Састанак министара ЕУ, расправа и о ситуацији у БиХ

Ситуација у БиХ тема је данашњег састанка министара спољних послова ЕУ, најављено је из ЕУ.

Босна и Херцеговина 21.02.2022 | 07:46
Састанак министара ЕУ, расправа и о ситуацији у БиХ

Како су навели у саопштењу, БиХ се суочава са једном од најдубљих политичких криза од краја оружаних сукоба 1995. године.

Савјет је изразио жаљење због продужене политичке кризе у БиХ, наведено је на сајту ЕУ.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да у оквиру припрема за овај састанак телефоном разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Сијарто је поручио да је политика санкција пропала и да само подстиче непријатељство.

"Поново смо потврдили нашу посвећеност територијалном интегритету земље и поштовање међународних споразума, укључујући Дејтонски споразум", навео је Сијарто.

Сијарто је истакао да тренутно има довољно тензија и да оне више нису потребне, те да наставља да апелује да ЕУ не пријети санкцијама демократски изабраним лидерима на западном Балкану, већ да се укључи у дијалог са њима.

"Политика санкција је пропала, она само подстиче непријатељство. Умјесто тога, европске интеграције западног Балкана морају бити убрзане и то ће бити право рјешење", навео је Сијарто на свом "Фејсбук" профилу.

Према његовим ријечима, мир и стабилност на Западном Балкану су основни национални интерес за Мађарску.

Високи представник ЕУ за безбједност и спољну политику Жозеп Борељ позвао је 11. фебруара све лидере у БиХ да наставе озбиљан и смислен дијалог да би се осигурало дугорочно и одрживо рјешење актуелне политичке кризе у земљи.

Министри ће данас разговарати и о руском војном нагомилавању недалеко од Украјине и о европског безбједносној ситуацији.

Једна од тема биће и такозвана климатска дипломатија, уз напомену да се ниједна земља на може сама борити против климатских промјена и да се управо зато ангажује ЕУ.

Рјешавање климатских промјена и подстицање амбициозних климатских мјера су у центру напора ЕУ у спољним односима. Очекује се да ће Савјет усвојити закључке о климатској дипломатији.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Амер

21.02.2022 07:05

Мадјари могу причати ста хоце, у Европи се меље сто Њемацка казе. А став Њемацке се зна. Надам се само да у српском народу има здравих и трезвених глава које не раде на растурању Босне и Херцеговине, која је и њихова дрзава и домовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право и правда

21.02.2022 10:48

Навијам за Њемачку. И поред свих историјских трагичних успомена и контроверзија. Овога пута су на правој страни. На страни права и правде.

Name

Порука

21.02.2022 07:42

Зна ли ко колико су Мађари касирали за подршку. Одлази ли И ХЕТ Мађарима да би мало Бају појачали да се клима ноге не поломе. Мађарски, словеначки и хрватски глас у ЕУ вриједи колико и снијег у мају. Само да се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДејанМ

21.02.2022 10:46

Мадјари сада гас купују преко Србије, тако да ако хоће да зараде морају да гласају како им се каже :Д

Name

Прњавор

21.02.2022 14:27

Па кад је Човић навалио да га изолују ко Дудека..и замрзну му имовину..

ОДГОВОРИТЕ