Ево како су у једној фирми изненадили раднике за крај године

Крај године је пред нама, а то за свако предузеће значи подвлачење црте и анализирање постигнутог у пословној години коју остављамо иза себе. За поједине, ово значи и исплаћивање такозване 13. плате својим запосленима.

Босна и Херцеговина 30.12.2021 | 14:42
Ево како су у једној фирми изненадили раднике за крај године

Некада је 13. плата била готово подразумијевана, јер је била симбол доброг пословања и успјешности предузећа. Данас је она нажалост нешто са чим се у нашој земљи сусреће веома мали број запослених.

Традиција у компанији WWин 

Ипак, постоје фирме и у нашој земљи које исплаћују 13. плату. Наиме, додатну плату на крају године добијају сви радници запослени у компанији WWин.

“То је постала традиција, јер већ седам, осам година свим радницима се исплаћује 13. плата. Чак нас ни пандемија није зауставила да то реализујемо”, казали су они.

Компанија WWин је у току пандемије уплатила чак 160.000 КМ болницама у БиХ, а такође помажу и спортским клубовима и удружењима. 

Додали су да су по угледу на компаније на западу донијелу одлуку о исплати 13. плате, те истичу да су једина компанија из те бранше на нашем подручју која свим радницима исплаћује дуплу плату на крају године. 

“Хтјели смо да будемо другачији и да 13. плата буде традиција у нашој фирми, а надамо се ће и други то преписати”, наводе из овог предузећа. 

Радници задовољни 

Многи послодавци избјегавају овај вид подстицаја својих радника, сматрајући додјелу 13. плате трошком, који предузеће не може да изнесе. Ипак, додјела овакве награде запосленима може имати велике ефекте на њихову мотивисаност и продуктивност на послу.

“Реакције свих наших радника су позитивне и веома су задовољни, јер свима добро дође додатни новац у предпразнично вријеме”, навели су из компаније WWин, те додали да се у њиховим пословницама плате крећу од 800-1.000 КМ.

Тринаестој плати радници се највише радују 

Тринаеста плата је одувијек била управо она плата која је највише радовала сваког запосленог, јер је долазила баш у право вријеме – тачно пред празнике када су сваком домаћинству и породици потребна додатна финансијска средства. 

Радницима то значи да неће морати да брину како ће провести празнике, али такође то сматрају и похвалом од стране послодавца за сав труд и рад који су уложили током године и који је на тај начин потврђен и примјећен. 

Утиче на мотивацију

Такође, чињеница је да 13. плата има велики утицај на мотивацију запослених, јер новац ипак игра важну улогу у напретку пословања. 

Поред тога, мотивацијом запослених подстиче се њихова заинтересованост за посао и продуктивност, али и смањује велики број слободних дана и одлазака на боловање, као и напуштање фирме, те се ово може посматрати и као улагање у бизнис.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Истина

30.12.2021 13:51

Браво,схватили су да без људи нема посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

30.12.2021 13:59

Свака част, текст је тако дивно упакован, обичан Човјек би рекао, у нај мању руку да се ради о Фабрици која производи дијелове за Аутомобиле, а колико могу да видим ријеч је онај обичнијој кладоници, коцкарници. Ти што поклањау 13 плату, нису грашке зноја пролили, сиротиња, будале, кретени, идиоти сами долазе код њих и остављају паре, када су они тако дарежљиви, зашто и газде неби биле дарежљиве макар према својим радницима, који се итекако зноје , од рада и нервозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За хаха

30.12.2021 17:03

Ма хаде.оцему ти прицас.нема везе сто је кладионица.битно је да хе наградио своје раднике.у томе и јесте сустина прице.има јос имуцнијих послодаваца па нису се ни поцесали.по питању радника.није битно која је дјелатност.битан је циљ свега.

Name

За За

30.12.2021 19:52

Мој пријатељу, шта су Породица и појединаца унесрећиле те коцкарнице и кладионице. Какав човјек мораш бити да своје пословање засниваш на Људској наивности, глупости, несрећи. Болест је то велика, читаво друшто пати. Да , знам, нико их не тјера да коцкају. Ова дрога је опаснија од праве дроге, патолошки коцкар је спреман на све да би имао паре за коцку, зато се дешавају, убиства, пљачке ,крађе. Права дрога је формално забрањена, али ето ова није ни формално.

Name

Свака цаст.

30.12.2021 14:18

Ово је за сваку похвалу.познајем особу која је ту запослена казе добио 1800 км .плата +13плата. Зар то није дивно. Вецина послодаваца је данас и јуце упутила само криитике како радници ниду довољно радили и трудили се.да треба јос висе и јос боље.да без додатног труда нема повецања плата. И онда на крају цеститали нову годину.срамота невидјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

30.12.2021 14:20

Бок и хрвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

30.12.2021 14:21

Колектор ЦЦЛ исплаћује 13 плату + 40% .

ОДГОВОРИТЕ
Name

засто се крије

30.12.2021 14:32

А засто нам не написасте и цињениц да је основна дјелатност ове фирме коцка тј коцкање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2021 16:44

Како ће да пише да је дјелатност коцкање, када није, они само држе коцкарнице, друге будале ту долазе и коцкају ! Не занимају се газде коцкањем !

Name

модрицанин

30.12.2021 15:25

Најјаца кладионица у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Сарајево

30.12.2021 15:58

Једино су нам профитабилне кладионице ?! Идемо правим путем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

30.12.2021 20:08

Ко познаје основне ствари у Економији, зна да слиједи крах, када је ова грана "привреде" број 1.

Name

Ре

31.12.2021 02:17

Мало је таквих. Бинго који је велика компанија и кажу што сте већи, мање дајете. Они су својим радницима дали по 500 КМ што је за похвалу.

ОДГОВОРИТЕ