"Ne mogu mali igrati uloge koje pripadaju velikima"

Nekada je stabilna Evropska unija pregovarala sa nestabilnim Balkanom, a sada nestabilna Unija pregovara sa još nestabilnijim Balkanom, međutim, na evropskom putu ili bez njega, reformski procesi u BiH su nasušna potreba i krajnje je vrijeme za precizne korake, istakli su sagovornici u emsiji “Globalno”.

Republika Srpska 23.02.2022 | 23:10
"Ne mogu mali igrati uloge koje pripadaju velikima"

- BiH je u situciji da EU ne želi apriorno da je primi u članstvo, a ni BiH ne žuri da izvede reforme. Put BiH ka Evropskoj uniji decenijama ide u kontrasmjeru, jer smo društvo u kome se ne razmišlja o socijalnoj i ekonomskoj rekonstrukciji, kaže bivši amabasador BiH Igor Davidović, ističući da je vrijeme za trezvene odluke domaćih vlasti.

Naglašava da se to posebno odnosi na stanje u Republici Srpskoj, jer sankcije su, kaže, sankcije sa Zapada usmjerene upravo na Republiku Srpsku i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Ne može se desiti da mali igraju uloge koje pripadaju velikima u ovakvim okolnostima, veliki će postaviti svoje zaključke, a nama će biti rečeno gdje ko pripada i čemu može da se nada. Nisam rekao da će EU biti velika koliko je trebala da bude, čini mi se da će doći do pospremanja na znatno širem planu.”, izjavio je  Igor Davidović, bivši ambasador BiH.

- Evropska Unija nema Strategiju za Zapadni Balkan, kaže Suzana Grubješić, predsjednik Centra za spoljnu politiku, dodajući da zemljama kanidatima predpristupna pomoć nije dovoljna.

“Od predpristupne pomoći od 200.000 miliona ne možemo se pripremiti za ulazak u EU. “, dodaje Grubješić i ističe da je potrebno zemljama kadidatima pružiti šansu da koriste neke druge fondove prije ulaska u EU kako bi se  strukturno približile, a to je jedini način da se jaz između članice i kandidata smanji.

20 godina pričamo istu priču o ulasku u EU, a nikako da je privodimo kraju. Posljednji Samit EU sa Zapadnim Balkanom je donio neke  ohrabrujuće poruke, ali konkretni vremenskih odrednica kada će neka od zemalja biti primljena, nije bilo, jer se zemlje članice nisu složile, kaže Suzana Grubješić.

Ona navodi da je formalno gledajući prošle godine napredovala samo Srbija, dok je Crna Gora otvorila sva poglavlja, a Makedonija i Albanija nisu ni otpočele proces. BiH ima 14 prioriteta što nadilazi EU, a Kosovo 10 godina ima obećanje o viznoj liberalizaciji i ništa.

“Kada će se kockice sklopiti ne znam, jer je politika proširenja od najbolje i najuspješnije, opala. Svelo se samo na  riječ “proširenje” koja se se vratila u upotrebu, ali samo u deklaraciji. Interes opada, jer EU više ne licitira ni godinama kada bi jedna zemlja mogla postati članica. Ali u Srbiji nakon dvije decenije ta želja građana je oko 50%.”, kaže Grubješić.

- Reformski procesi nisu laki i obično znače politički kraj onih koji se u njih upuste, navodi Darko Obradović iz “Centra za stratešku analizu”.

Zanimljivo je, kaže on, i kako će se redefinisati EU bezbjednost.

Obradović dodaje da je pred velikim izazovom zbog definisanja hibridnih prijetnji, napada na kritičku inftastrukturu, asimetričnih prijetnji, ukoliko ne postoji jedinstvena odbrana kritične infrastrukture, ukoliko je moguće da se dižu skladišta naoružanja po Evropi, a da ne postoje posljedice za tako nešto.

- Međutim, približavanje ka EU može omogućiti inicijativa “Otvreni Balkan” saglasni su sagovornici.

“Lideri ovih država iz “Otvorenog Balkana” su saglasni da neće ratovati, da neće postojati bezbjednosno rivalstvo. Bezbjednosne dileme su prisutne, ali mislim da su više medijske nego faktičke.”, navodi Obradović.

Suzana Grubjašić, predsjednik Centra za spoljnu politiku, ističe sve prednosti koje inicijativa “Otvreni Balkan” nudi:

“Prvo možete slobodno i normalno da putujete, drugo pravi se zajedničko tržište rada. Npr. ako ste inženjer iz S. Makedonije, ne možete da nađete tamo posao, doći ćete recimo u Srbiju gdje ima posla. Moći ćete studirati u drugoj državi, priznaće vam se profesonalne kvalifikacije. Ekonomija treba da utre put političkim tenzijama”.

Bilo bi dobro da se svih šest zemalja Zapadnog Balkana ujedini u “Otvoreni Balkan”, jer će nas to približiti evropskim vrijednostima, zaključili su sagovornici u emisiji Globalno BN televizije.

(BN/J. Žerajić Foto: BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

To bi moglo da

23.02.2022 22:42

Vazi za Britaniju ...

ODGOVORITE
Name

Britanija

23.02.2022 22:46

Nije vise EU, ali bila je ... Sada ce protiv nje biti ne samo USSR i Jugoslavija, nego i Kina ... Ukrajina ce posle gubitka DNR i LNR, i ko zna jos cega, ako bude postojala Britaniji biti najveci rival, pocev od Sjece jezika, a ni kod nas nije Britanija nesto miljena, narocito nakon NATO agresije ...

ODGOVORITE
Name

Ima nekih ostaplera

23.02.2022 22:48

Koji mediaaktivisu sa Britanijom, ali generalno ni njima nije bas nesto ... Tajvan, Kosovo, Vijetnam, Koreja, Jugoslavija, Ukrajina, pa sve je to mjesto gdje su Englezi pravili nered, dok imaju Skotsku, Teksas, Aljasku koje bi mogle doci na naplatu, cini mi se i Kaliformija ... Amerika ce se odrzati nekako, ali Britanija, nikako ..

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.02.2022 23:07

Ako se da treba biti mudar i bez opredeljenja. Gde se veliki mlate, mali ispastaju, sto vidimo u Ukrajini. Ali ovi veliki, uvek male uvuku u igru, iskljucivo zbog svojih potreba. U BiH i tako je sve napeto i tako vec godinama, pa se moze desiti da veliki opet pocnu podsticati sukobe. Dok se mali kolju i krvare, veliki zaradjuju i bogate se.

ODGOVORITE
Name

Podronjac

24.02.2022 07:02

Ne želim u EU.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

24.02.2022 07:36

Samo njihove pare

Name

RE PODRONJAC

24.02.2022 07:39

Ptavac Donjeck