada plate mogu da kasne na Banku po tri mjeseca. Lako je to sve proveriti.

ODGOVORITE
Name

Jovo

18.03.2022 22:36

Sta se cudimo Kovac Dodikov Kum. Izmedju ostalog celu Fabriku kupi za 1 km sta dalje da pricao. Zbog takve Politike narod Masovno odlazi zauvek iz Sipova i RS (svi su isti). Necu vise da pametujem ali zbog ove Politike zivim i radim tamo gdje se postuje i posteno plati Rad a takvi lopovi iza resetaka. Hvala

ODGOVORITE
Name

Ramiz

18.03.2022 23:11

Najveci lopov vodi proteste hahaha

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

19.03.2022 09:51

Mafija u ovoj državi kontroliše apsolutno sve, od državnih institucija, prometa nafte goriva, i svih drugih roba, i prometa novca, pa do svih profitabilnih grana industrije i privrede, naravno da tu spadaju i šume Srpske, i drvoprerađivači, zašto bi oni bili izuzetak??

ODGOVORITE
Name

Jolu

19.03.2022 10:13

Stavite realnu cijenu šumskih drvnih sortimenata. Drvopreradjivaci se bogate, prave vile i hotele, cijena robe otišla u nebesa, a cijena drveta u šumi minimalna. Šuma je vlasništvo nas naroda i naše djece. Od nas naroda se uzima. Obavezati svakog drvopreradivaca da posumljava.

ODGOVORITE
Name

Zebrinut

19.03.2022 10:36

Katestrofa šta se radi od naših šuma ..u RS u prošloj god.kažu posečeno 3 mil kubika a sigurno dvostruko više a da bude još žalosnije trde da više prirasta neg se seče očitno imamo stručnjake brez očiju.pameti eksperte svoje nestručnosti profesionalne lažove I pljačkaše naroda mi više šuma nemamo ostale su samo površine gde su šume nekad bile-pustoš .običan čovek nemože kupit za ogreb od šumarstva več od preprodajalca koji su u sprezi sa šumarstvom to što boljših trupla ima izvoze tako I palete drva bio predlog zabrane izvoza trupaca Al lopovi-narodni neprijatelji to odbiše treba ih blokirati I svaki kamion sa trupcima ili potakama vratih sa graničnih prelaza

ODGOVORITE
Name

Šipovo

19.03.2022 21:34

Ovako stoje stvari kradu svi. 1.Kovač drži u šumarstvu balavce koji su mu poslušni. 2. Ti balavci kradu sa svim pilanarima. 3.Unistili su sve I jednog izvođača radova. 4. Šuma ide bez evidencija nema zakona nema pravila nema odgovornosti. 5. Direktor nije imao zuba u glavi kad su ga kao cuku doveli da bude direktor a sada ima šumske traktore kuce stanove vikendice pilanu po pola sa komšijom gdje mu I otac radi. 6. Tehnički direktor stanovi vikendice za pola godine vladavine. 7. Raspodjelilac trupaca knežić stanovi vikendice. 8. Navodni vlasnik faša simo je dosao autobusom prije nekoliko godina a sada je vlasnik desetine miliona a isto toliko ima I duga irb-u I šumama. 9. Za sve je kriva državna vlast što su politiku stavili u svaki državni zid dal je stručan kadar ili nije mora biti političar u svakom ćošku državne imovine I time je urušena država. 10. Ovu republiku su oni izgubili I kradu sto više mogu prije nego je budu predavali I sele u druge države a ovde ostaje ogoljena sirotinja. 11. Jedini način spasa su ulice sve nacije samo protiv svojih političara I nikako nacjonalno samo svoji protiv svojih. Spas je u pobunama udruziti se svi I mirnim protestima stati lopovima na rep.

ODGOVORITE