Одржан српски хуманитарни турнир у Израелу

На данас одиграном 3. по реду годишњем хуманитарном фудбалском турниру "Широко срце", у Холону, граду у оквиру тел-авивског мегалополиса, прикупљана су новчана средства за Дјечије одјељење Дома здравља Пожега.

Свијет 12.12.2021 | 18:13
Одржан српски хуманитарни турнир у Израелу

Тиме је ова манифестација постала традиционална, док се са претходна два турнира донирала помоћ Основним школама “Миладин Поповић” из Бостана у општини Ново Брдо и "Светозар Марковић" у Великој Хочи, на Косову и Метохији.

Такмичила су се четири добро уиграна аматерска тима, група навијача: два санкт-петербуршког Зенита, тел-авивског Макабија, и "Широко срце” сачињено од играча који живе, бораве или раде у Израелу, а поријеклом су из Србије.

Двије стотине присутних, играча и гледалаца, који су се на иницијативу Сандре Јанићијевић и Горана Мекића окупили у спортској дворани “Кирјат Шарет“, су претежно сачињавали Израелци поријеклом из Русије, Србије и Републике Српске, односно Босне и Херцеговине. 

Побједнички пехар капитену екипе групе навијача Макабија је уручио Михајло Трипић, отправник послова у Амбасади Републике Србије у Тел-Авиву, а плакету "Хаџи Александар Стојчић" Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Беер Шеви.   

Од 1948. (од оснивања Израела) до 1952. око осам хиљада југословенских Јевреја се одлучило на исељење у Израел, присиљени да се одрекну држављанства ФНРЈ. Мањем дијелу исељење није било дозвољено образложењем неопходности занимања или процесима који су вођени против дотичних.

Пристигли у новоформирану државу прикључили су се већ постојећој заједници између два свјетска рата, која је учестовавала у оснивању, односно градњи кибуца, попут Шаар ха-Амаким (Сха'ар ХаАмаким) основаног 1935. у чијој се близини налази шума Витешког краља Александра (Карађорђевића) Ујединитеља и Гат основан годину дана раније. 

Готово да нема професије у којој Израелци, родом са простора бивше Југославије, нису достигли врхунске резултате, а опште познати у овој земљи Леванта и иминентна асоцијација свакако су два начелника ђенералштаба: Давид (Дадо) Елазар и Хаим Бар-Лев, који је у познијим годинама био и министар трговине и индустрије, министар развоја и министар полиције, те Јосеф (Томи) Лапид, генерални директор јавног РТВ сервиса и министар правде. У оквиру Централног архива историје јеврејског народа дјелује и Историјски архив јеврејства Југославије.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ааа

12.12.2021 19:11

Смијесна су ми ова имена навијацких група по Балкану. Стварно оно, људи сами себе исмијавају. Па тако кад заврсе на неком позитивном наслову испада јос смјесније. Ево као ово нпр, Гробари на хуманитарном турниру. Или нпр Фукаре из Тузле донирају новац у хуманитарне сврхе.

ОДГОВОРИТЕ