Суд: Дио Закона о ћирилици вријеђа националне интересе

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је да су појединим члановима Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма повријеђени витални национални интереси Бошњака и Хрвата.

Република Српска 23.11.2021 | 17:50
Суд: Дио Закона о ћирилици вријеђа националне интересе

Вијеће је утврдило да је законодавац, односно Народна скупиштина Републике Српске фаворизовао употребу ћириличног у односу на латинично писмо јер је одредио да културне и друге манифестације које се финанисрају или суфинансирају из јавних средстава у логу и називу морају имати ћирилично писмо.

Поред овог члана Закона, Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске одлучило је и да члан којим се предвиђају казне за организатора културне или друге манифестације којима лого и назив нису на ћирилици, такође вријеђа национални интерес Хрвата и Бошњака.

"Законодавац фаворизује употребу ћириличког у односу на латиничко писмо. С обзиром на то да конститутивни хрватски и бошњачки народ, свој национални идентитет не повезују са ћириличким писмом ускраћена им је слобода у избору и начину испољавања ове идентитетске одреднице", наводи се у саопштењу из Уставног суда Републике Српске.

Поред тога, Клуб Хрвата и Бошњака у Вијећу народа Народне скупштине Републике Српске сматрао је да још неки чланови Закона вријеђају њихов витални национални интерес, међутим Уставни суд Републике Српске одлучио је да други чланови нису спорни.

"Вијеће је становишта, како је између осталог наведено у образложењу одлуке Вијећа, да чињеница што се законодавац опредијелио да оспореним законом уреди одређено нематеријално културно наслијеђе са којим се у потпуности идентификује један од конститутивних народа, те што је пропустио да истовремено и у оквиру јединственог законског рјешења уреди и одговарајуће нематеријално културно наслијеђе са којим се идентификују друга два конститутивна народа, не представља, сама по себи, повреду виталног националног интереса тих народа", наводи се у саопштењу из Уставног суда Републике Српске.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драго Бл

23.11.2021 17:04

Никакав закон ту није ни требао. Ко ће користити нека користи а ко неће његив избор. И то је сва прича. Сад ће мени неки нешто одредивати шта да радим и како да се понашам, са купљеном дипломом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето ти суда рс

23.11.2021 18:59

Нема напредка све је национални инерес

Name

Милан

23.11.2021 17:06

Је ли Лондински ђак на ћирилици учио .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максим Жућо

23.11.2021 18:50

Па наравно на ћирилици, енглези обожавају ћирилицу.

Name

Xирило

23.11.2021 19:14

Ниси управу.

Name

Васпитачица

23.11.2021 17:28

Да ће ово бити овако, знала су Дјеца у пред Школском узрасту, али ето , то нису знали ови мудраци који су се сјетили овога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокај

24.11.2021 07:58

Стока никад није постено зарадила плату, а преко ноци постали господа

Name

Хахахахихихихохохо

23.11.2021 17:53

У држави гдје је 30% са купљеном дипломом,и који се не знају честито потписати,није ни важна ћирилица.Њима је једино важно кско се увући у дупе.Писаће онако како паше ономе ко их је довео на то радно мјесто.Без знања,а и без образа

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

23.11.2021 18:27

Знаци цак је и уставни суд РС одлуцио/указао да поједни цланови закона нису у складу са уставом РС. А не заборавимо да се босњаци и Хрвати исyт тако могу залити и уставном суду БХ гдје су Срби-судије у мањини. Питам се стали це тек ту бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја скојотовски

23.11.2021 18:33

Очекивано, то је био само један у низу Додикових дневно политичких закона у покушају. Устав је јасан и гласан оба писма су равноправна. крај приче

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

23.11.2021 19:30

Заболе њих за ћирилицу. То им је ионако само за ложење овог слуђеног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

23.11.2021 21:09

Лондре неписмене нису успјели савладати два писма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

23.11.2021 21:48

Оцекивана и потпуно исправна одлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.11.2021 22:22

Није оцекивана и није исправна одлука. Види законе Словеније,Хрватске,Аустрије и још многе друге. Као Грцка,Бугарска које имају само једно писмо. Хоћеш да кажеш да у Федерацији има Српског писма или у хрватским кантонима гдје ни табла на путу не може да преживи ћирилицу. Ово је Ентитет Српског народа и ове ствари уредјује Ентитет и његова Скупстина. Ми Срби смо криви сто се одмах јављамо и мастамо о братству и јединству, нападамо своје и да нам је да угодимо и онима који нас очито је мрзе. Гледајте сви ви мало више Хрватску па видите како се то ради.