Odluke sudija VSTV RS bi “padale” u Strazburu

Advokat Ifet Feraget je za N1 izjavio da bi imenovanih sudija VSTS Republike Srpske "padale" u Strazburu jer bi ih na tu funkciju, kako je dodao, postavilo nezakonito tijelo.

Bosna i Hercegovina 12.02.2022 | 13:22
Odluke sudija VSTV RS bi “padale” u Strazburu

“Prije nego što je Zakon o VS TS usvojio Parlament BiH , potpisan je sporazum između entitetskih premijera o prenosu odgovornosti. Postojala su tri VSTS-a – jedno državno, dva entitetska i nakon toga je usvojen zakon. Dakle, potpuno je neprihvatljivo da niži nivo – entitet, sada odlučuje o nečemu što je već riješeno na državnom nivou. Ovo nije napad na ustavni poredak koji se kod nas samo napada upotrebom sile, ovdje je još nema. I Dodik je svjestan toga. Jednom je čak izjavio da će zabraniti SIPA-i da dođe u Republiku Srpsku. To bi bio napad na ustavni poredak. Međutim, ovo je itakako ozbiljan atak na ustavno-pravni sistem i postavlja se pitanje da li je entitet jači od države. Svi smo svjesni da pravosuđe nesankcionisanjem koruptivnih afera je doprinijelo da pojedini političari nisu u zatvoru već i dalje zastupaju, kako oni to kažu, interese građana. To je veliki grijeh pravosuđa u BiH”, naveo je Feraget.

Dalje pojašnjava da, ukoliko bi se taj zakon o VSTS-u RS usvojio, onda bi sudije imenovalo nezakonito tijelo.

“Taj bi zakon trebao biti proglašen neustavnim od Ustavnog suda ili bi morao reagovati visoki predstavnik. Građani bi dakle dobili sudija koji je ‘dobar’, ali bi sve odluke pale u Strazburu zato jer ga je imenovalo nezakonito tijelo”, rekao je Feraget.

Na pitanje kakve poteze treba u ovoj situaciji povući  Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, Feraget je odgovorio: 

“Da li će Šmit reagovati u oblasti pravosuđa, mislim da će ipak reagovati Ustavni sud. Ovo je još Nacrt koji ide u javnu raspravu i mislim da građani nemaju potrebna znanja da bi iznijeli stav o tome da li Republici Srpskoj treba njen VSTS ili ne treba. U suštini, nijedan sudija koji se bira u Republici Srpskoj se ne može izabrati bez glasa članova podvijeća iz VSTS-a RS. Tako da ne bih bio sretan na bilo koji način već samo da građani reaguju na ovo na izborima u oktobru. Tu nam ne može pomagati Šmit, ali ga trebamo kao korektiv u društvu”, poručio je Feraget.

Feraget se osvrnuo i na slučajeve “Memić” i “Dragičević” rekavši da je potpuno siguran da nikada niko od njegovih kolega ranije u istoriji nije vodio ovako ogorčenu borbu sa pravosudnim sistemom.

“Advokati moraju biti odvažni, hrabri. Mi smo na neki način čuvari tih ljudskih prava. I onda kada branimo ljude koji su na drugoj strani zakona, mi opet branimo ljudska prava. Dakle, mi nikada ne branimo čin, ali nisam nikada ni pretpostavio da ću doći u situaciju da kao punomoćnik oštećenog vodim rat sa tužiocima koji su u prvom redu advokati oštećenih osoba. Ja sam Murizu rekao da ima više od 60 advokata i kada me je pitao kako rekao sam mu da svi tužioci Kantonalnog tužilaštva KS moraju biti na njegovoj strani, ali on kaže da nije nijedan što i jeste problem. To se isto desilo u Banjaluci pa je čak Milorad Dodik najavio da ako ne riješe slučaj Davida Dragičevića da će on povesti građane da izbace tužioce iz kancelarije. To je bila jedna licemjerna izjava, ali isto smo imali i u Sarajevu kada je Bakir Izetbegović Murizu rekao da kaže Tužilaštvu ako zna ko mu je ubio dijete. I kada znate ko je ubio dijete to se ne govori, a Tužilaštvu je prijavljeno sve što je trebalo, ali su vodili lažnu istragu, ali priča je gotova. Saobraćajna nesreća se nije desila i to se potvrdilo presudom Vrhovnog suda”, kazao je Feraget.

Naglasio je da je u slučaju “Memić” dostignuta tačka u kojoj više nema povratka.

“I to je vrlo važno. Mi smo ispočetka bili izuzetno strpljivi. Mi svih ovih godina poštujemo pretpostavku nevinosti i čak smo i branili Ljubu i Bekriju Seferovića koji su tada bili optuženi da su uzrokovali saobraćajnu nesreću. I u predmetu ‘Dragičević’ također povratka više nema. U četvrtak 17. februara ćemo imati zajednički sastanak svih postupajućih tužilaca – Ćazima Hasanspahića, Dubravka Čampare, Ozrenke Nešković i Milanka Kajganića sa mojim klijentima Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem”, dodao je Feraget. 

(BN, N1

 

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Zizi

12.02.2022 12:39

Prazne price. Treba Dejton dobro procitati pa onda nesto pricati.

ODGOVORITE
Name

Re

12.02.2022 13:43

Protumaci nam Dejton kad si ga tako dobro "prostudirao".Kazi nama neupucenima,gdje advokat Feraget nije u pravu?

Name

re.zizi

12.02.2022 14:25

Izgleda bojis se i ti pravde,dok se bunis i zamisljas sud po svom.

Name

Re Zizi

12.02.2022 15:08

Potpuno ste upravu, a dotični gospodin koji uvijek brani ljudska prava trebao bi se držati prava a ne politike pogotovu ove koja ga plaća i podržava .

Name

Milan

12.02.2022 15:18

Bas si ga ti prostudirao, jel??

Name

Re Re

12.02.2022 15:31

Nije nigde u pravu.

Name

@re re

13.02.2022 10:26

Prema postojećoj zakonskoj regulativi je u svemu u pravu! To što si ti neupućen i ne odgovara ti, to je "drugi par opanaka" (ovako da i ti šta razumiš)

Name

Samac

12.02.2022 12:45

Razvaliti pravosudnu i politicku bagru. Tačka.

ODGOVORITE
Name

zora123

12.02.2022 12:51

VSTS Republike Srpske je regulisano Dejtonskim sporazumom, tj. Ustavom BiH i nikakav sud, bosanski, evropski, americki ili marsovski ne moze to osporiti! A kamoli tamo neki advokatcici!

ODGOVORITE
Name

Re

12.02.2022 13:49

Ne treba nikakav sud da osporava,jer VSTS RS nece ni biti.To je samo jedna predizborna prica od strane diktatora i crvene bagre,od koje nema nista.

Name

Duminjo

12.02.2022 13:52

Dejtonski sporazum kao i svaki drugi sporazum se mijenja i nadogradjuje. Kada sve strane sporazuma nesto promijene i izglasaju te promjene, onda su te promjene validne a ono sto se stalno podvaljuje kao "izvorni" sporazum je nesto sto je zastarjelo ili promijenjeno. Dakle, ne vazi više. U prevodu, ne mozes nekome prodati kucu i za deset godina doci i traziti svoju kucu nazad jer ti je prahnulo da opet imas kucu. To, vi dodikovi botovi, odlicno znate. Samo ne znate da ima više pismenog nego nepismenog naroda koji isto to sve zna. Dzaba guslate gospodo. Lijep pozdrav

Name

RE

12.02.2022 14:29

Najjadnije je kad neko daje sebi za pravo da ovako vrsnog advokata i prije svega dobrog covjeka, kvalifikuje kao advokatcica!

Name

Boro

12.02.2022 15:19

Tako je, postavi balvane na cestu i svršena stvar.

Name

Re zora

12.02.2022 16:24

Zora je sigurno neki advokatčina.

Name

d

12.02.2022 13:28

Padale negdje, narodu treba pravda da neko hapsi i sudi lopove.

ODGOVORITE
Name

Dejan

12.02.2022 14:07

Da bi se hapsilo prvo treba smjeniti sve tužioce. E onda se može razmišljati o napretku. Tužioci su stvorili Dodika, Izetbegovića i Čovića, tri brata.

Name

BL

12.02.2022 13:54

Padale bi i na ustavu RS-a.

ODGOVORITE
Name

123

12.02.2022 14:16

Sta god Didik obeca slaze to se da viditi zadnjih mjeseci sad manipulise i skupstinom samo je vjest u praznjenju budzeta nije se potrudio da firme otvori poveca plate penzije samo mlati praznu slamu VSTS i tako radi za ovu privatnu drzavu

Name

kole

12.02.2022 14:42

Smit da kazni poslanike koji su glasali i to zabranom kandifovanja na izborima

ODGOVORITE
Name

Мирко

12.02.2022 15:04

А , каква ти је бих држава

ODGOVORITE
Name

Ekspert

12.02.2022 15:26

Sinisa Karan, vjeciti sovetnik krim drzavnika, sve pise po zakonu lopovskom.

ODGOVORITE
Name

Du

12.02.2022 15:42

Strazbur je isti ko i oni, on im je sef, daleko od pravde, politika

ODGOVORITE