Преговарамо са 92 инвеститора о улагању у Србију

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се у овом тренутку преговара са 92 инвеститора о евентуалном улагању у Србију, а укупна вредност инвестиција је 7,3 милијарде евра.

Србија 07.02.2022 | 22:42
Преговарамо са 92 инвеститора о улагању у Србију

“То је више од 35.000 нових радних места”, нагласио је Вучић.

Он је за ТВ Хепи рекао и да је рекордна запосленост у Србији - преко 2,3 милиона запослених, додајући да чак недостају различити профили, а посебно занатлије, од заваривача, возача, бравара, механичара, електричара…

Предесдник је поручио да је важно да се настави низ успешних година у погледу привлачења страних директних инвестиција, али и да се морају јачати домаћи инвеститори.

Као пример јаког домаћег привредника, навео је фирму “Инмолд”, Гораја Јанковица, који у Пожеги запошљава 400, а у Прибоју још 160 људи.

“Он је наш човек, живео и радио у Немачкој, али вратио се. Има изванредне инжењере, али код њега раде и млади од 16-17 година, који ће ту имати загарантован, добро плаћен посао. Он је себи кревет направио у фабрици, он живи за то, а такви људи праве страшан продор за Србију, они су наша снага”, приметио је Вучић.

Додао је да ће ускоро у Србију почети да се враћају и лекари, као и медицинске сестре.

Такође, навео да ће држава морати да враћа и занатлије, мајсторе, зидаре, молере, тапетаре… јер они недостају, али и истакао да ће плате у Србији расти брже него у Канади, Немачкој, Аустрији, па ће и њихов повратак бити известан.

“Онда је питање тренутка када ћемо да их вратимо у земљу, на исток, у Шумадију, Београд, Ниш, свуда”, додао је Вучић.

Поновио је да верује да ће у мандате нове владе, односно до краја њеног мандата, просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.

“Морамо то да урадимо чувајући финансијску стабилност и ниво јавног дуга, и тако ће људи имати наду за себе и децу и многи ће кренути да се враћају. Зато морамо да будемо дисциплиновани и одговорни”, рекао је Вучић.

Он је констатовао да у томе државу може да омете једино нека нова економска криза, наводећи да верује да ће Русија и Украјина наћи мирно решење проблема, те онда неће бити бриге за будућност континента.

Али, и поред тога, рекао је да је данас издат налог да се обезбеде довољне резерве шест прехрамбених производа, уља соли, брашна, али и грашка, пасуља, конзерви…

“Морамо да убацимо и да набављамо додатне количине дизела, бензина. Све то да купимо, а да не угрожавамо висину јавног дуга, и то радимо”, рекао је Вучић.

Поновио је да ниједна кућа, стан у Србији није остала без грејања, иако Европи погађа економска криза, замерајући себи што није препознато тренутак у којем је почела да расте цена бакра, како би Србија правовремено реаговала.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре

08.02.2022 00:33

И ти си досадан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

08.02.2022 08:35

Пресједнице најбољи у историји радис искљуциво за свој народ зив и здрав био нек те Бог цува

Name

Нострадамус

08.02.2022 09:29

Сви ти радници који нам недостају моземо да увеземо из Сирије,Авганистана, Пакистана. Само треба јос поред сваке фирме да се сагради барем по једна дзамија и проблем ријесен.

ОДГОВОРИТЕ