Sud: Dio Zakona o ćirilici vrijeđa nacionalne interese

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da su pojedinim članovima Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma povrijeđeni vitalni nacionalni interesi Bošnjaka i Hrvata.

Republika Srpska 23.11.2021 | 17:50
Sud: Dio Zakona o ćirilici vrijeđa nacionalne interese

Vijeće je utvrdilo da je zakonodavac, odnosno Narodna skupiština Republike Srpske favorizovao upotrebu ćiriličnog u odnosu na latinično pismo jer je odredio da kulturne i druge manifestacije koje se finanisraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava u logu i nazivu moraju imati ćirilično pismo.

Pored ovog člana Zakona, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je i da član kojim se predviđaju kazne za organizatora kulturne ili druge manifestacije kojima logo i naziv nisu na ćirilici, takođe vrijeđa nacionalni interes Hrvata i Bošnjaka.

"Zakonodavac favorizuje upotrebu ćiriličkog u odnosu na latiničko pismo. S obzirom na to da konstitutivni hrvatski i bošnjački narod, svoj nacionalni identitet ne povezuju sa ćiriličkim pismom uskraćena im je sloboda u izboru i načinu ispoljavanja ove identitetske odrednice", navodi se u saopštenju iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Pored toga, Klub Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske smatrao je da još neki članovi Zakona vrijeđaju njihov vitalni nacionalni interes, međutim Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da drugi članovi nisu sporni.

"Vijeće je stanovišta, kako je između ostalog navedeno u obrazloženju odluke Vijeća, da činjenica što se zakonodavac opredijelio da osporenim zakonom uredi određeno nematerijalno kulturno naslijeđe sa kojim se u potpunosti identifikuje jedan od konstitutivnih naroda, te što je propustio da istovremeno i u okviru jedinstvenog zakonskog rješenja uredi i odgovarajuće nematerijalno kulturno naslijeđe sa kojim se identifikuju druga dva konstitutivna naroda, ne predstavlja, sama po sebi, povredu vitalnog nacionalnog interesa tih naroda", navodi se u saopštenju iz Ustavnog suda Republike Srpske.

(Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Drago Bl

23.11.2021 17:04

Nikakav zakon tu nije ni trebao. Ko će koristiti neka koristi a ko neće njegiv izbor. I to je sva priča. Sad će meni neki nešto odredivati šta da radim i kako da se ponašam, sa kupljenom diplomom.

ODGOVORITE
Name

eto ti suda rs

23.11.2021 18:59

Nema napredka sve je nacionalni ineres

Name

Milan

23.11.2021 17:06

Je li Londinski đak na ćirilici učio .

ODGOVORITE
Name

Maksim Žućo

23.11.2021 18:50

Pa naravno na ćirilici, englezi obožavaju ćirilicu.

Name

Xirilo

23.11.2021 19:14

Nisi upravu.

Name

Vaspitačica

23.11.2021 17:28

Da će ovo biti ovako, znala su Djeca u pred Školskom uzrastu, ali eto , to nisu znali ovi mudraci koji su se sjetili ovoga .

ODGOVORITE
Name

Rokaj

24.11.2021 07:58

Stoka nikad nije posteno zaradila platu, a preko noci postali gospoda

Name

Хахахахихихихохохо

23.11.2021 17:53

У држави гдје је 30% са купљеном дипломом,и који се не знају честито потписати,није ни важна ћирилица.Њима је једино важно кско се увући у дупе.Писаће онако како паше ономе ко их је довео на то радно мјесто.Без знања,а и без образа

ODGOVORITE
Name

goran

23.11.2021 18:27

Znaci cak je i ustavni sud RS odlucio/ukazao da pojedni clanovi zakona nisu u skladu sa ustavom RS. A ne zaboravimo da se bosnjaci i Hrvati isyt tako mogu zaliti i ustavnom sudu BH gdje su Srbi-sudije u manjini. Pitam se stali ce tek tu biti

ODGOVORITE
Name

joja skojotovski

23.11.2021 18:33

Očekivano, to je bio samo jedan u nizu Dodikovih dnevno političkih zakona u pokušaju. Ustav je jasan i glasan oba pisma su ravnopravna. kraj priče

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

23.11.2021 19:30

Zabole njih za ćirilicu. To im je ionako samo za loženje ovog sluđenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Драшко

23.11.2021 21:09

Лондре неписмене нису успјели савладати два писма.

ODGOVORITE
Name

BN

23.11.2021 21:48

Ocekivana i potpuno ispravna odluka

ODGOVORITE
Name

Re

23.11.2021 22:22

Nije ocekivana i nije ispravna odluka. Vidi zakone Slovenije,Hrvatske,Austrije i još mnoge druge. Kao Grcka,Bugarska koje imaju samo jedno pismo. Hoćeš da kažeš da u Federaciji ima Srpskog pisma ili u hrvatskim kantonima gdje ni tabla na putu ne može da preživi ćirilicu. Ovo je Entitet Srpskog naroda i ove stvari uredjuje Entitet i njegova Skupstina. Mi Srbi smo krivi sto se odmah javljamo i mastamo o bratstvu i jedinstvu, napadamo svoje i da nam je da ugodimo i onima koji nas očito je mrze. Gledajte svi vi malo više Hrvatsku pa vidite kako se to radi.