Kurc se povukao iz politike: "Vrijeme je za nešto drugo"

Lider Narodne partije Austrije (OVP), bivši kancelar Sebastijan Kurc saopštio je danas da se povlači sa svih političkih funkcija i najavio da otvara novo poglavlje u kojem želi više da se posveti porodici i sinu Konstantinu, koji se rodio prije nekoliko dana.

Region 02.12.2021 | 12:41
Kurc se povukao iz politike: "Vrijeme je za nešto drugo"

Riječima "bila mi je velika čast što sam dobio priliku da služim zemlji deset godina, a sada idem u bolnicu po moju djevojku i sina", Kurc je saopštio povlačenje iz politike.

Kurc je kazao je da je proteklog vikenda donio odluku, kada mu se rodio sin.

"To je bio trenutak kada sam postao svjestan da ima mnogo toga lijepog u životu i izvan politike. Ovo je bilo zanimljivo poglavlje, ali sada je vrijeme za nešto novo", naglasio je Kurc koji se iz politike povlači sa 34 godine života.

Kurc je, u svom obraćanju medijima, rekao da osjeća zahvalnost kada pogleda unazad, na deset godina rada u Vladi, prvo kao državni sekretar, potom kao ministar spoljnih poslova, i onda kao kancelar.

"Da budem iskren veoma sam zahvalan za sve to vrijeme, sva iskustva koja sam mogao da steknem i na svemu što smo uspjeli da sprovedemo. Nadam se da smo moj tim i ja uspjeli zemlju da pomjerimo barem jedan mali korak u pravom smjeru. Uvijek sam davao sve od sebe”, objasnio je on.

Kurc je podsjetio da od samog početka nije skrivao svoja politička uvjerenja, a to je da građani moraju imati mogućnost da žive od svoje zarade, da je neophodno zaustaviti migraciju, da je važno podstaći privredu Austrije.

Ti stavovi, konstatovao je, dobili su podršku, ali i nailazili kod nekih na odbijanje, međutim u liberalnoj demokratiji, kaže, važno je da se vode diskusije sa svim, što je rado radio, posebno sa građanima širom zemlje.

"Imao sam mogućnost da mnogo naučim, jer je politika svestrana, a mjesto kancelara daje vam široku lepezu oblasti kojima se bavite. Prelijepo je kada možete nešto da pomjerite, kada imate osjećaj da činite nešto dobro. Ali istovremeno, na mjestu kancelara, svakog dana morate donositi brojne odluke, i već ujutro znate da će među njima biti i neke loše“, kazao je on.

Kurc je rekao da je svakodnevno bio izložen kritikama, ali da je to smatrao pozitivnim, jer mu je davalo dodatni elan da još više da od sebe.

"Moj tim i ja svom 10 godina radili 24 sata za zemlju. Stavili smo državu iznad svega, a za sve ostalo nije bilo vremena. U toj fazi zasigurno sam puno zapostavljao, prije svega porodicu“, dodao je on.

Kazao je da je obavljao političke funkcije uz najveće zadovoljstvo, koje je, proteklih dana, priznaje, malo opalo.

"Politiku sam uvijek shvatao kao takmičenje boljih ideja, ali posljednjih mjeseci moj politički dan je bio obilježen podmetanjima, lažima, neopravdanim optužbama. Moje oduševljenje politikom se zbog toga nešto smanjilo. Iako je to dio tako visokih funkcija, a znam to od kolega iz inostranstva koji su isto tako suočeni neopravdanim napadima. Međutim kada to sami doživite to je nešto što oduzima snagu, i što je kod mene malo ugasilo plamen“, naglasio je on.

Istakao je da zna da nije svetac, ali nije ni kriminalac, već samo običan čovek sa greškama i uspjesima.

Kurc je podvukao da se raduje posebno danu, iako to može trajati godinama, kada će pred sudom moći dokazati da su sve optužbe bile neopravdane i lažne.

On je ukazao da je sa sobom nosi mnogo utisaka, stekao iskustava, kroz razgovore sa brojnim ličnostima, kao i predsjednicima svjetskih sila Kine, SAD i Rusije.

Naglasio je da se oduvijek zalagao za produbljenje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana, što mu je bio poseban prioritet, ali i sklapanje saveza u sprečavanju neispravnih odluka u EU.

Izrazio je zadovoljstvo što je pod njim Vlada uspjela da sprovede brojne stvari, a prije svega mu znači, kaže, što su povećane minimalne plate i penzije, što je uvedne porodični bonus.

Kurc je rekao da je pobeda na protekla dva glasanja bilo nešto što je najljepše što je doživio do rođenja deteta, što je premašilo, kaže sve što se do tada dogodilo.

"Izborne pobjede i rođenje djeteta nikada neću zaboraviti”, poručio je on.

Istakao je da se povlači iz politike, ali da mu je važno da iza sebe ostavi snažnu Narodnu partiju (OVP).

Podvukao je da je bio pogrešan utisak da se uspesi stranke mogu pripisati samo jednoj osobi, jer je OVP puna iskusnih snaga, mladih talenate, mnogih ljudi koji nose taj plamen u sebi koji sam ja imao.

Najavio je da će sutra biti održana sednica Predsjedništva OVP na kojoj će predati sve funkcije - lidera stranke, ali i šefa poslaničkog kluba.

“Za mene počinje novo poglavlje u životu, koje mogu danas pokrenuti. Radujem se vremenu sa djeteteom i porodicom, prije nego što ću se u idućoj godini posvetiti novim zadacima”, zaključio je on.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Miro

02.12.2021 11:53

Dodji u Bosnu, mozes da radis sto i nadu politicari, vjerujem da bi se dobro snašao, imas potencijala, mada mi konje za trku imamo

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

02.12.2021 13:29

Mislim da bi im bilo mnogo bolje sa njim nego što im je sada. Bez njega se u svatove ne ide.

Name

Milojko

02.12.2021 12:04

Tako se to radi u liberalno-demokratskim zemljama ! A, ove "nase" ni najveci bager nebi mogao iz politike izvuci.

ODGOVORITE
Name

At

02.12.2021 12:28

Ma bravo..

ODGOVORITE
Name

Marko

02.12.2021 12:28

U demokratskim zemljama politicari su smjenjivi. U tim zemljama se politicarima sudi, odgovaraju za greske i idu u zatvor ako su krivi. Kurz je optuzen za korupciju, sudit ce mu se, proces je otvoren i normalno je da da ostavku. U normalnom svijetu je tako. A kod nas……???

ODGOVORITE
Name

He He

02.12.2021 15:01

A šta kod nas ? Ovde sve funkcioniše, bezprekorno.

Name

Student

02.12.2021 12:30

Bio bi red da se obrazuje.

ODGOVORITE
Name

Dipl ing

02.12.2021 15:03

Nekima ni obrazovanje ocigledno ne pomaze da prosire vidike. Istinski intelektualac ne ocjenjuje neciju diplomu, vec znanje koje sa formalnim obrazovanjem nema nikakve veze. Red je da se i ti malo obrazujes, ali sustinski.

Name

re dipl ing

02.12.2021 18:22

Ne bi i tebi loše da naučiš kako se pišu titule koje nemaš.

Name

Stara kornjaca

02.12.2021 14:18

Kod nas Majkicka ode u penziju, digne pare i opet se vrati u parlament a fakultet otvoren 2005 ona 2006 vec diplomirala.

ODGOVORITE
Name

Posteno

02.12.2021 18:30

Povlacenje Kurca iz politike je dokaz da je covjek cestit.

ODGOVORITE
Name

Steta

11.12.2021 11:44

Srecno gospodine Kurz.

ODGOVORITE