Sastanak ministara EU, rasprava i o situaciji u BiH

Situacija u BiH tema je današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU, najavljeno je iz EU.

Bosna i Hercegovina 21.02.2022 | 07:46
Sastanak ministara EU, rasprava i o situaciji u BiH

Kako su naveli u saopštenju, BiH se suočava sa jednom od najdubljih političkih kriza od kraja oružanih sukoba 1995. godine.

Savjet je izrazio žaljenje zbog produžene političke krize u BiH, navedeno je na sajtu EU.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da u okviru priprema za ovaj sastanak telefonom razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Sijarto je poručio da je politika sankcija propala i da samo podstiče neprijateljstvo.

"Ponovo smo potvrdili našu posvećenost teritorijalnom integritetu zemlje i poštovanje međunarodnih sporazuma, uključujući Dejtonski sporazum", naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da trenutno ima dovoljno tenzija i da one više nisu potrebne, te da nastavlja da apeluje da EU ne prijeti sankcijama demokratski izabranim liderima na zapadnom Balkanu, već da se uključi u dijalog sa njima.

"Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo. Umjesto toga, evropske integracije zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i to će biti pravo rješenje", naveo je Sijarto na svom "Fejsbuk" profilu.

Prema njegovim riječima, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su osnovni nacionalni interes za Mađarsku.

Visoki predstavnik EU za bezbjednost i spoljnu politiku Žozep Borelj pozvao je 11. februara sve lidere u BiH da nastave ozbiljan i smislen dijalog da bi se osiguralo dugoročno i održivo rješenje aktuelne političke krize u zemlji.

Ministri će danas razgovarati i o ruskom vojnom nagomilavanju nedaleko od Ukrajine i o evropskog bezbjednosnoj situaciji.

Jedna od tema biće i takozvana klimatska diplomatija, uz napomenu da se nijedna zemlja na može sama boriti protiv klimatskih promjena i da se upravo zato angažuje EU.

Rješavanje klimatskih promjena i podsticanje ambicioznih klimatskih mjera su u centru napora EU u spoljnim odnosima. Očekuje se da će Savjet usvojiti zaključke o klimatskoj diplomatiji.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Amer

21.02.2022 07:05

Madjari mogu pričati sta hoce, u Evropi se melje sto Njemacka kaze. A stav Njemacke se zna. Nadam se samo da u srpskom narodu ima zdravih i trezvenih glava koje ne rade na rasturanju Bosne i Hercegovine, koja je i njihova drzava i domovina.

ODGOVORITE
Name

Pravo i pravda

21.02.2022 10:48

Navijam za Njemačku. I pored svih istorijskih tragičnih uspomena i kontroverzija. Ovoga puta su na pravoj strani. Na strani prava i pravde.

Name

Poruka

21.02.2022 07:42

Zna li ko koliko su Mađari kasirali za podršku. Odlazi li I HET Mađarima da bi malo Baju pojačali da se klima noge ne polome. Mađarski, slovenački i hrvatski glas u EU vrijedi koliko i snijeg u maju. Samo da se zna.

ODGOVORITE
Name

DejanM

21.02.2022 10:46

Madjari sada gas kupuju preko Srbije, tako da ako hoće da zarade moraju da glasaju kako im se kaže :D

Name

Prnjavor

21.02.2022 14:27

Pa kad je Čović navalio da ga izoluju ko Dudeka..i zamrznu mu imovinu..

ODGOVORITE