Курц се повукао из политике: "Вријеме је за нешто друго"

Лидер Народне партије Аустрије (ОВП), бивши канцелар Себастијан Курц саопштио је данас да се повлачи са свих политичких функција и најавио да отвара ново поглавље у којем жели више да се посвети породици и сину Константину, који се родио прије неколико дана.

Регион 02.12.2021 | 12:41
Курц се повукао из политике: "Вријеме је за нешто друго"

Ријечима "била ми је велика част што сам добио прилику да служим земљи десет година, а сада идем у болницу по моју дјевојку и сина", Курц је саопштио повлачење из политике.

Курц је казао је да је протеклог викенда донио одлуку, када му се родио син.

"То је био тренутак када сам постао свјестан да има много тога лијепог у животу и изван политике. Ово је било занимљиво поглавље, али сада је вријеме за нешто ново", нагласио је Курц који се из политике повлачи са 34 године живота.

Курц је, у свом обраћању медијима, рекао да осјећа захвалност када погледа уназад, на десет година рада у Влади, прво као државни секретар, потом као министар спољних послова, и онда као канцелар.

"Да будем искрен веома сам захвалан за све то вријеме, сва искуства која сам могао да стекнем и на свему што смо успјели да спроведемо. Надам се да смо мој тим и ја успјели земљу да помјеримо барем један мали корак у правом смјеру. Увијек сам давао све од себе”, објаснио је он.

Курц је подсјетио да од самог почетка није скривао своја политичка увјерења, а то је да грађани морају имати могућност да живе од своје зараде, да је неопходно зауставити миграцију, да је важно подстаћи привреду Аустрије.

Ти ставови, констатовао је, добили су подршку, али и наилазили код неких на одбијање, међутим у либералној демократији, каже, важно је да се воде дискусије са свим, што је радо радио, посебно са грађанима широм земље.

"Имао сам могућност да много научим, јер је политика свестрана, а мјесто канцелара даје вам широку лепезу области којима се бавите. Прелијепо је када можете нешто да помјерите, када имате осјећај да чините нешто добро. Али истовремено, на мјесту канцелара, сваког дана морате доносити бројне одлуке, и већ ујутро знате да ће међу њима бити и неке лоше“, казао је он.

Курц је рекао да је свакодневно био изложен критикама, али да је то сматрао позитивним, јер му је давало додатни елан да још више да од себе.

"Мој тим и ја свом 10 година радили 24 сата за земљу. Ставили смо државу изнад свега, а за све остало није било времена. У тој фази засигурно сам пуно запостављао, прије свега породицу“, додао је он.

Казао је да је обављао политичке функције уз највеће задовољство, које је, протеклих дана, признаје, мало опало.

"Политику сам увијек схватао као такмичење бољих идеја, али посљедњих мјесеци мој политички дан је био обиљежен подметањима, лажима, неоправданим оптужбама. Моје одушевљење политиком се због тога нешто смањило. Иако је то дио тако високих функција, а знам то од колега из иностранства који су исто тако суочени неоправданим нападима. Међутим када то сами доживите то је нешто што одузима снагу, и што је код мене мало угасило пламен“, нагласио је он.

Истакао је да зна да није светац, али није ни криминалац, већ само обичан човек са грешкама и успјесима.

Курц је подвукао да се радује посебно дану, иако то може трајати годинама, када ће пред судом моћи доказати да су све оптужбе биле неоправдане и лажне.

Он је указао да је са собом носи много утисака, стекао искустава, кроз разговоре са бројним личностима, као и предсједницима свјетских сила Кине, САД и Русије.

Нагласио је да се одувијек залагао за продубљење односа са земљама Западног Балкана, што му је био посебан приоритет, али и склапање савеза у спречавању неисправних одлука у ЕУ.

Изразио је задовољство што је под њим Влада успјела да спроведе бројне ствари, а прије свега му значи, каже, што су повећане минималне плате и пензије, што је уведне породични бонус.

Курц је рекао да је победа на протекла два гласања било нешто што је најљепше што је доживио до рођења детета, што је премашило, каже све што се до тада догодило.

"Изборне побједе и рођење дјетета никада нећу заборавити”, поручио је он.

Истакао је да се повлачи из политике, али да му је важно да иза себе остави снажну Народну партију (ОВП).

Подвукао је да је био погрешан утисак да се успеси странке могу приписати само једној особи, јер је ОВП пуна искусних снага, младих таленате, многих људи који носе тај пламен у себи који сам ја имао.

Најавио је да ће сутра бити одржана седница Предсједништва ОВП на којој ће предати све функције - лидера странке, али и шефа посланичког клуба.

“За мене почиње ново поглавље у животу, које могу данас покренути. Радујем се времену са дјететеом и породицом, прије него што ћу се у идућој години посветити новим задацима”, закључио је он.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Миро

02.12.2021 12:53

Додји у Босну, мозес да радис сто и наду политицари, вјерујем да би се добро снашао, имас потенцијала, мада ми коње за трку имамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

02.12.2021 14:29

Мислим да би им било много боље са њим него што им је сада. Без њега се у сватове не иде.

Name

Милојко

02.12.2021 13:04

Тако се то ради у либерално-демократским земљама ! А, ове "насе" ни највеци багер неби могао из политике извуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ат

02.12.2021 13:28

Ма браво..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.12.2021 13:28

У демократским земљама политицари су смјењиви. У тим земљама се политицарима суди, одговарају за греске и иду у затвор ако су криви. Курз је оптузен за корупцију, судит це му се, процес је отворен и нормално је да да оставку. У нормалном свијету је тако. А код нас……???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

02.12.2021 16:01

А шта код нас ? Овде све функционише, безпрекорно.

Name

Студент

02.12.2021 13:30

Био би ред да се образује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл инг

02.12.2021 16:03

Некима ни образовање оцигледно не помазе да просире видике. Истински интелектуалац не оцјењује нецију диплому, вец знање које са формалним образовањем нема никакве везе. Ред је да се и ти мало образујес, али сустински.

Name

ре дипл инг

02.12.2021 19:22

Не би и теби лоше да научиш како се пишу титуле које немаш.

Name

Стара корњаца

02.12.2021 15:18

Код нас Мајкицка оде у пензију, дигне паре и опет се врати у парламент а факултет отворен 2005 она 2006 вец дипломирала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

02.12.2021 19:30

Повлацење Курца из политике је доказ да је цовјек цестит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стета

11.12.2021 12:44

Срецно господине Курз.

ОДГОВОРИТЕ