Мјештани озренских села траже од владе: Спријечите ово

Мјештани Озрена, нарочито села Сочковац, Карановац и Какмуж узнемирени су поводом започетих геолошких истраживања од стране компаније „Медени бријег“ из Бијељине, која је у власништву  компаније „Ликос металс лимитед“.

Република Српска 21.11.2021 | 19:51
Мјештани озренских села траже од владе: Спријечите ово

Мјештани општине Петрово данас су изразили противљење геолошким истраживањима који би требало да проведе компанија "Медени бријег". Мјештани Сочковца, Какмужа и Карановца упозорили су да састанак са представницима те компаније, упркос обећањима, још није одржан и да још није одговорено на питања због којих стрепе мјештани ових насеља, јавља са Озрена новинар БН телевизије

„Позивам општину да пошаље иницијативу министарству за одузимање лиценце и опозив рјешења, јер ће настати еколошка катастрофа. Нема овдје заштите животне средине, уништиће се сва изворишта питке воде, биљни и животињски свијет. Овдје још треба навести поред биљног и животињског свијета, довешће се у опасност животи наше дјеце“ наводи Никола Микелини, мјештанин Сочковца.

Додаје да припремају жалбу, јер имају оправдане сумње у регуларност издатог рјешења, јер су прекршени одређени чланови Закона о геолошким истраживањима и Правилника о поступку одобравања детаљних геолошких истраживања.

"Ми ћемо са свим правним средствима, уз учешће јавности и заинтересованих грађана који су директно угрожени овим истраживањима, истрајати у својим захтјевима да се дато рјешење од надлежног министарства поништи. Уколике се оглуше о наше зајтјеве иде народни бунт. Тешко ми је да причам, јер мени је стварно стало да очувамо животе наше дјеце и омладине и наше фамилије овдје. Немојте то дозволити. Сви ћемо се морати одселити и зато морамо блокирати машине када дођу да раде" казао је он и навео да ће ако буде требало животима бранити да не дође до тих ископавања.

„На састанку који је био прије неколико дана рекао сам да сам као одборник и човјек дужан да заступам мишљење својих грађана и ту нема дилеме. Оно што народ Сочковца жели то се мора поштовати и зато ћу се борити. Народ се мора питати, мора дати своје мишљење. Моја људска дужност и дужност одборника је да вас заступам, јер сте ми дали подршку. Мене не занима ни која је странка шта потписала, мени сте дали подршку, не ни министру, ни неком другом и хвала вам на томе, а ја ћу се борити колико могу“ рекао је пред окупљеним мјештанима Дарко Васић, одборник у Скупштини општини Петрово.

„Ми смо сви забринути за животе дјеце. Ако је то никл који трује народ, нико неће бити за то, сигурни будите“, рекао је Жарко Лазаревић, мјештанин Какмужа.

"Озрен никад није био освојен,а сад треба на овај начин да се освоји, толико. Хвала свима који су присутни и дошли и који подржавају ово. Оно који су против или не знају или одрађују за режим“, казао је Бошко Јовић, мјештанин Какмужа.

"Долазили су људи ходали око кућа, нису се најављивали, непозвани, нити се хоће представити, нити ништа. Ја сам их позвао да питам ко је, шта је, дошли су, представили се, нека фирма "Медени бријег". Шта хоћете? Кажу радимо истражне бушотине. Ко вас је послао, бићете обавјештени, нико никад ништа обавијестио, само су отишли. Више нису ни долазили ту до мене“ објашњава Зоран Васић, мјештанин Сочковца на чијем имању су хтјели да праве бушотину,а он није пристао на то.

Мјештани су најавили иницијативу за референдум уколико се не поништи рјешење Министарства енергетике и рударства РС о геолошким истраживањима.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

РИЛЕ

21.11.2021 19:43

Свеће то да ријеши Миле ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласнарода

21.11.2021 20:21

Ок цему ви прицате ниста није рецено ста се истразује а ви Сте против.Помиње се одобрење од стране Владе а незнате ста се истразује.Који аматеризам битно је да се нападне неко...нецувено!!!

Name

Приједорцанин М.

21.11.2021 23:02

Гласнарода ти тупане процитај до краја глас народа па онда критикуј народ.

Name

Ре глас

22.11.2021 04:27

Тацно. Замисли будала брину о природи. Страсно.

Name

Ре

22.11.2021 08:00

Министар екологије Сребренка Голић је морала обавијестити народ. Бахата је као и остали.

Name

Вицјо

21.11.2021 19:49

Какво противљење узмите усране мотке па отерајте са свог имања. Мало што нам узесе душу хоће и имања .

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

21.11.2021 19:59

Је дјело Петра Дјокица који се окитио докторатима и лазима цитав зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Била су то

21.11.2021 20:06

Лепа мјеста. Једна од најлепсих. Док није досла опозициона инфраструктура за русење Додика, Јанка, Марка, па ровари без мозга ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замисли

21.11.2021 20:16

Ови мјештани не знају да су они власници само једног метра истод земље, све испод је наше. Свашта !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та компанија је

21.11.2021 20:44

На Аустралијдкој берзи и добила је новац за истразивање. Тајни уговори, пљацка и и харцење тек предстоји.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

21.11.2021 21:55

Па Додик је ставио РС на берзу,распродаја народног блага,мало га Уставни Суд сад пореметио,па не може заложити на Бечкој берзи шуме или пољопривредно земљиште,али зато се издају "концесије" на све ресурсе,нормално ко више пара гурне,његово народно благо. БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

21.11.2021 22:06

Недај те се брацо наса има те подрску из Невесиња

Name

Ре,Ипе

21.11.2021 22:27

Неће моћи,ове ноћи!Није народ луд да дозволи рушење више.Доста је било!!!Пиши,Баја,ПРОПАЛО!!!КАО ШТО СИ И САМ ПРОПАО?????

Name

Истина

22.11.2021 06:55

Ви јесте власници само метар у дубину на васим имањима али да би неко досао до дубине мора доци на васе имање а нема то право без васе дозволе,зато дезурства и само их потјерајте,каква дрзава,они су узели паре и послали их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

22.11.2021 08:16

Јели Обрен ово организово? Видим све његови кадрови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

22.11.2021 08:38

ЗАР ЈЕ ДОЗВОЉЕНО ДА ДА БАНДА ПРОДАЈЕ СВОЈУ ЗЕМЉУ ПА И ТУЂУ ПОКУШАВАЈУ, СВЕ ИМ МАЛО, ДАБОГДА ПОЦРКАЛИ!!!

ОДГОВОРИТЕ