Oružje iz BiH švercuju u Belgiju, Švedsku, Francusku...

- Oružje iz BiH švercuje se i kamionima i autobusima koji imaju prethodno pripremljeno duplo dno, takozvani štek, ili u spremnicima u kojima se nalazi druga roba, a krajnje odredište su zemlje kao što su Švedska, Francuska, Belgija i Nizozemska te u manjem obimu države iz okruženja.

Bosna i Hercegovina 21.01.2022 | 08:28
Oružje iz BiH švercuju u Belgiju, Švedsku, Francusku...

Pokazuju to najnovije operativne informacije, u kojim se navodi da je od 2018. do 2020. godine, prema obavještajnim podacima, u BiH evidentirano 10 organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja.

U Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini istaknuto je da, na osnovu raspoloživih podataka, u BiH i dalje egzistiraju velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta. To oružje se, kako je navedeno, krijumčari, odnosno nelegalno prodaje u EU, gdje postoji rast potražnje na crnom tržištu, a naoružanje traže lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i terorizmom. Raspoloživi podaci ukazuju da se modus operandi krijumčarenja oružja odvija na način da organizovane kriminalne grupe kupuju oružje na ilegalnom tržištu BiH od njima poznatih lica, privremeno ga skladište u BiH, a nakon toga ga koriste za kriminal u BiH, zemljama regiona ili EU. 

"Isto tako, to oružje organizovane kriminalne grupe krijumčare na području EU, čime ostvaruju finansijsku korist zbog razlike u cijeni na ilegalnom tržištu BiH u odnosu na ilegalno tržište EU", ističe se u procjenama nadležnih institucija.

Osim toga, u dokumentaciji Ministarstva bezbjednosti BiH ističe se da se oružje, nabavljeno u BiH koristi za kriminal u Evropi, uključujući i oružane pljačke.

"Kriminalna lica, porijeklom iz BiH, koja borave u inostranstvu, upoznata su sa prilikama u vezi sa ilegalnim tržištem i cijenama naoružanja u BiH, kao i sa potražnjom u kriminalnom miljeu države u kojoj borave, pa su evidentirani i njihovi dolasci u BiH s ciljem nabavke oružja i njegove prodaje kriminalnim grupama koje na području više zemalja Evrope vrše teška razbojništva, oružane pljačke i druge nezakonitosti", navodi se u dokumentaciji. Ističe se da su kriminalne grupe koje se bave ovom vrstom kriminala dobro organizovane, pri čemu svaki pripadnik grupe ima svoju ulogu. Uloge su sljedeće: glavni članovi grupe dogovaraju nabavku oružja, drugi pripadnici imaju ulogu servisiranja i osposobljavanja oružja, daljeg transporta i predaje oružja s ciljem daljeg nezakonitog prometovanja iz BiH u druge zemlje. Takve grupe su, istaknutno je, veoma prilagodljive na promjene i dešavanja oko njih.

"Kriminalne grupe sarađuju na način da dolazi do zamjene oružja za drogu. Dolazi i do povremenog korištenja ljudskih resursa iz jedne grupe u drugoj sa tačno određenim zadacima i obavezama", istaknuto je u Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini. Ipak, naglašeno je da postoji trend smanjenja ukupnih količina oružja u ilegalnom posjedu na crnom tržištu oružja u BiH, pa se očekuje da dođe do promjena načina djelovanja pomenutih grupa, u smislu da će neke kriminalne grupe pokušati da trguju i prepravljenim startnim oružjem ili nekim drugim vrstama oružja. 

(Nezavisne Foto: Arhiv/Ilustracija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bwgk

21.01.2022 07:51

Kad pogledas, ljudi prodaju automatske po 50-100 eura, a po evropi prodaju po 4-5000eura

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.01.2022 08:12

Kokad mi toga imamo djuture. A imamo i ministra do pronadje tržište .

Name

Soko

21.01.2022 08:26

Sto cjenovnik ne objavise?

ODGOVORITE
Name

Predator

21.01.2022 08:56

Otkrili ste ameriku.

ODGOVORITE
Name

Sila Nebeska

21.01.2022 08:56

Kad de svarca oruzje onda je iz BiH, a kad je kakav pozitivan dogadjaj onda je iz Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Slina nebeska

21.01.2022 23:32

A Srbija? Oni kada su krivi kažu "Balkan", da sakriju. Kad to čuješ, znaš da su Vlasi u pitanju!

Name

Somalija

21.01.2022 10:03

Ja kupim u Geteborgu automat za 300 eur

ODGOVORITE
Name

MENAGER

21.01.2022 10:41

Pa koji je onda problem ako sve to znate (realno mislim da to sve zna i moj cuko) Ne morate cak nista ni da radite samo preneseti sva ta svoja saznanja policiji drzava prema kojim ide to oruzje

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

21.01.2022 10:48

Evidentirano i registrovano 10 organizovanih grupa koje uredno placaju reket i rade to skoro pa normalno. Problem je par grupica koji pokušavaju izbjeći reket?

ODGOVORITE
Name

Parizzz

21.01.2022 16:17

Koliko je policija nasla oruzja na granicama retkost ,putovao sam i slucajno dok je bila guzva vidio da je granicna policija u Gradisci nasla oruzje u vozilu francuskih registarskih oznaka na izlazu iz BiH.

ODGOVORITE
Name

ero

22.01.2022 11:36

Me'scini spremaju se da proslavu kinesku novu godinu.

ODGOVORITE