Пут којим ће сада Црна Гора кренути зависи од Запада

Здравко Кривокапић отишао је у политичку прошлост Црне Горе, а пут којим ће ова земља кренути зависиће од воље Запада, односно надигравања њихових играча Дритана Абазовића и Мила Ђукановића, поручено је у емисији Глобално на БН телевизији.

Регион 16.02.2022 | 22:58
Пут којим ће сада Црна Гора кренути зависи од Запада

Чињеница је да је Дритан Абазовић најозбиљнији кандидат за новог предсједника Владе у Црној Гори, иако није нормално да човјек, који је добио 5% гласова на изборима формира Владу без избора. Међутим, подршка Запада је пресудна, објашњава Александар Вујовић, уредник “Новог Стандарда”.

“Ко ће кога да надигра Ђукановић Абазовића или обрнуто? Обојица имају подршку Запада, сада више подржавају Абазовића, јер Ђукановић компромитује њихову причу о демократији, али то су нијансе црногорске политике.”, рекао је Вујовић.

Сумирајући резултате рада Кривокапићеве Владе, политиколог Владимир Павићевић рекао је да се бивши предсједник додворавао страним амбасадама, али и да је први ушао у комбинаторику са ДПС-ом Мила Ђукановића. Од постигнућа бивше власти, издваја ревизију Закона о слободи вјероисповијести.

За грађане Црне Горе важно је и повећање плата кроз програм “Европа сад”, што је добар потез бивше власти, али попис становништва, темељни уговор са Српском православном црквом, нису реализовани наводи уредник “Новог Стандарда” Александар Вујовић и додаје да је за посрнуће и пад Здравка Кривокапића, кључан био један корак, односно смјена министра Лепосавића.

У новонасталој ситуацији Демократски фронт би могао обезбиједити јача упоришта у Црној Гори, сматра политиколог Владимир Павићевић, напомињући да то важи само уколико ДФ испуни један услов.

“ДФ има огромну перспективу у новим околчностима уз једну запету, а то је да отврои дијалог са свим опцијама у Црној Гори.”, каже Павићевић. С друге стране Демократе Алексе Бечића хтјеле су да се позиционирају као фаворити Запада, али ту позицију чува Дритан Абазовић, каже уредник “Новог стандарда” Алкексанадар Вујовић и додаје да ако буде политичке воље Бечић и Абазовић се могу договорити за пет минута.

У сусрет изборима у Подгорици, политиколог Павићевић изнио је очекивање да ће нови градоначелник Подговирце бити Милан Кнежевић из ДФ-а.

Попис становништва, темељни уговор са Српском православном црквом, нови избори, само су неки од задатака који ће дочекати новоформирану црногорску владу.

Она би по прогнозама требала трајати годину дана, а након тога у априлу наредне године најпоштеније би било организовати изборе, да се види стварна воља грађана у Црној Гори, закључили су сагповорници у емисији Глобално БН телевизије.

(БН/Ј.Жерајић)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Свашта

16.02.2022 22:38

Хоће да буде први али да га запад изабере а не његови Црногорци. Који је народ шљам. Тако и треба кршним Црногорцима који се бусају у ,,поносна'' прса, а не знају даље од носа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бл

17.02.2022 07:41

О чему ти? Па види се из авиона чији су фан, а како нешто о демократији..

Name

Урош

17.02.2022 07:51

Правиће они Кривокапића од блата.Таквог човјека нема на политичкој сцени ни у Црној Гори ни у Србији а поготово нема у Српској.Фукаре су га рушиле од првог дана избора а да ни један разлог нису навели.И срушише га а да јавност оста без образложења.Ваља им Дритон који је одговоран за безбједносни сектор и бирачки списак а ту су најслабији тезултати

Name

Ре Сваста

17.02.2022 09:09

А ста ти мислис ко је изабрао твог председник и премијера. Па странци. Невиди ти назалист даље од носа. Да видис неби то коментарисаио а и није твоје да коментарисес политику друге земље. Ту код тебе је све прекрасно никакво проблем странаца па се сад уфатио за ЦГ. По исти се прво смеце испред своје куце. А код нас га има толико да ни за сто год немозе о по цистити. Али ето таки смо ми зато нам лаксе гледати тудза посла него своју бједу и мизерију

Name

црногорац

17.02.2022 09:15

Ако би ДФ и кнезевици хтјели да врате Црну Гору у србију трбало би бар стостину кнезевица поставити на све главне функције у Црној Гори и никад неби успјели дзаба би им било.Црногорци хоце своју дрзаву Црну Гору.Па није ваљда милан кнезевиц добио награду у београду од пресједника србије зато сто га воли србија него сто ради за србију и сто се противи независности Црне Горе.

Name

РЕ (Ре Свашта)

17.02.2022 16:40

Ниси ти ,,Ре свашта'' разумио мој коментар. Мора ћеш да га више пута прочиташ. Јер мораш објаснити како је тај Дитран и којим путем дошао до потпредсједника владе?

Name

Лија

17.02.2022 05:44

Гдје је запад упетљан ту је корупција и криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

17.02.2022 05:45

Политићка ситуација у Црној Гори је постала толико комплексна сложена, и непредвидива, да је било каква прогноза у ком правцу ће се развијати крајње незахвална, и немогућа у овоме тренутку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.02.2022 06:26

Да Албанци су сада на потезу!Мило и Дритан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБАЗОВИЦ-ДЈУКАНОВИЦ

17.02.2022 07:14

БРАЦА ДАЛТОНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твртко

17.02.2022 07:18

Нормалних, способних, карактерних и образованих је управо 5% популације у свакој дрзави на Балкану, јер да је висе вјероватно би имали добре и уредјене дрзаве и политицаре којима би се поносили у цијелом свијету. Сви знамо да насим земљама владају најгори, а Дритан је прилика за спас Црне Горе од фасиста с једне стране и криминалаца с друге. Поздрав Абазовицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

17.02.2022 07:59

Милорад Додик је имао само 2 посланика и уз помоц НАТО пакта, САД и ЕУ је формирао издајницку владу, па сто не би Албанац са освојених 5% гласова бираца на изборима постао предсједник Владе "градјанске" Црне Горе. Након Дјукановица овај мали лазљиви Албанац це постати и предсједник Црне Горе. То опет знаци да су сви Црногорци и Срби глупани, јер нико од њих није био способан да преузме ову функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

17.02.2022 09:47

Браво Драшко, кад је могао у РС формирати власт овај.... са 0,05% гласова, може и Дритан са 5%

Name

Оливер

17.02.2022 13:54

Мило Цару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

18.02.2022 09:40

Само нека су се ријесили црквени клерополитицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста ново

19.02.2022 08:41

Од како је ЦГ напустила СРЈ, код њих све зависи од запада.

ОДГОВОРИТЕ