Какву клиничку слику даје судар короне и грипа?

Још није дошло до случаја судара грипа и коронавируса, али стручњаци разматрају какву клиничку слику пацијенту оваква комбинација може да створи.

Србија 21.11.2021 | 13:38
Какву клиничку слику даје судар короне и грипа?

Професор Томислав Преведен, инфектолог Клиничког центра Војводине и председник Удружења инфектолога Србије, каже да ћемо то да видимо у току ове јесени и зиме:

"Грип познајемо више од 100 година, а коронавирус мање од две, па ове две болести су имале врло мало прилика да се "сударе" у истој особи, што не значи да то није могуће. Јер, иако постоји мишљење да постојање једног вируса у ћелији омета деловање другог и тако спречава настанак друге вирусне болести, ипак се сматра да иста особа може истовремено да оболи од грипе и од корона вирусне инфекције."

Истовремено заражавање вирусом грипа и ковида, према речима професора Преведена, довело би до теже клиничке слике.

"У том случају компликације би биле чешће, а последице озбиљније. Зато када имамо на располагању ефикасне вакцине против грипа и против короне, савет је да се што већи број људи вакцинише против обе инфекције, јер вакцина против ковида не штити од грипа и обрнуто."

У случају да грип и ковид "наступају" одвојено, саме тегобе лекарима неће да буду довољне да закључе о којој инфекцији је реч.

"Генерално гледано, симптоми грипа и симптоми вируса корона су врло слични и њихова прецизна дијагноза ће моћи да се постави само на основу тестирања", каже професор Преведен.

Ипак, професор Преведен каже да су симптоми који су типични за ковид губитак чула укуса и мириса, а они се код грипа готово никад не јављају:

"Код обе инфекције се јавља повишена температура, главобоља и болови у мишићима. Слабост и малаксалост су израженији код грипа, а кашаљ је чест код обе инфекције. Кратак дах и отежано дисање су чешћи код короне, јер се код ове инфекције веома често јавља упала плућа. Код корона вирусне инфекције типично је и да се често јавља повишен Д-димер у крви, што не виђамо код грипа, и чешће видимо на рентгенском снимку плућа налаз који указује на вирусну упалу плућа, која се преко слушалица не мора чути."

(Б92/фото: Профимедиа)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мали

21.11.2021 13:04

Колико ја знам оба су коронавируси,а како знати да су се сударили ако јос нико није изоловао И показао ковид 19, недорецено прицам Тај инфектолог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2021 14:58

Један други инфектолог из Србије је изјавио да се човјек не може истовремено заразити са сва сродна вируса грипе!!!! Па коме сад да вјерујемо???? Њему или овом др што плаши народ и позива на вакцинацију? Како то није објавио прошле године? И прошле године је била корона у сезони грипе па нису објавили да има иједан случај заразе са оба вируса грипе!!!! Овај издајник је добро плаћен да плаши свој народ!!!!!

Name

Ја

21.11.2021 13:39

И код грипе односно прехладе ја сам губила чуло мириса али на пар, дана а сад послије короне на пар мјесеци, све је исто само код короне дуже траје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенда 2030

21.11.2021 14:05

Све је Корона, грипе нема већ двије године. Највећи проблем Српске је што нико није осигуран, јер нема лијека на рецепт. У мрској Федерацији се не плаћа. Злочинци Српски убијају народ Толико. Болестан од Короне у изолацији 10 дана, а здрав 14 дана. Битно је затварати људе. Срамота шта раде секташи СМСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жути-x

21.11.2021 15:18

Какву ли слику даје судар вакцине и судар обицне грипе или судар короне и судар вакцине ? хмм

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.11.2021 16:06

Овај је плаћен да лаже или је необразован а љекар, корона вируси су познати преко 60 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.11.2021 16:07

Колико могу да примјетим, ови медицинари су постали попут Брокера са Бувљих Пијаца, имају екстра робу, а јефтину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казу

21.11.2021 17:24

Свјетски инфектолози да вакцина против ковида у великом проценту стити од грипе и да је сасвим мали проценат вакцинисаних добио грипу.људи бозији па ста је ово.све сто су досад рекли то су касније порекли.један казе једно други друго, треци треце.незнају ни они о овоме ниста као ни ми.

ОДГОВОРИТЕ