Студирају најбољи, представљају их најгори

Група незадовољних студената факултета са Универзитета у Источном Сарајево послала је редакцији нашег портала писмо, у којем су исказали незадовољство начином бирања студентских представничких тијела на Универзитету у Источном Сарајеву.

Република Српска 03.12.2021 | 13:33
Студирају најбољи, представљају их најгори

Отворено писмо преносимо у цјелости:

Студентска представничка тијела формирају се и функционишу са јасно постављеним циљевима. Побољшањем студентског стандарда и рјешавањем основних студентских проблема.  Закони о студентском организовању јасно наводе основне смјернице рада оваквих тијела, њихова права и обавезе.

Де факто и де јуре се у случају избора студентских представника, како у Републици Српској, тако и остатку свијета поклапа, па би према неком неписаном правилу, што је и морална обавеза студената, али и са друге стране према јасно наведеним члановима закона, представници студената требали да буду студенти који током свог студирања имају изузетне резултате, а у свом раду се истичу и на квалитетан начин доприносе развоју студентске мисли и побољшању студентског стандарда.

Као и у многобројним примјерима, Република Српска чини правну и моралну изнимку, јер се управо у њој, а на Универзитету у Источном Сарајеву, најбољи студенти скрајњавају, склањају и заборављају, док се насупрот томе на позиције студентских представника постављају страначки полтрони, безпоговорни сљедбеници политике „великог“ вође“, који за циљ имају гушење студентске мисли и укалупљавање јавног универзитета са свим његовим факултетима и академијама у политику владајућег режима на челу са СНСД-ом.

Студентска представничка тијела се оснивају, а она постојећа функционишу само са једним циљем, спровођењем политике владајуће партије и ухљебљавањем подобних „студената“ на позиције, са којих што у своје џепове, малим дијелом, а у страначке највећих пребацују новчана средства. Што се Централног комитета тиче, вук сит, а овце на броју.

Избори за Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву, организују се тајно, без поштовања транспарентности и могућности избора друге стране. Избори током 2021. године, нису били објављени, студенти нису знали за њих, а да је унапријед наведено тачно говори податак да се на саме изборе пријавио „тачан“ број кандидата.

Другим ријечима, бивше руководство представничког тијела, је тајним путем организовало изборе, на њих пријавило тачан број „подобних“ кандидата, и без знања неколико хиљада студената Универзитета у Источном Сарајеву „изабрало“ студентске представнике.

Као што се то и наводи у Закону о Студентском организоввању, за предсједнике студентског представничког тијела на УИС-у, а самим тим и за његове чланове требали би да се бирају студенти који су у досадашњем школовању постигли изузетне резултате и дали допринос афирмацији питања од значаја за студенте. На Универзитету у Источном Сарајеву избори за студентски парламент се организују како би „подобни“ страначки "ботови" имали стални извор финансирања и како би 24 часа „радили“ за странку, и спроводили вољу „врховног вође“.

Довољан је приступ јавним профилима на друштвеним мрежама, како би се свако могао увјерити у страначку припадност тренутних студентских представника. Незадовољни студенти широм Републике Српске износе јасне захтјеве надлежним институцијама Републике Српске.

Желимо да се студентска представничка тијела попуњавају на транспарентан начин, истакнутим и квалитетним студентима, а не полтронима и ботовима странака владајућег режима. Не желимо пропале студенте и пропале људе тамо гдје треба да се докажу и покажу најбољи међу нама. Због свих оних студената који су за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата положили своје животе у темеље Републике Српске, због хиљада студената који су наспрам Београда, Новог Сада и осталих иностраних факултета изабрали своју државу и свој универзитет у жељи да остану овдје, студирају, а после студија на најбољи могући начин допринесу напретку нашег друштва, захтијевамо да се на мјеста студентских представника бирају часни, поштени и остварени студенти.

Захтијевамо да избор студентских представника буде транспарентан, јасно најављен, са законски довољним роком за пријаву било кога ко је заинтересован за обављање тих функција. Тражимо да СНСД престане да управља цјелокупним животима грађана Републике Српске и прави највећи послијератни егзодус становништва, јер многи од нас не желе да гледају декаденцију и деградацију нашег друштва, па су приморани да оду.

Наша настојања су окренута ка томе, да студентски стандард на УИС- у и цијелој Републици Српској буде побољшан и доведен на задовољавајући ниво, а то се може постићи само смјеном, послушника, режимлија, ботова и полтрона, који тренутно, а на нашу жалост обнашају било какву функцију у склопу било каквог студентског представничког тијела.

Овим путем желимо да упозоримо на бесртаман случај владајуће олигархије, који се догодио на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Наиме, потпомогнути владајућим режимом, са истуреним страначким полтронима, идеологија постављања послушника на функције у оквиру студентских представничких тијела је доживјела свој врхунац.

По налогу декана Филозофског факултета, угашена је најстарија студентска организација у Републици Српској, Студентска организација Филозофског факултета, основана давне 1996. године, како би се уступило мјесто новооснованом Удружењу студената СНСД-а.

Дугогодишњи рад и труд СОФФ-а је погажен и избачен са Филозофског факултета, како би се њихово мјесто уступило, кадровима владајуће странке и вољи централног комитета.

(Катера)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дијагноза

03.12.2021 12:54

Па зар и студенти "овце". Друштво је достигло критичну тачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Миловановић

03.12.2021 15:46

Студенти сами да изаберу своје представник и да избаце политичке партије са факултета.

Name

ре

03.12.2021 16:31

Студенте представљају будући политичари ха ха

Name

Географ

03.12.2021 13:58

Шта је чудно? Па погледајте ко су им декани и продекани, само послушни, неки од њих и без потребног просјека оцјена а после кукњава нема студената. А хонораре само штанцају…кога они да образују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

03.12.2021 14:55

Критично је били давно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

03.12.2021 14:56

Све Вам је узалуд ако нисте у систему власти како рече Бурле из Бакинаца. Поздрав из Граза и пуно среће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

студирају

03.12.2021 15:30

опет дјеца богатаса,ја немам пара да платим те све резије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.12.2021 16:08

Млади су увуцени у игре магије,знаци да ни они немају будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кука

03.12.2021 16:19

Није ни у БЛ боље. Сјетимо се Саше Марковића, Јеркића Радомира, Александра Кошпића, Николе Дроњка. Овај први је тренутно у затвору, а задња тројица су режимски доктори на Паприковцу, без знања и умијећа наравно, ненавођене хаУБИЦЕ :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

03.12.2021 19:37

Мислим да смо на истом факсу студирали док су нас ови представљали.

Name

Коп

03.12.2021 17:02

О квалитету насег високог образовања сувисно је било ста говорити.Знам људе који су заврсили дрзавне факултете а не баратају основним појмовима из струке , кад казу студент са високим просјеком добијем диареју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

03.12.2021 18:42

Студенти пишу писма..... А некад су дизали народ и носили промјене.

ОДГОВОРИТЕ