Одлуке судија ВСТВ РС би “падале” у Стразбуру

Адвокат Ифет Ферагет је за Н1 изјавио да би именованих судија ВСТС Републике Српске "падале" у Стразбуру јер би их на ту функцију, како је додао, поставило незаконито тијело.

Босна и Херцеговина 12.02.2022 | 13:22
Одлуке судија ВСТВ РС би “падале” у Стразбуру

“Прије него што је Закон о ВС ТС усвојио Парламент БиХ , потписан је споразум између ентитетских премијера о преносу одговорности. Постојала су три ВСТС-а – једно државно, два ентитетска и након тога је усвојен закон. Дакле, потпуно је неприхватљиво да нижи ниво – ентитет, сада одлучује о нечему што је већ ријешено на државном нивоу. Ово није напад на уставни поредак који се код нас само напада употребом силе, овдје је још нема. И Додик је свјестан тога. Једном је чак изјавио да ће забранити СИПА-и да дође у Републику Српску. То би био напад на уставни поредак. Међутим, ово је итакако озбиљан атак на уставно-правни систем и поставља се питање да ли је ентитет јачи од државе. Сви смо свјесни да правосуђе несанкционисањем коруптивних афера је допринијело да поједини политичари нису у затвору већ и даље заступају, како они то кажу, интересе грађана. То је велики гријех правосуђа у БиХ”, навео је Ферагет.

Даље појашњава да, уколико би се тај закон о ВСТС-у РС усвојио, онда би судије именовало незаконито тијело.

“Тај би закон требао бити проглашен неуставним од Уставног суда или би морао реаговати високи представник. Грађани би дакле добили судија који је ‘добар’, али би све одлуке пале у Стразбуру зато јер га је именовало незаконито тијело”, рекао је Ферагет.

На питање какве потезе треба у овој ситуацији повући  Кристијан Шмит, високи представник у БиХ, Ферагет је одговорио: 

“Да ли ће Шмит реаговати у области правосуђа, мислим да ће ипак реаговати Уставни суд. Ово је још Нацрт који иде у јавну расправу и мислим да грађани немају потребна знања да би изнијели став о томе да ли Републици Српској треба њен ВСТС или не треба. У суштини, ниједан судија који се бира у Републици Српској се не може изабрати без гласа чланова подвијећа из ВСТС-а РС. Тако да не бих био сретан на било који начин већ само да грађани реагују на ово на изборима у октобру. Ту нам не може помагати Шмит, али га требамо као коректив у друштву”, поручио је Ферагет.

Ферагет се осврнуо и на случајеве “Мемић” и “Драгичевић” рекавши да је потпуно сигуран да никада нико од његових колега раније у историји није водио овако огорчену борбу са правосудним системом.

“Адвокати морају бити одважни, храбри. Ми смо на неки начин чувари тих људских права. И онда када бранимо људе који су на другој страни закона, ми опет бранимо људска права. Дакле, ми никада не бранимо чин, али нисам никада ни претпоставио да ћу доћи у ситуацију да као пуномоћник оштећеног водим рат са тужиоцима који су у првом реду адвокати оштећених особа. Ја сам Муризу рекао да има више од 60 адвоката и када ме је питао како рекао сам му да сви тужиоци Кантоналног тужилаштва КС морају бити на његовој страни, али он каже да није ниједан што и јесте проблем. То се исто десило у Бањалуци па је чак Милорад Додик најавио да ако не ријеше случај Давида Драгичевића да ће он повести грађане да избаце тужиоце из канцеларије. То је била једна лицемјерна изјава, али исто смо имали и у Сарајеву када је Бакир Изетбеговић Муризу рекао да каже Тужилаштву ако зна ко му је убио дијете. И када знате ко је убио дијете то се не говори, а Тужилаштву је пријављено све што је требало, али су водили лажну истрагу, али прича је готова. Саобраћајна несрећа се није десила и то се потврдило пресудом Врховног суда”, казао је Ферагет.

Нагласио је да је у случају “Мемић” достигнута тачка у којој више нема повратка.

“И то је врло важно. Ми смо испочетка били изузетно стрпљиви. Ми свих ових година поштујемо претпоставку невиности и чак смо и бранили Љубу и Бекрију Сеферовића који су тада били оптужени да су узроковали саобраћајну несрећу. И у предмету ‘Драгичевић’ такођер повратка више нема. У четвртак 17. фебруара ћемо имати заједнички састанак свих поступајућих тужилаца – Ћазима Хасанспахића, Дубравка Чампаре, Озренке Нешковић и Миланка Кајганића са мојим клијентима Муризом Мемићем и Давором Драгичевићем”, додао је Ферагет. 

(БН, Н1) 

 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Зизи

12.02.2022 12:39

Празне прице. Треба Дејтон добро процитати па онда несто прицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2022 13:43

Протумаци нам Дејтон кад си га тако добро "простудирао".Кази нама неупуценима,гдје адвокат Ферагет није у праву?

Name

ре.зизи

12.02.2022 14:25

Изгледа бојис се и ти правде,док се бунис и замисљас суд по свом.

Name

Ре Зизи

12.02.2022 15:08

Потпуно сте управу, а дотични господин који увијек брани људска права требао би се држати права а не политике поготову ове која га плаћа и подржава .

Name

Милан

12.02.2022 15:18

Бас си га ти простудирао, јел??

Name

Ре Ре

12.02.2022 15:31

Није нигде у праву.

Name

@ре ре

13.02.2022 10:26

Према постојећој законској регулативи је у свему у праву! То што си ти неупућен и не одговара ти, то је "други пар опанака" (овако да и ти шта разумиш)

Name

Самац

12.02.2022 12:45

Развалити правосудну и политицку багру. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

12.02.2022 12:51

ВСТС Републике Српске је регулисано Дејтонским споразумом, тј. Уставом БиХ и никакав суд, босански, европски, америцки или марсовски не мозе то оспорити! А камоли тамо неки адвокатцици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2022 13:49

Не треба никакав суд да оспорава,јер ВСТС РС неце ни бити.То је само једна предизборна прица од стране диктатора и црвене багре,од које нема ниста.

Name

Думињо

12.02.2022 13:52

Дејтонски споразум као и сваки други споразум се мијења и надоградјује. Када све стране споразума несто промијене и изгласају те промјене, онда су те промјене валидне а оно сто се стално подваљује као "изворни" споразум је несто сто је застарјело или промијењено. Дакле, не вази више. У преводу, не мозес некоме продати куцу и за десет година доци и тразити своју куцу назад јер ти је прахнуло да опет имас куцу. То, ви додикови ботови, одлицно знате. Само не знате да има више писменог него неписменог народа који исто то све зна. Дзаба гуслате господо. Лијеп поздрав

Name

РЕ

12.02.2022 14:29

Најјадније је кад неко даје себи за право да овако врсног адвоката и прије свега доброг цовјека, квалификује као адвокатцица!

Name

Боро

12.02.2022 15:19

Тако је, постави балване на цесту и свршена ствар.

Name

Ре зора

12.02.2022 16:24

Зора је сигурно неки адвокатчина.

Name

д

12.02.2022 13:28

Падале негдје, народу треба правда да неко хапси и суди лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

12.02.2022 14:07

Да би се хапсило прво треба смјенити све тужиоце. Е онда се може размишљати о напретку. Тужиоци су створили Додика, Изетбеговића и Човића, три брата.

Name

БЛ

12.02.2022 13:54

Падале би и на уставу РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

12.02.2022 14:16

Ста год Дидик обеца слазе то се да видити задњих мјесеци сад манипулисе и скупстином само је вјест у празњењу будзета није се потрудио да фирме отвори повеца плате пензије само млати празну сламу ВСТС и тако ради за ову приватну дрзаву

Name

коле

12.02.2022 14:42

Смит да казни посланике који су гласали и то забраном кандифовања на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.02.2022 15:04

А , каква ти је бих држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Експерт

12.02.2022 15:26

Синиса Каран, вјецити советник крим дрзавника, све писе по закону лоповском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

12.02.2022 15:42

Стразбур је исти ко и они, он им је сеф, далеко од правде, политика

ОДГОВОРИТЕ