Који су стварни разлози прекида бојкота у институцијама БиХ?

Након што је предсједник Србије Александар Вучић замолио члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и српске представнике да се врате у заједничке институције БиХ, све је извјесније да ће се то и десити.

Босна и Херцеговина 18.01.2022 | 19:40
Који су стварни разлози прекида бојкота у институцијама БиХ?

Да ли је заиста молба Александра Вучића била главни покретач за ту одлуку, или постоје и други разлози?

Молба Александра Вучића, била је довољна да Милорад Додик спусти лопту. Српски политички представници, како ствари стоје, ускоро ће се вратити на своја радна мјеста у државне институције.

Иако још увијек није званично, то би могло да се деси већ почетком фебруара, јер се већ прича о одржавању посебне сједнице Народне скупштине на којој ће бити донесена коначна одлука.

Бојкот, који траје од јула прошле године, када је Валентин Инцко наметнуо Закон о забрани негирања геноцида, за Додика је био судбоносно питање.

У претходних седам мјесеци члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а пријетио је забраном рада државних безбједносних снага у Српској, враћања свих пренесених надлежности, за које је и он заслужан, те више пута помињано – отцјепљење Републике Српске. 

„Мислим да смо ушли у завршну фазу једне тракигомедије која већ траје чак и предуго. Рекао сам да је ово више фарса него ли нека мудра политичка игра која би резултирала нечим конкретним.“, каже политички аналитичар Небојша Тојагић.

„Оно што је рекла бих круна цјелокупног овог расплета јесте одлука Александра Вучића да замоли, ја бих прије рекла да да једну врсту налога или заповједи да се представници Срба врате у институције државе БиХ.“, сматра аналитичар Тања Топић.

Да ли је Александар Вучић наредио, предложио или само замолио Додика? 

„Да ли је била молба, да ли је био захјтев или је било на иницијативу Милорада Додика, то врло тешко сада можемо знати. Званично то је молба Александра Вучића, али мој утисак је да ће се пронаћи начин да се представници Републике Српске врате у институције БиХ.“, истиче новинар Владимир Шушак.

Кључни разлог прекида бојкота, истичу познаваоци политичких прилика, свакако јесте и страх од могућих санкција. Али не оних америчких. 

„Већ мислим на најаве санкција од стране земаља Европске уније. Најаве ускраћивања финансијске помоћи. Јер је познато да се овдје политички циљеви странака углавном испуњавају, дакле, помоћу јавног новца.“, додаје новинар Владимир Шушак.

Отворени фронт са Међународном заједницом није у интересу ни Србије, па и не чуди залагање преко Дрине да се политичка криза у БиХ ријеши што прије. 

„Србији, истини за вољу није у интересу ни сукоб са Милорадом Додиком, бар до момента док не прођу избори, који су заказани за април, и до тада не морамо очекивати ништа, сем једне стабилизације на овом простору и укључивање представника Републике Српске и конструктиван рад како у Савјету министара, тако и ПД ПС БИХ.“, мишљења је политички аналитичар Небојша Тојагић.

Одлуку о томе да ли ће се српски парламентарци и министри вратити на посао донијеће републички парламент у коме је бојкот и изгласан. Међутим, да ли ће у овом случају препрека управо бити Народна скупштина?

„Која је и до сада и приликом усвајања ових закључака била злоупотребљавана и иструментализована и да ће и у овом случају бити истументализована. Добијамо јасну потврду да НС Републике Српске не управља само један човјек, већ смо добили и једног државника из сусједства.“, закључује Тања Топић.

Аналитичари су увјерени да ће власт са Додиком на челу пронаћи начин да оправда све наредне потезе и да их представи као најбоље могуће рјешење за Републику Српску. 

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

мира

18.01.2022 19:12

Лукав је он. Неце тек тако признати пораз него це помало да се враца на фабрицка подесавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.01.2022 20:30

Вратит ће се али ништа неће бити исто,БХ агонија се наставља.

Name

ПРПА

18.01.2022 20:30

Није то никаква молба. То је спашавање јер је јасно стављено до знања да ће одговор великих бити жесток . Вучић је ту само маска да народ глупи не сконта да се неко укакио од страха.

Name

борац

19.01.2022 05:18

Ресетоваце он ову насу марву то је нај једноставније.

Name

Таки

18.01.2022 19:17

Докле цете да глумите лудило са тим брњицама??? Ко фол их стављате да вас усликају

ОДГОВОРИТЕ
Name

22 квака

18.01.2022 19:24

Још један покушај Српске за дијалог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јура колач

18.01.2022 19:28

Вратио или не санкција ће још бити, можда их повратком може умањити али то нико не зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовиц бр 2

18.01.2022 19:37

Обецао Цовицу и Милановицу да це се залагати у име њих за косутивност хрвата у Федерацији а оно према Дејтону консутивност на цијелој територији БиХ. Покусамо русити Дејтон. Мора слусати Вуцица јер нема своје памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајдеми Пофафај

18.01.2022 19:55

Најгласнији у кафани је обично и највећа кукавица. Добро циљана шамарчина обично уведе мир у објекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

18.01.2022 20:07

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит каже да је Милорад Додик донио одлуку да се врати у институције. "Ако се Додик не буде држао онога што је обећао Вучићу биће у тешкој ситуацији", казао је Шмит и додао да овлаштења која има нису само да некога скине са функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.01.2022 20:09

Рудоња је подвио рогове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који

18.01.2022 20:20

Па нећемо смети рећи да смо водили одбрамбени отаџбински рат.Ја на свом прагу агресор а онај из Јемена Алжира Сауд А ослободиоци,опаметисе народе док није касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.01.2022 21:05

Мамозда се нема разлога врацати јер би тако јавно сам себе пописао.Проци це ово мало времена до избора врло брзо а онда видецемо.

Name

Ре

18.01.2022 21:06

Како да се опаметимо, да поново заратимо?? Никад и ни под коју цијену, уосталом глуп ти је коментар, смеш ли ти на Косово, торњај се

Name

Бл

18.01.2022 21:05

Да човјек поврати на све ово. Гадљиво. Мијењајмо их па макар и гори дошли. Само мијењати и то сваке године да се немогу превише накрасти. Другог избора немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

18.01.2022 21:58

ДАВНО ЈЕ ДОДИК ПОЦЕО ПИСАТИ ПО ЦИПЕЛАМА.КУРЦЕЊЕ ГА ИСЦИЈЕДИЛО.НЕМА СВОЈЕ ЈА.БИТНО МУ 60 ФИРМИ.ЈЕДНОМ КАСИКОМ ЦЕ И ДАЉЕ ЈЕСТИ,НА ЈЕДНОМ ЈАСТУКУ СПАВАТИ И НА КРАЈУ КО И СВИ У 2 × 2.ЗА СВЕ ОСТАЛО ТРЕБА СЕ ПОТРУДИТИ ДА ЦОВЈЕК ТРЕБА БИТИ ЦОВЈЕК. КАКО ЈЕ ОН МИСЛИО УСПЈЕТИ У СВОЈИМ НАМЈЕРАМА КАД ЈЕ СТВОРИО ПОДЈЕЛЕ У СРПСКОМ НАРОДУ ГДЈЕ ГА МРЗИ 50 ПОСТО СТАНОВНИСТВА,А ОНИХ 50 ПОСТО ИМАЈУ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ И ГЛЕДАЈУ САМО КАКО ДА МУ СЛОМЕ ВРАТ.

Name

Истина

19.01.2022 07:54

Није ми јасно ко се јос боји ријеци Смита,обицног туристе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

19.01.2022 08:09

Сврха је ...спасавање БУРЛЕТОВОГ ПОХАРАНОГ НАРОДНОГ БЛАГА И МИЛИЈАРДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

19.01.2022 08:23

Е, сад бих вас ја натјерао да се отцијепите, па да видимо како функционишете изоловани од напредног свијета. Јебале вас Кина и Русија, да вас јебале!

ОДГОВОРИТЕ