Овом платом би сви били задовољни

Плата и међуљудски односи су главни фактор за најважнији фактори приликом запошљавања, показало је најновије истраживање портала МојПосао.ба у ком је учествовало више од 4.700 испитаника из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Македоније. Плата којом би већина била задовољна износи 1.500КМ.

Босна и Херцеговина 05.12.2021 | 11:30
Овом платом би сви били задовољни

Портал МојПосао.ба је и ове године за вријеме трајања Регионалног сајма послова провео истраживање чији је циљ био утврдити стање на БиХ и регионалном тржишту рада. Истраживању су се прикључили партнерски портали из регије МојПосао.нет, Инфостуд.рс, Вработување.цом.мк те Делогласник.си.

Висина плате и добри међуљудски односи најважнији су фактори приликом одабира радног мјеста

Више од половине испитаника из Босне и Херцеговине одабрало је управо висину плате као један од најважнијих фактора при избору послодавца. На другом мјесту налазе се добри међуљудски односи, а на трећем могућност учења и напредовања. 

Добри међуљудски односи на првом су мјесту испитаницима из Хрватске и Словеније (гдје дијеле мјесто с висином плате), док је испитаницима из осталих земаља (Босне и Херцеговине, Србије, те Македоније) на првом мјесту висина плате. 

Знањем и мотивацијом до посла

Судионике истраживања смо питали шта је по њихову мишљење најважније за добијање посла, односно чиме могу освојити потенцијалног послодавца.

Највише испитаника из БиХ (33%) сматра да су то њихова знања и вјештине, мотивација и жеља за запослењем (21%), те радно искуство (17%). Занимљиво је да свега 8% испитаника сматра како је за добијање посла важна срећа, а 9% да су важни добри контакти и познанства. Формално образовање истиче свега 2% испитаника, док 5% сматра како је важна страначка припадност.

Колику плату бисмо хтјели?

Кад је ријеч о прижељкиваној плати, ту испитаници из БиХ очекују у просјеку  1.500 БАМ (767 еур), што је чак за 50% више од просјечне плате у БиХ.

У просјеку, испитаници у Словенији имају највиша очекивања, преко 1.500 еура у просјеку, али имају и највишу просјечну плаћу. Жељена плата у Словенији је 25% виша од стварне просјечне плате.

Са друге стране најнижа очекивања су у Македонији, 523 еура, што је 12% више од онога што је просјечна плата у Македонији. Испитаници из Србије очекују 760 еура, док им је просјечна  плата 547. Испитаници из Хрватске очекују плату од 1.020 еура, што је за свега 7% више од стварне просјечне плате.

Већина запослених у БиХ (61%) у идућих годину дана планира промијенити посао, што је доста мање него прошле године када је тај постотак износио 76%. Посао у највећој мјери желе мијењат испитаници из Хрватске (68%), док у најмањој мјери то желе испитаници из Словеније (40%). 

У односу на прошлу годину смањио се страх од губитка посла

Нешто мање од четвртине испитаника (22%) из БиХ боји се да би могли остати без посла у наредних годину дана. То је ипак доста мање него прошле године када је за свој посао страховало 33% запослених испитаника. 

Губитка посла у највећој се мјери боје испитаници из Србије (30%).

Већина радника се вратила на своја радна мјеста

У протекло вријеме били смо свједоци како је већина запослених, а којима је посао то омогућавао, радила од куће. 

Сада, годину и пол касније, радници се све више враћају на радна мјеста. Тренутно 34% испитаника ради с радног мјеста иако би им посао дозвољавао рад од куће, за 44% испитаника радно мјесто не дозвољава рад од куће.  15% испитаника има хибридни начин рада – дјеломично с радног мјеста, дјеломично од куће, док их свега 7% ради искључиво од куће. 

Гледајући регију, Словенци у најмањој мјери долазе у уреде, искључиво с радног мјеста ради тек њих трећина (33%), док у највећој мјери они имају могућност хибридног начина рада (53%). 

Незапослени траже било какав посао

Од незапослених испитаника из БиХ највише (25%) их је незапослено 3 мјесеца или мање, 22% је без посла између 3 и 12 мјесеци. Чак 22% испитаника је незапослено више од 1 године, док 9,73% људи на посао чека дуже од 5 година.
 
Већина незапослених (47%) тражи било какав посао, без обзира је ли ријеч о онима у струци или изван ње, што је ипак мање него прошле године када је било какав посао тражило њих двије трећине (65%). 

Демографија

У истраживању је судјеловало преко 4.700 испитаника из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Македоније те Словеније, само из Хрватске судјеловало је преко 1.600 испитаника. Од испитаника из БиХ је било 47% запослених, 48% незапослених, а 5% испитаника се још увијек школује.

70% испитаника су жене, а 30% мушкарци. Највише је испитаника у доби од 26 до 35 година (39%), 34% од 36 до 45 година те 12% испитаника старије је од 45 година. 15% испитаника млађе је од 25 година. Највише испитаника има завршену средњу школу (46%), вишу школу или факултет има 44% испитаника, док магистратуру/докторат има 10% испитаника.

(МојПосао.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

#

05.12.2021 12:01

1500 али еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

05.12.2021 12:15

БИЛИ БИ ЗАДОВОЉНИ АЛ СА УПЛАЋЕНИМ СВИМ ДОПРИНОСИМА. АКО МИ ДА 1500 КМ А СУТРА ДОЂА ВРИЈЕМЕ ЗА ПЕНЗИЈУ А ОНО НЕДОСТАЈЕ ГОДИНА СТАЖА НЕУПЛАЋЕНОГ. НЕМА ОД ТОГА НИШТА КАО ШТО НИЈЕ БИЛО НИ ДО САДА. А НИЈЕ НЕМОГУЋЕ. НАС КОРУПЦИЈА И ПЉАЧКА УНИШТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Би би задовољни

05.12.2021 13:56

Сви ОСИМ ПОСЛОДАВАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.12.2021 16:12

За нас је то науцна фантастика.

ОДГОВОРИТЕ