Влада хитно да издвоји више новца за пољопривреду!

Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду СДС-а тражи да Влада Републике Српске одржи хитну сједницу на којој би се разговарало о мјерама помоћи за пољопривреду и произвођаче у Српској.

Република Српска 10.11.2021 | 20:32
Влада хитно да издвоји више новца за пољопривреду!

Истичу да надлежни органи нису у довољној мјери помогли произвођачима који су се о овој години суочили са бројним посљедицама како у производњи, тако и у дистрибуцији роба. 

Пандемија вируса корона и суша направили су огромне проблеме пољопривреди у Републици Српској у 2021. години. Слаб род, како воћа, тако и поврћа ставио је произвођаче у незавидан положај. Додатни проблем, у посљедње вријеме јесте поскупљења готово свих намириница, првенствено оних које се користе у прехрани. Нажалост, за поједине произвођаче, то није било све. Прошлоседмичне поплаве направиле су још већу материјалну штету.

Све наведено, мора бити аларм за Владу РС и Министарство пољопривреде, порука је из СДС-а. Траже да, за почетак, надлежни обезбиједе додатна средстава за аграрни буџет, и то прерасподјелом новца из других ставки.

„Тражимо да се повећа аграрни буџет на законских 6% за наредну годину. Као и да се прикупљањем неких донаторских средстава покуша затворити аграрни буџет, како би са тим ињекцијама сачували макар овај ниво који до сада имамо у пољопривреди.“, каже предсједник Одбора за пољопривреду, водорпивреду и шумарство СДС-а Лазар Миркић.

Из Одбора за пољопривреду СДС-а траже и да пољопривредни произвођачи имају више учешћа у доношењу правилника и у контроли расподјеле средстава. На тај начин би се, наводе, спријечиле малверзације у исплатама. СДС тражи и да помоћ пољопривредницима обезбиједи и ИРБ. Захтијевају и заштиту домаћег тржишта.

„Подстицање извоза хране у друге земље треба да нам буде приоритет. И да извеземо оно што имамо вишка и што можемо да извеземо повољно. А много тога увозимо и увозићемо што недостаје у Републици Српској.“, наводи Миркић.

Поред горенаведеног, надлежни треба да раде, ако не на изједначавању, онда бар на приближавању износа подстицаја на одређене производе, као што је то случај у ФБиХ и Брчко дистрикту, истичу из СДС-а. 

„Опште је познато да су тамо по 2,3,4 пута већи подстицаји за одређене ствари.“, наглашава Лазар Миркић.

Из СДС-а сматрају да Влада РС треба да истражи и све малверзације у „Шумара РС“, у којима је, како тврде, од 2005-2020. године запослено око 2 хиљаде људи само у администрацији. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Самац

10.11.2021 20:09

Е, мој Миркицу теби је добро, мало кокоси,јаја, телад све исто ко и горан преко пута тебе, народ овај нема ниста никакав подстицај, сву сте земљу узели у закуп обицан народ не мозе добити ниста.зато сам ја отисао од вас у бијели свет

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

10.11.2021 21:04

Нећете добити од бурле ни протестима, а камоли молбом.

Name

Татар

10.11.2021 20:17

Ма шта ће нам домаће кад је увозно100/*лошије али је зато јефтиније

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

10.11.2021 20:33

Сад можемо очекивати да изађу режимски пољопривредници да кажу како им не требају подстицаји, него само да се врате надлежности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

10.11.2021 21:22

Распитај се мало који су били подстицаји у пољопривреди прије доласка Додика на власт.Примјера ради премија за млеко била 5фенинга Додик подигао премију одједном на 30 фенинга.Е то су вам цињенице а остало је скупља прица

Name

Сагитариус

11.11.2021 07:23

Одлићан коментар! Баш тако, власт штити и подржава увознићке лобије, који уништавају домаћу пољупривредну производњу, зато од тих лобија имају директну финасиску корист!

Name

За инат

10.11.2021 20:42

...бих отишао у Сарајево да тражим своја права. Да видим како би реаговали ови наши...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво

10.11.2021 21:02

Републику Српску ставити на чврсте ноге и повратити надлежност над управо тим земљиштем за које би опозисија дјелила већа улагања. Прво скочити па онда рећи ХОП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

10.11.2021 22:18

Људи идите на запад!Маните се приче владајућих и опозиционих балвандера.Деценијама каке на уста и замајавају народ.Имали су сви времена деценијама за промјене и нису ништа урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

10.11.2021 22:42

Какво је вријеме, најмање 20% буџета општина и Републике треба планирати за 2022 годину,све за припрему, производњу и прераду хране. Да рекосте бар 10% па да се сложим, 6% у овом времену је кап воде у мору, поготово што се и од тога половина покраде, односно, фиктивно подијели чланству, аизборна је година. Све у свему, ништа без зелених Српске,тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Д.З

11.11.2021 07:36

Миркиц је узе сву земљу у Забару и добија подстицај на њу а то му је омогуцила ова власт , не разумијем ста њему не одговара .

ОДГОВОРИТЕ