Koji su stvarni razlozi prekida bojkota u institucijama BiH?

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i srpske predstavnike da se vrate u zajedničke institucije BiH, sve je izvjesnije da će se to i desiti.

Bosna i Hercegovina 18.01.2022 | 19:40
Koji su stvarni razlozi prekida bojkota u institucijama BiH?

Da li je zaista molba Aleksandra Vučića bila glavni pokretač za tu odluku, ili postoje i drugi razlozi?

Molba Aleksandra Vučića, bila je dovoljna da Milorad Dodik spusti loptu. Srpski politički predstavnici, kako stvari stoje, uskoro će se vratiti na svoja radna mjesta u državne institucije.

Iako još uvijek nije zvanično, to bi moglo da se desi već početkom februara, jer se već priča o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti donesena konačna odluka.

Bojkot, koji traje od jula prošle godine, kada je Valentin Incko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, za Dodika je bio sudbonosno pitanje.

U prethodnih sedam mjeseci član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a prijetio je zabranom rada državnih bezbjednosnih snaga u Srpskoj, vraćanja svih prenesenih nadležnosti, za koje je i on zaslužan, te više puta pominjano – otcjepljenje Republike Srpske. 

„Mislim da smo ušli u završnu fazu jedne trakigomedije koja već traje čak i predugo. Rekao sam da je ovo više farsa nego li neka mudra politička igra koja bi rezultirala nečim konkretnim.“, kaže politički analitičar Nebojša Tojagić.

„Ono što je rekla bih kruna cjelokupnog ovog raspleta jeste odluka Aleksandra Vučića da zamoli, ja bih prije rekla da da jednu vrstu naloga ili zapovjedi da se predstavnici Srba vrate u institucije države BiH.“, smatra analitičar Tanja Topić.

Da li je Aleksandar Vučić naredio, predložio ili samo zamolio Dodika? 

„Da li je bila molba, da li je bio zahjtev ili je bilo na inicijativu Milorada Dodika, to vrlo teško sada možemo znati. Zvanično to je molba Aleksandra Vučića, ali moj utisak je da će se pronaći način da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije BiH.“, ističe novinar Vladimir Šušak.

Ključni razlog prekida bojkota, ističu poznavaoci političkih prilika, svakako jeste i strah od mogućih sankcija. Ali ne onih američkih. 

„Već mislim na najave sankcija od strane zemalja Evropske unije. Najave uskraćivanja finansijske pomoći. Jer je poznato da se ovdje politički ciljevi stranaka uglavnom ispunjavaju, dakle, pomoću javnog novca.“, dodaje novinar Vladimir Šušak.

Otvoreni front sa Međunarodnom zajednicom nije u interesu ni Srbije, pa i ne čudi zalaganje preko Drine da se politička kriza u BiH riješi što prije. 

„Srbiji, istini za volju nije u interesu ni sukob sa Miloradom Dodikom, bar do momenta dok ne prođu izbori, koji su zakazani za april, i do tada ne moramo očekivati ništa, sem jedne stabilizacije na ovom prostoru i uključivanje predstavnika Republike Srpske i konstruktivan rad kako u Savjetu ministara, tako i PD PS BIH.“, mišljenja je politički analitičar Nebojša Tojagić.

Odluku o tome da li će se srpski parlamentarci i ministri vratiti na posao donijeće republički parlament u kome je bojkot i izglasan. Međutim, da li će u ovom slučaju prepreka upravo biti Narodna skupština?

„Koja je i do sada i prilikom usvajanja ovih zaključaka bila zloupotrebljavana i istrumentalizovana i da će i u ovom slučaju biti istumentalizovana. Dobijamo jasnu potvrdu da NS Republike Srpske ne upravlja samo jedan čovjek, već smo dobili i jednog državnika iz susjedstva.“, zaključuje Tanja Topić.

Analitičari su uvjereni da će vlast sa Dodikom na čelu pronaći način da opravda sve naredne poteze i da ih predstavi kao najbolje moguće rješenje za Republiku Srpsku. 

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

mira

18.01.2022 19:12

Lukav je on. Nece tek tako priznati poraz nego ce pomalo da se vraca na fabricka podesavanja.

ODGOVORITE
Name

re

18.01.2022 20:30

Vratit će se ali ništa neće biti isto,BH agonija se nastavlja.

Name

PRPA

18.01.2022 20:30

Nije to nikakva molba. To je spašavanje jer je jasno stavljeno do znanja da će odgovor velikih biti žestok . Vučić je tu samo maska da narod glupi ne skonta da se neko ukakio od straha.

Name

borac

19.01.2022 05:18

Resetovace on ovu nasu marvu to je naj jednostavnije.

Name

Taki

18.01.2022 19:17

Dokle cete da glumite ludilo sa tim brnjicama??? Ko fol ih stavljate da vas uslikaju

ODGOVORITE
Name

22 kvaka

18.01.2022 19:24

Još jedan pokušaj Srpske za dijalog.

ODGOVORITE
Name

jura kolač

18.01.2022 19:28

Vratio ili ne sankcija će još biti, možda ih povratkom može umanjiti ali to niko ne zna

ODGOVORITE
Name

Covic br 2

18.01.2022 19:37

Obecao Covicu i Milanovicu da ce se zalagati u ime njih za kosutivnost hrvata u Federaciji a ono prema Dejtonu konsutivnost na cijeloj teritoriji BiH. Pokusamo rusiti Dejton. Mora slusati Vucica jer nema svoje pameti.

ODGOVORITE
Name

Ajdemi Pofafaj

18.01.2022 19:55

Najglasniji u kafani je obično i najveća kukavica. Dobro ciljana šamarčina obično uvede mir u objekat.

ODGOVORITE
Name

mile

18.01.2022 20:07

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kaže da je Milorad Dodik donio odluku da se vrati u institucije. "Ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću biće u teškoj situaciji", kazao je Šmit i dodao da ovlaštenja koja ima nisu samo da nekoga skine sa funkcije.

ODGOVORITE
Name

Boki

18.01.2022 20:09

Rudonja je podvio rogove.

ODGOVORITE
Name

Koji

18.01.2022 20:20

Pa nećemo smeti reći da smo vodili odbrambeni otadžbinski rat.Ja na svom pragu agresor a onaj iz Jemena Alžira Saud A oslobodioci,opametise narode dok nije kasno.

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.01.2022 21:05

Mamozda se nema razloga vracati jer bi tako javno sam sebe popisao.Proci ce ovo malo vremena do izbora vrlo brzo a onda videcemo.

Name

Re

18.01.2022 21:06

Kako da se opametimo, da ponovo zaratimo?? Nikad i ni pod koju cijenu, uostalom glup ti je komentar, smeš li ti na Kosovo, tornjaj se

Name

Bl

18.01.2022 21:05

Da čovjek povrati na sve ovo. Gadljivo. Mijenjajmo ih pa makar i gori došli. Samo mijenjati i to svake godine da se nemogu previše nakrasti. Drugog izbora nemamo.

ODGOVORITE
Name

IZBORNA GODINA

18.01.2022 21:58

DAVNO JE DODIK POCEO PISATI PO CIPELAMA.KURCENJE GA ISCIJEDILO.NEMA SVOJE JA.BITNO MU 60 FIRMI.JEDNOM KASIKOM CE I DALJE JESTI,NA JEDNOM JASTUKU SPAVATI I NA KRAJU KO I SVI U 2 × 2.ZA SVE OSTALO TREBA SE POTRUDITI DA COVJEK TREBA BITI COVJEK. KAKO JE ON MISLIO USPJETI U SVOJIM NAMJERAMA KAD JE STVORIO PODJELE U SRPSKOM NARODU GDJE GA MRZI 50 POSTO STANOVNISTVA,A ONIH 50 POSTO IMAJU SVOJE INTERESE I GLEDAJU SAMO KAKO DA MU SLOME VRAT.

Name

Istina

19.01.2022 07:54

Nije mi jasno ko se jos boji rijeci Smita,obicnog turiste!?

ODGOVORITE
Name

Pacov iz rova

19.01.2022 08:09

Svrha je ...spasavanje BURLETOVOG POHARANOG NARODNOG BLAGA I MILIJARDI.

ODGOVORITE
Name

Ranko

19.01.2022 08:23

E, sad bih vas ja natjerao da se otcijepite, pa da vidimo kako funkcionišete izolovani od naprednog svijeta. Jebale vas Kina i Rusija, da vas jebale!

ODGOVORITE