Mještani ozrenskih sela traže od vlade: Spriječite ovo

Mještani Ozrena, naročito sela Sočkovac, Karanovac i Kakmuž uznemireni su povodom započetih geoloških istraživanja od strane kompanije „Medeni brijeg“ iz Bijeljine, koja je u vlasništvu  kompanije „Likos metals limited“.

Republika Srpska 21.11.2021 | 19:51
Mještani ozrenskih sela traže od vlade: Spriječite ovo

Mještani opštine Petrovo danas su izrazili protivljenje geološkim istraživanjima koji bi trebalo da provede kompanija "Medeni brijeg". Mještani Sočkovca, Kakmuža i Karanovca upozorili su da sastanak sa predstavnicima te kompanije, uprkos obećanjima, još nije održan i da još nije odgovoreno na pitanja zbog kojih strepe mještani ovih naselja, javlja sa Ozrena novinar BN televizije

„Pozivam opštinu da pošalje inicijativu ministarstvu za oduzimanje licence i opoziv rješenja, jer će nastati ekološka katastrofa. Nema ovdje zaštite životne sredine, uništiće se sva izvorišta pitke vode, biljni i životinjski svijet. Ovdje još treba navesti pored biljnog i životinjskog svijeta, dovešće se u opasnost životi naše djece“ navodi Nikola Mikelini, mještanin Sočkovca.

Dodaje da pripremaju žalbu, jer imaju opravdane sumnje u regularnost izdatog rješenja, jer su prekršeni određeni članovi Zakona o geološkim istraživanjima i Pravilnika o postupku odobravanja detaljnih geoloških istraživanja.

"Mi ćemo sa svim pravnim sredstvima, uz učešće javnosti i zainteresovanih građana koji su direktno ugroženi ovim istraživanjima, istrajati u svojim zahtjevima da se dato rješenje od nadležnog ministarstva poništi. Ukolike se ogluše o naše zajtjeve ide narodni bunt. Teško mi je da pričam, jer meni je stvarno stalo da očuvamo živote naše djece i omladine i naše familije ovdje. Nemojte to dozvoliti. Svi ćemo se morati odseliti i zato moramo blokirati mašine kada dođu da rade" kazao je on i naveo da će ako bude trebalo životima braniti da ne dođe do tih iskopavanja.

„Na sastanku koji je bio prije nekoliko dana rekao sam da sam kao odbornik i čovjek dužan da zastupam mišljenje svojih građana i tu nema dileme. Ono što narod Sočkovca želi to se mora poštovati i zato ću se boriti. Narod se mora pitati, mora dati svoje mišljenje. Moja ljudska dužnost i dužnost odbornika je da vas zastupam, jer ste mi dali podršku. Mene ne zanima ni koja je stranka šta potpisala, meni ste dali podršku, ne ni ministru, ni nekom drugom i hvala vam na tome, a ja ću se boriti koliko mogu“ rekao je pred okupljenim mještanima Darko Vasić, odbornik u Skupštini opštini Petrovo.

„Mi smo svi zabrinuti za živote djece. Ako je to nikl koji truje narod, niko neće biti za to, sigurni budite“, rekao je Žarko Lazarević, mještanin Kakmuža.

"Ozren nikad nije bio osvojen,a sad treba na ovaj način da se osvoji, toliko. Hvala svima koji su prisutni i došli i koji podržavaju ovo. Ono koji su protiv ili ne znaju ili odrađuju za režim“, kazao je Boško Jović, mještanin Kakmuža.

"Dolazili su ljudi hodali oko kuća, nisu se najavljivali, nepozvani, niti se hoće predstaviti, niti ništa. Ja sam ih pozvao da pitam ko je, šta je, došli su, predstavili se, neka firma "Medeni brijeg". Šta hoćete? Kažu radimo istražne bušotine. Ko vas je poslao, bićete obavješteni, niko nikad ništa obavijestio, samo su otišli. Više nisu ni dolazili tu do mene“ objašnjava Zoran Vasić, mještanin Sočkovca na čijem imanju su htjeli da prave bušotinu,a on nije pristao na to.

Mještani su najavili inicijativu za referendum ukoliko se ne poništi rješenje Ministarstva energetike i rudarstva RS o geološkim istraživanjima.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

RILE

21.11.2021 19:43

Sveće to da riješi Mile ?

ODGOVORITE
Name

Glasnaroda

21.11.2021 20:21

Ok cemu vi pricate nista nije receno sta se istrazuje a vi Ste protiv.Pominje se odobrenje od strane Vlade a neznate sta se istrazuje.Koji amaterizam bitno je da se napadne neko...necuveno!!!

Name

Prijedorcanin M.

21.11.2021 23:02

Glasnaroda ti tupane procitaj do kraja glas naroda pa onda kritikuj narod.

Name

Re glas

22.11.2021 04:27

Tacno. Zamisli budala brinu o prirodi. Strasno.

Name

Re

22.11.2021 08:00

Ministar ekologije Srebrenka Golić je morala obavijestiti narod. Bahata je kao i ostali.

Name

Vicjo

21.11.2021 19:49

Kakvo protivljenje uzmite usrane motke pa oterajte sa svog imanja. Malo što nam uzese dušu hoće i imanja .

ODGOVORITE
Name

To

21.11.2021 19:59

Je djelo Petra Djokica koji se okitio doktoratima i lazima citav zivot.

ODGOVORITE
Name

Bila su to

21.11.2021 20:06

Lepa mjesta. Jedna od najlepsih. Dok nije dosla opoziciona infrastruktura za rusenje Dodika, Janka, Marka, pa rovari bez mozga ....

ODGOVORITE
Name

Zamisli

21.11.2021 20:16

Ovi mještani ne znaju da su oni vlasnici samo jednog metra istod zemlje, sve ispod je naše. Svašta !

ODGOVORITE
Name

Ta kompanija je

21.11.2021 20:44

Na Australijdkoj berzi i dobila je novac za istrazivanje. Tajni ugovori, pljacka i i harcenje tek predstoji.....

ODGOVORITE
Name

Ipe

21.11.2021 21:55

Pa Dodik je stavio RS na berzu,rasprodaja narodnog blaga,malo ga Ustavni Sud sad poremetio,pa ne može založiti na Bečkoj berzi šume ili poljoprivredno zemljište,ali zato se izdaju "koncesije" na sve resurse,normalno ko više para gurne,njegovo narodno blago. BAGRO

ODGOVORITE
Name

Nevesinjac

21.11.2021 22:06

Nedaj te se braco nasa ima te podrsku iz Nevesinja

Name

Re,Ipe

21.11.2021 22:27

Neće moći,ove noći!Nije narod lud da dozvoli rušenje više.Dosta je bilo!!!Piši,Baja,PROPALO!!!KAO ŠTO SI I SAM PROPAO?????

Name

Istina

22.11.2021 06:55

Vi jeste vlasnici samo metar u dubinu na vasim imanjima ali da bi neko dosao do dubine mora doci na vase imanje a nema to pravo bez vase dozvole,zato dezurstva i samo ih potjerajte,kakva drzava,oni su uzeli pare i poslali ih.

ODGOVORITE
Name

Doboj

22.11.2021 08:16

Jeli Obren ovo organizovo? Vidim sve njegovi kadrovi.

ODGOVORITE
Name

XL

22.11.2021 08:38

ZAR JE DOZVOLJENO DA DA BANDA PRODAJE SVOJU ZEMLJU PA I TUĐU POKUŠAVAJU, SVE IM MALO, DABOGDA POCRKALI!!!

ODGOVORITE