Studiraju najbolji, predstavljaju ih najgori

Grupa nezadovoljnih studenata fakulteta sa Univerziteta u Istočnom Sarajevo poslala je redakciji našeg portala pismo, u kojem su iskazali nezadovoljstvo načinom biranja studentskih predstavničkih tijela na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska 03.12.2021 | 13:33
Studiraju najbolji, predstavljaju ih najgori

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Studentska predstavnička tijela formiraju se i funkcionišu sa jasno postavljenim ciljevima. Poboljšanjem studentskog standarda i rješavanjem osnovnih studentskih problema.  Zakoni o studentskom organizovanju jasno navode osnovne smjernice rada ovakvih tijela, njihova prava i obaveze.

De fakto i de jure se u slučaju izbora studentskih predstavnika, kako u Republici Srpskoj, tako i ostatku svijeta poklapa, pa bi prema nekom nepisanom pravilu, što je i moralna obaveza studenata, ali i sa druge strane prema jasno navedenim članovima zakona, predstavnici studenata trebali da budu studenti koji tokom svog studiranja imaju izuzetne rezultate, a u svom radu se ističu i na kvalitetan način doprinose razvoju studentske misli i poboljšanju studentskog standarda.

Kao i u mnogobrojnim primjerima, Republika Srpska čini pravnu i moralnu iznimku, jer se upravo u njoj, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, najbolji studenti skrajnjavaju, sklanjaju i zaboravljaju, dok se nasuprot tome na pozicije studentskih predstavnika postavljaju stranački poltroni, bezpogovorni sljedbenici politike „velikog“ vođe“, koji za cilj imaju gušenje studentske misli i ukalupljavanje javnog univerziteta sa svim njegovim fakultetima i akademijama u politiku vladajućeg režima na čelu sa SNSD-om.

Studentska predstavnička tijela se osnivaju, a ona postojeća funkcionišu samo sa jednim ciljem, sprovođenjem politike vladajuće partije i uhljebljavanjem podobnih „studenata“ na pozicije, sa kojih što u svoje džepove, malim dijelom, a u stranačke najvećih prebacuju novčana sredstva. Što se Centralnog komiteta tiče, vuk sit, a ovce na broju.

Izbori za Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu, organizuju se tajno, bez poštovanja transparentnosti i mogućnosti izbora druge strane. Izbori tokom 2021. godine, nisu bili objavljeni, studenti nisu znali za njih, a da je unaprijed navedeno tačno govori podatak da se na same izbore prijavio „tačan“ broj kandidata.

Drugim riječima, bivše rukovodstvo predstavničkog tijela, je tajnim putem organizovalo izbore, na njih prijavilo tačan broj „podobnih“ kandidata, i bez znanja nekoliko hiljada studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu „izabralo“ studentske predstavnike.

Kao što se to i navodi u Zakonu o Studentskom organizovvanju, za predsjednike studentskog predstavničkog tijela na UIS-u, a samim tim i za njegove članove trebali bi da se biraju studenti koji su u dosadašnjem školovanju postigli izuzetne rezultate i dali doprinos afirmaciji pitanja od značaja za studente. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu izbori za studentski parlament se organizuju kako bi „podobni“ stranački "botovi" imali stalni izvor finansiranja i kako bi 24 časa „radili“ za stranku, i sprovodili volju „vrhovnog vođe“.

Dovoljan je pristup javnim profilima na društvenim mrežama, kako bi se svako mogao uvjeriti u stranačku pripadnost trenutnih studentskih predstavnika. Nezadovoljni studenti širom Republike Srpske iznose jasne zahtjeve nadležnim institucijama Republike Srpske.

Želimo da se studentska predstavnička tijela popunjavaju na transparentan način, istaknutim i kvalitetnim studentima, a ne poltronima i botovima stranaka vladajućeg režima. Ne želimo propale studente i propale ljude tamo gdje treba da se dokažu i pokažu najbolji među nama. Zbog svih onih studenata koji su za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata položili svoje živote u temelje Republike Srpske, zbog hiljada studenata koji su naspram Beograda, Novog Sada i ostalih inostranih fakulteta izabrali svoju državu i svoj univerzitet u želji da ostanu ovdje, studiraju, a posle studija na najbolji mogući način doprinesu napretku našeg društva, zahtijevamo da se na mjesta studentskih predstavnika biraju časni, pošteni i ostvareni studenti.

Zahtijevamo da izbor studentskih predstavnika bude transparentan, jasno najavljen, sa zakonski dovoljnim rokom za prijavu bilo koga ko je zainteresovan za obavljanje tih funkcija. Tražimo da SNSD prestane da upravlja cjelokupnim životima građana Republike Srpske i pravi najveći poslijeratni egzodus stanovništva, jer mnogi od nas ne žele da gledaju dekadenciju i degradaciju našeg društva, pa su primorani da odu.

Naša nastojanja su okrenuta ka tome, da studentski standard na UIS- u i cijeloj Republici Srpskoj bude poboljšan i doveden na zadovoljavajući nivo, a to se može postići samo smjenom, poslušnika, režimlija, botova i poltrona, koji trenutno, a na našu žalost obnašaju bilo kakvu funkciju u sklopu bilo kakvog studentskog predstavničkog tijela.

Ovim putem želimo da upozorimo na besrtaman slučaj vladajuće oligarhije, koji se dogodio na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Naime, potpomognuti vladajućim režimom, sa isturenim stranačkim poltronima, ideologija postavljanja poslušnika na funkcije u okviru studentskih predstavničkih tijela je doživjela svoj vrhunac.

Po nalogu dekana Filozofskog fakulteta, ugašena je najstarija studentska organizacija u Republici Srpskoj, Studentska organizacija Filozofskog fakulteta, osnovana davne 1996. godine, kako bi se ustupilo mjesto novoosnovanom Udruženju studenata SNSD-a.

Dugogodišnji rad i trud SOFF-a je pogažen i izbačen sa Filozofskog fakulteta, kako bi se njihovo mjesto ustupilo, kadrovima vladajuće stranke i volji centralnog komiteta.

(Katera)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

03.12.2021 12:54

Pa zar i studenti "ovce". Društvo je dostiglo kritičnu tačku.

ODGOVORITE
Name

Ratko Milovanović

03.12.2021 15:46

Studenti sami da izaberu svoje predstavnik i da izbace političke partije sa fakulteta.

Name

re

03.12.2021 16:31

Studente predstavljaju budući političari ha ha

Name

Geograf

03.12.2021 13:58

Šta je čudno? Pa pogledajte ko su im dekani i prodekani, samo poslušni, neki od njih i bez potrebnog prosjeka ocjena a posle kuknjava nema studenata. A honorare samo štancaju…koga oni da obrazuju

ODGOVORITE
Name

Zmaj

03.12.2021 14:55

Kritično je bili davno!!!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

03.12.2021 14:56

Sve Vam je uzalud ako niste u sistemu vlasti kako reče Burle iz Bakinaca. Pozdrav iz Graza i puno sreće.

ODGOVORITE
Name

studiraju

03.12.2021 15:30

opet djeca bogatasa,ja nemam para da platim te sve rezije.

ODGOVORITE
Name

Istina

03.12.2021 16:08

Mladi su uvuceni u igre magije,znaci da ni oni nemaju buducnost.

ODGOVORITE
Name

Kuka

03.12.2021 16:19

Nije ni u BL bolje. Sjetimo se Saše Markovića, Jerkića Radomira, Aleksandra Košpića, Nikole Dronjka. Ovaj prvi je trenutno u zatvoru, a zadnja trojica su režimski doktori na Paprikovcu, bez znanja i umijeća naravno, nenavođene haUBICE :D

ODGOVORITE
Name

Nn

03.12.2021 19:37

Mislim da smo na istom faksu studirali dok su nas ovi predstavljali.

Name

Kop

03.12.2021 17:02

O kvalitetu naseg visokog obrazovanja suvisno je bilo sta govoriti.Znam ljude koji su zavrsili drzavne fakultete a ne barataju osnovnim pojmovima iz struke , kad kazu student sa visokim prosjekom dobijem diareju.

ODGOVORITE
Name

Trt

03.12.2021 18:42

Studenti pišu pisma..... A nekad su dizali narod i nosili promjene.

ODGOVORITE