Оружје из БиХ шверцују у Белгију, Шведску, Француску...

- Оружје из БиХ шверцује се и камионима и аутобусима који имају претходно припремљено дупло дно, такозвани штек, или у спремницима у којима се налази друга роба, а крајње одредиште су земље као што су Шведска, Француска, Белгија и Низоземска те у мањем обиму државе из окружења.

Босна и Херцеговина 21.01.2022 | 08:28
Оружје из БиХ шверцују у Белгију, Шведску, Француску...

Показују то најновије оперативне информације, у којим се наводи да је од 2018. до 2020. године, према обавјештајним подацима, у БиХ евидентирано 10 организованих криминалних група које се баве кријумчарењем оружја.

У Приједлогу процјене пријетње од организованог криминала у БиХ у 2021. години истакнуто је да, на основу расположивих података, у БиХ и даље егзистирају велике количине наоружања заосталог из периода конфликта. То оружје се, како је наведено, кријумчари, односно нелегално продаје у ЕУ, гдје постоји раст потражње на црном тржишту, а наоружање траже лица која се доводе у везу са организованим криминалом и тероризмом. Расположиви подаци указују да се модус операнди кријумчарења оружја одвија на начин да организоване криминалне групе купују оружје на илегалном тржишту БиХ од њима познатих лица, привремено га складиште у БиХ, а након тога га користе за криминал у БиХ, земљама региона или ЕУ. 

"Исто тако, то оружје организоване криминалне групе кријумчаре на подручју ЕУ, чиме остварују финансијску корист због разлике у цијени на илегалном тржишту БиХ у односу на илегално тржиште ЕУ", истиче се у процјенама надлежних институција.

Осим тога, у документацији Министарства безбједности БиХ истиче се да се оружје, набављено у БиХ користи за криминал у Европи, укључујући и оружане пљачке.

"Криминална лица, поријеклом из БиХ, која бораве у иностранству, упозната су са приликама у вези са илегалним тржиштем и цијенама наоружања у БиХ, као и са потражњом у криминалном миљеу државе у којој бораве, па су евидентирани и њихови доласци у БиХ с циљем набавке оружја и његове продаје криминалним групама које на подручју више земаља Европе врше тешка разбојништва, оружане пљачке и друге незаконитости", наводи се у документацији. Истиче се да су криминалне групе које се баве овом врстом криминала добро организоване, при чему сваки припадник групе има своју улогу. Улоге су сљедеће: главни чланови групе договарају набавку оружја, други припадници имају улогу сервисирања и оспособљавања оружја, даљег транспорта и предаје оружја с циљем даљег незаконитог прометовања из БиХ у друге земље. Такве групе су, истакнутно је, веома прилагодљиве на промјене и дешавања око њих.

"Криминалне групе сарађују на начин да долази до замјене оружја за дрогу. Долази и до повременог кориштења људских ресурса из једне групе у другој са тачно одређеним задацима и обавезама", истакнуто је у Приједлогу процјене пријетње од организованог криминала у БиХ у 2021. години. Ипак, наглашено је да постоји тренд смањења укупних количина оружја у илегалном посједу на црном тржишту оружја у БиХ, па се очекује да дође до промјена начина дјеловања поменутих група, у смислу да ће неке криминалне групе покушати да тргују и преправљеним стартним оружјем или неким другим врстама оружја. 

(Независне Фото: Архив/Илустрација)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бwгк

21.01.2022 07:51

Кад погледас, људи продају аутоматске по 50-100 еура, а по европи продају по 4-5000еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.01.2022 08:12

Кокад ми тога имамо дјутуре. А имамо и министра до пронадје тржиште .

Name

Соко

21.01.2022 08:26

Сто цјеновник не објависе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

21.01.2022 08:56

Открили сте америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сила Небеска

21.01.2022 08:56

Кад де сварца орузје онда је из БиХ, а кад је какав позитиван догадјај онда је из Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слина небеска

21.01.2022 23:32

А Србија? Они када су криви кажу "Балкан", да сакрију. Кад то чујеш, знаш да су Власи у питању!

Name

Сомалија

21.01.2022 10:03

Ја купим у Гетеборгу аутомат за 300 еур

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

21.01.2022 10:41

Па који је онда проблем ако све то знате (реално мислим да то све зна и мој цуко) Не морате цак ниста ни да радите само пренесети сва та своја сазнања полицији дрзава према којим иде то орузје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

21.01.2022 10:48

Евидентирано и регистровано 10 организованих група које уредно плацају рекет и раде то скоро па нормално. Проблем је пар групица који покушавају избјећи рекет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Париззз

21.01.2022 16:17

Колико је полиција насла орузја на границама реткост ,путовао сам и слуцајно док је била гузва видио да је границна полиција у Градисци насла орузје у возилу француских регистарских ознака на излазу из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еро

22.01.2022 11:36

Ме'сцини спремају се да прославу кинеску нову годину.

ОДГОВОРИТЕ