"Не могу мали играти улоге које припадају великима"

Некада је стабилна Европска унија преговарала са нестабилним Балканом, а сада нестабилна Унија преговара са још нестабилнијим Балканом, међутим, на европском путу или без њега, реформски процеси у БиХ су насушна потреба и крајње је вријеме за прецизне кораке, истакли су саговорници у емсији “Глобално”.

Република Српска 23.02.2022 | 23:10
"Не могу мали играти улоге које припадају великима"

- БиХ је у ситуцији да ЕУ не жели априорно да је прими у чланство, а ни БиХ не жури да изведе реформе. Пут БиХ ка Европској унији деценијама иде у контрасмјеру, јер смо друштво у коме се не размишља о социјалној и економској реконструкцији, каже бивши амабасадор БиХ Игор Давидовић, истичући да је вријеме за трезвене одлуке домаћих власти.

Наглашава да се то посебно односи на стање у Републици Српској, јер санкције су, каже, санкције са Запада усмјерене управо на Републику Српску и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

“Не може се десити да мали играју улоге које припадају великима у оваквим околностима, велики ће поставити своје закључке, а нама ће бити речено гдје ко припада и чему може да се нада. Нисам рекао да ће ЕУ бити велика колико је требала да буде, чини ми се да ће доћи до поспремања на знатно ширем плану.”, изјавио је  Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ.

- Европска Унија нема Стратегију за Западни Балкан, каже Сузана Грубјешић, предсједник Центра за спољну политику, додајући да земљама канидатима предприступна помоћ није довољна.

“Од предприступне помоћи од 200.000 милиона не можемо се припремити за улазак у ЕУ. “, додаје Грубјешић и истиче да је потребно земљама кадидатима пружити шансу да користе неке друге фондове прије уласка у ЕУ како би се  структурно приближиле, а то је једини начин да се јаз између чланице и кандидата смањи.

20 година причамо исту причу о уласку у ЕУ, а никако да је приводимо крају. Посљедњи Самит ЕУ са Западним Балканом је донио неке  охрабрујуће поруке, али конкретни временских одредница када ће нека од земаља бити примљена, није било, јер се земље чланице нису сложиле, каже Сузана Грубјешић.

Она наводи да је формално гледајући прошле године напредовала само Србија, док је Црна Гора отворила сва поглавља, а Македонија и Албанија нису ни отпочеле процес. БиХ има 14 приоритета што надилази ЕУ, а Косово 10 година има обећање о визној либерализацији и ништа.

“Када ће се коцкице склопити не знам, јер је политика проширења од најбоље и најуспјешније, опала. Свело се само на  ријеч “проширење” која се се вратила у употребу, али само у декларацији. Интерес опада, јер ЕУ више не лицитира ни годинама када би једна земља могла постати чланица. Али у Србији након двије деценије та жеља грађана је око 50%.”, каже Грубјешић.

- Реформски процеси нису лаки и обично значе политички крај оних који се у њих упусте, наводи Дарко Обрадовић из “Центра за стратешку анализу”.

Занимљиво је, каже он, и како ће се редефинисати ЕУ безбједност.

Обрадовић додаје да је пред великим изазовом због дефинисања хибридних пријетњи, напада на критичку инфтаструктуру, асиметричних пријетњи, уколико не постоји јединствена одбрана критичне инфраструктуре, уколико је могуће да се дижу складишта наоружања по Европи, а да не постоје посљедице за тако нешто.

- Међутим, приближавање ка ЕУ може омогућити иницијатива “Отврени Балкан” сагласни су саговорници.

“Лидери ових држава из “Отвореног Балкана” су сагласни да неће ратовати, да неће постојати безбједносно ривалство. Безбједносне дилеме су присутне, али мислим да су више медијске него фактичке.”, наводи Обрадовић.

Сузана Грубјашић, предсједник Центра за спољну политику, истиче све предности које иницијатива “Отврени Балкан” нуди:

“Прво можете слободно и нормално да путујете, друго прави се заједничко тржиште рада. Нпр. ако сте инжењер из С. Македоније, не можете да нађете тамо посао, доћи ћете рецимо у Србију гдје има посла. Моћи ћете студирати у другој држави, признаће вам се професоналне квалификације. Економија треба да утре пут политичким тензијама”.

Било би добро да се свих шест земаља Западног Балкана уједини у “Отворени Балкан”, јер ће нас то приближити европским вриједностима, закључили су саговорници у емисији Глобално БН телевизије.

(БН/Ј. Жерајић Фото: БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

То би могло да

23.02.2022 22:42

Вази за Британију ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Британија

23.02.2022 22:46

Није висе ЕУ, али била је ... Сада це против ње бити не само УССР и Југославија, него и Кина ... Украјина це после губитка ДНР и ЛНР, и ко зна јос цега, ако буде постојала Британији бити највеци ривал, поцев од Сјеце језика, а ни код нас није Британија несто миљена, нароцито након НАТО агресије ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има неких остаплера

23.02.2022 22:48

Који медиаактивису са Британијом, али генерално ни њима није бас несто ... Тајван, Косово, Вијетнам, Кореја, Југославија, Украјина, па све је то мјесто гдје су Енглези правили неред, док имају Скотску, Тексас, Аљаску које би могле доци на наплату, цини ми се и Калиформија ... Америка це се одрзати некако, али Британија, никако ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.02.2022 23:07

Ако се да треба бити мудар и без опредељења. Где се велики млате, мали испастају, сто видимо у Украјини. Али ови велики, увек мале увуку у игру, искљуциво због својих потреба. У БиХ и тако је све напето и тако вец годинама, па се мозе десити да велики опет поцну подстицати сукобе. Док се мали кољу и крваре, велики зарадјују и богате се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подроњац

24.02.2022 07:02

Не желим у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

24.02.2022 07:36

Само њихове паре

Name

РЕ ПОДРОЊАЦ

24.02.2022 07:39

Птавац Доњецк